Marrëveshja e Stabilitetit dhe Asociimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa MSA-ja të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}Kjo marrëveshje është një praktikë e re e Bashkimit Evropian, e cila lidhet me shtete të cilat angazhohen për tu futur ne BE. Me anë të kësaj lidhet ekonomia e vendit që synon anëtarësimin, me atë të Bashkimit Evropian, si rrjedhojë ka shpresa të shumta për një stabilitet më të lartë përpara se të fillojnë bisedimet konkrete për anëtarësim në BE. Por jo vetëm që duhet të arrihet të forcohet ana ekonomike e shtetit që kërkon të anëtarësohet, por dhe ajo politike. Marrëveshja synon mënjanimin e të papriturave jo të këndshme ekonomike përfshi këtu integrimin në të ardhmen në tregun e lirë me BE-në, si dhe mënjanimin e hapave prapa të çfarëdo lloji qofshin ato në vendet të cilat do të nënshkruajnë marrëveshjen.

Nën kuadrin e Marrëveshjes se Stabilitetit dhe Asociimit parashtrohen kërkesa të cilat kandidatët për në BE duhet ti përmbushin brenda një afati të caktuar. Kandidatët e ardhshëm mund të vendosin dhe kuota ose lehtësime për prodhimet e eksportit për në BE si dhe prej BE-së. Zakonisht krijohet menjëherë një bashkim doganor me BE-në.

Shqipëria nga ana e saj firmosi në fillim të qershorit 2006 në Luksemburg Marrëveshjen e Stabilitetit dhe Asociimit me Bashkimin Evropian.

Përparim[redakto | redakto tekstin burimor]


Ngjarje
Kroacia Maqedonia Shqipëria Mali i Zi Serbia Bosnja dhe Hercegovina
MSA-Negociatat fillojnë 24.11.2000. 5.4.2000. 31.1.2003. 10.10.2005. 10.10.2005. 25.11.2005.
MSA fillojnë 14.5.2001 24.11.2000 28.2.2006. 15.3.2007 7.11.2007. 4.12.2007.
MSA-nënshkruar 29.10.2001. 9.4.2001. 12.06.2006. 15.10.2007. 29.4.2008. 16.6.2008.
Të ratifikuara nga
Shteti Pale 30.1.2002. 27.4.2001. 9.11.2006. 13.11.2007. 22.9.2008 26.2.2009
Bashkimi Evropian 21.12.2004. 25.2.2004. 26.2.2009. 29.3.2010. (20??) (2010)
Austria 15.3.2002. 6.9.2002. 21.5.2008. 4.7.2008. 13.1.2011. 4.9.2009.
Belgjika 17.12.2003. 29.12.2003. 22.3.2007. 29.3.2010. (20??) 29.3.2010.
Bullgaria më vonë u bashkua me BE 30.5.2008. 12.8.2010. 13.3.2009.
Qipro më vonë u bashkua me BE 30.5.2008. 20.11.2008 26.11.2010. 2.7.2009.
Republika Çeke më vonë u bashkua me BE 7.5.2008. 19.2.2009 28.1.2011. 23.7.2009.
Gjermania 18.10.2002. 20.6.2002. 19.2.2009. 16.11.2009 10.2.2011. 14.8.2009.
Danimarka 8.5.2002. 10.4.2002. 24.4.2008. 25.6.2008 (20??) 26.5.2009.
Estonia më vonë u bashkua me BE 17.10.2007. 22.11.2007. 19.8.2010 11.9.2008.
Spanja 4.10.2002. 4.10.2002. 3.5.2007. 12.3.2009. 21.6.2010. 15.6.2010.
Franca 4.6.2003. 4.6.2003. 12.2.2009. 30.7.2009. (20??) 10.2.2011
Britania e Madhe 3.9.2004. 17.12.2002. 16.10.2007. 12.1.2010. (20??) 20.4.2010.
Greqia 27.8.2003. 27.8.2003. 26.2.2009. 4.3.2010. 26.1.2011. 20.9.2010.
Hungaria më vonë u bashkua me BE 23.4.2007. 14.5.2008. 16.11.2010. 22.10.2008.
Italia 6.10.2004. 30.10.2003. 7.1.2008. 13.10.2009. 6.1.2011 29.8.2010
Irlanda 6.5.2002. 6.5.2002. 11.6.2007. 4.6.2009. (20??) 4.6.2009.
Lituania më vonë u bashkua me BE 17.5.2007. 4.3.2009. (20??) 4.5.2009.
Luksemburgu 1.8.2003. 28.7.2003. 4.7.2007. 11.6.2009. 21.1.2011. 22.12.2010
Letonia më vonë u bashkua me BE 19.12.2006. 17.10.2008. (20??) 12.11.2009.
Malta më vonë u bashkua me BE 21.4.2008. 11.12.2008. 6.7.2010. 7.1.2010.
Holanda 30.4.2004. 9.9.2002. 10.12.2007. 29.1.2009. (20??) 30.9.2009.
Portugalia 14.7.2003. 14.7.2003. 11.7.2008. 23.9.2008. (20??) 29.6.2009.
Polonia më vonë u bashkua me BE 14.4.2007. 6.2.2009. (20??) 7.4.2010.
Rumania më vonë u bashkua me BE 15.1.2009. (20??) 8.1.2010.
Suedia 27.3.2003. 25.6.2002. 21.3.2007. 11.3.2009 (20??) 14.9.2009.
Finlanda 6.1.2004. 6.1.2004. 29.11.2007. 18.3.2009. (20??) 7.4.2009.
Sllovenia më vonë u bashkua me BE 18.1.2007. 7.2.2008. 7.12.2010 10.3.2009.
Sllovakia më vonë u bashkua me BE 20.7.2007. 29.7.2008 11.11.2010 17.3.2009.
Marrëveshja hyri në fuqi : 1.2.2005. 1.4.2004. 1.4.2009. 1.5.2010 (20??) (2010)