Monument kulturor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Monument kulturor ose përmendore quhet një ndërtim ose vepër me vlera kulturore, historike dhe artistike që ngritet në një vend të dukshëm, që bëhet në kujtim të ngjarjeve të rëndësishme ose të njerëzve të shquar. [1] Përmendoret dhe monumentet e kulturës zakonisht janë nën mbrojtjen e shtetit pasi që ato janë dëshmi e historisë së zhvillimit njerëzor, për ruajtjen e të cilave ekziston një interes publik. [2]

Monumente kulturore në Kosovë[redakto | përpunoni burim]

Monumente kulturore në Shqipëri[redakto | përpunoni burim]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Përmendore". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. f. 734.  734077163. 
  2. ^ Akademia e Shkencave e Shqipërisë (2008). Fjalor enciklopedik shqiptar 2. Tiranë. f. 1761.