Muzeu i Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Muzeu i Kosovës
Museum of Kosovo.jpg
Muzeu i Kosovës
Lloji Arkitektuale
Vendndodhja Prishtinë, Kosovë
Koordinatat 42°39′56.02″V 21°9′58.00″L / 42.6655611°V 21.1661111°L / 42.6655611; 21.1661111Koordinatat: 42°39′56.02″V 21°9′58.00″L / 42.6655611°V 21.1661111°L / 42.6655611; 21.1661111
Ndërtuar 1885/1886
Emri zyrtar: Monument
Lloji Nën mbrojtje
Përcaktuar 2013
Nr. i referencës 2959

Muzeu i Kosovës dhe ai Etnologjik[redakto | përpunoni burim]

Muzeu i Kosovës[redakto | përpunoni burim]

Muzeu i Kosovës është themeluar në vitin 1949, ndërkaq ndërtesa me arkitekturë Austro-hungareze daton që nga viti 1885/6. Ajo ka për qëllim ruajtjen, mbrojtjen dhe prezantimin e Trashëgimisë Kulturore të Kosovës. Muzeu i Kosovës përfshin një koleksion, me më shumë se 50 mijë eksponate të profileve të ndryshme, prej pavijonit të arkeologjisë, teknologjisë, historisë, natyrës, ento-kulturës, folklorit, trashëgimisë etj. Aktualisht, muzeu është duke u angazhuar në rikthimin e 1200 objekteve/artefakteve të rëndësishme për trashëgiminë kulturore të Kosovës, të marra nga Beogradi gjatë vitit 1998. Muzeu i Kosovës gjendet në rrugën Nazim Gafurri.[1]

Muzeu etnologjik[redakto | përpunoni burim]

Muzeu etnologjik është pjesë përbërëse e Muzeut të Kosovës.

Ky muze është hapur më 27 korrik 2006, respektivisht, për publikun në muajin shtator të vitit 2006.[2]

Kjo ndërtesë dikur ka qenë pronë e familjes së njohur Gjinolli. Prej vitit 1957 ky grup ndërtesash, duke përfshirë këtu shtëpinë e shërbëtorëve, shtëpinë e mysafirëve dhe shtëpinë e familjes, i takon Muzeut të Kosovës. Emin Gjinolli ka qenë i njohur me nofkën ‘Emin Kücük – nga turqishtja ‘Emini i vogël’ – që më pas u shndërrua në ‘Emin Gjiku’. Në anën e majtë, prej derës kryesore të oborrit, mund të shihet e vetmja ndërtesë që ka mbijetuar shkatërrimin e Çarshisë së Vjetër. Është bartë këtu në vitin 1963. Gjatë viteve të 90-ta, ky kompleks është përdorur si muze i natyrës. Në vitin 2003 ka filluar renovimi i kompleksit me ndihmën e donatorëve ndërkombëtarë, për ta shndërruar atë në muze etnologjik Ky kompleks etnologjik është margaritar i trashëgimisë kulturore të Kosovës. Përbëhet nga katër ndërtesa të shekujve tetëmbëdhjetë dhe nëntëmbëdhjetë, dhe ekspozitën etnologjike jashtëzakonisht interesante, e cila tregon jetën në Kosovë në aspektin etnologjik gjatë (shek.XV-XX).[3]

Ekspozita është e ndërtuar rreth katër temave që përfaqësojnë ciklin e jetës:

 • Lindjen
 • Jetën
 • Vdekjen dhe
 • Trashëgiminë shpirtërore

Pjesë e këtyre temave janë edhe tematikat:

 • Familja dhe organizimi i saj
 • Ritet e lindjes
 • Arti popullor-Zejtari
 • Oda dhe funksioni i saj
 • Mënyra e jetesës
 • Ritet e martesës
 • Veshjet popullore të Kosovës
 • Ritet e vdekjes
 • Trashëgimia shpirtërore
 • Etnomuzikologjia në Kosovë

Po ashtu, çdo temë është e shoqëruar me prezentimin multimedial dhe me emisione dokumentare për vizitorët që dëshirojnë informacione shtesë. Ekspozita muzeale është e ndërtuar në formë të tillë, që të ofrojë njohuri të reja për trashëgiminë etnologjike dhe të rrezatojë edukimin relevant në këtë aspekt. Vizitorët do të shoqërohen nga ciceroni për shpjegimin e ekspozitës dhe do të kenë mundësi të thellohen në tematikat përkatëse në lidhje me trashëgiminë kulturore të Kosovës.[1]

Orari i vizitave[redakto | përpunoni burim]

E HËNË – E SHTUNË

10:00 – 17:00

E DIELE – PUSHIM[4]

Referencat[redakto | përpunoni burim]