Çarshia e Prishtinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qarshia e Prishtinës

Çarshia e Prishtinës, ishte qendra kryesore e tregtisë së Prishtinës së Vjetër që nga shekulli i 15-të.[1] Ai luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin fizik, ekonomik dhe social të Prishtinës. Pazari i Vjetër u shkatërrua gjatë viteve 1950 dhe 1960, pas sloganit të modernizimit të "Shkatërrojë të vjetrën, ndërto të rejën". Në vend të tijj, u ndërtuan ndërtesat e Kuvendit të Kosovës, Komunës së Prishtinës, PTT dhe Vëllazërisë dhe Unitetit. Në ditët e sotme, në vend të ndërtesës së PTT është ndërtesa e Qeverisë së Kosovës. Vetëm disa ndërtesa historike, si Xhamia e Pazarit dhe rrënojat e Hamamarit Pazarë kanë mbetur nga kompleksi Pazari. Që atëherë, Prishtina ka humbur një pjesë të identitetit të saj dhe trashëgimia e saj kulturore është shpërndarë.[2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çarshitë (tregu anglisht, turqishtja turke, базар serb, çarshia shqiptare) ishin komplekse unike tregtare të zhvilluara në qytetet e Kosovës dhe gjetkë në Ballkan, ndërkohë që zona ishte nën Perandorinë Osmane. Ato u ndërtuan gjatë shekujve 15, 16 dhe 17, duke arritur formën e tyre përfundimtare në shekullin e 19-të.[3] .Këto komplekse tradicionale u zhvilluan në dy lloje: Pazari i Mbuluar ose Bezistan dhe Pazari i Hapur. Ndërsa i pari ishte kompleks i mbyllur i dyqaneve, i dyti u karakterizua nga rreshtat e njëpasnjëshme të zanateve, ku tregtarët ekspozuan produktet e tyre të marteve. Para ndërtimit të tyre, njerëzit bene ekspozimin e zanatit të tyre në muret e xhamive, në kohën që praktikoheshin vetëm në qytetet shqiptare. Në shekullin e 13-të, Prishtina u referohej si "fshat" dhe në vitin 1525 si qytet, por u njoh zyrtarisht vetëm në 1775. [4] [5].Gjatë shekujve 14 dhe 15, ajo u bë një qendër e rëndësishme minerare dhe tregtare. [6] .Si një qendër tregtare mesjetare, dyqanet e para tregtare u hapën në shekullin e 16-të. Në vitin 1660, Evlija Çelebi pretendon se Prishtina kishte një zonë tregu (Pazari), një hamami, 11 khane dhe rreth 300 dyqane të ndryshme. [7] [8]. Dyqanet ndodheshin në Pazarin e Vjetër, i cili në shekullin e 18-të dhe 19-të, ishte njësia ekonomike në Komunën e Prishtinës (1987). [9]. Plani i përgjithshëm urbanistik i e rëndësishme. Sipas Ammie Boue, në 1830, Pazari i Vjetër ishte thelbi qendror i Prishtinës. [10].Në këtë kohë (1840), Pazari i Prishtinës kishte rreth dyqind dyqane artizanale.[11].

Në këtë kohë, Prishtina ishte e njohur edhe për panairet e organizuara nga tregtarët dhe zjetarët. Panairi i parë dhe i madh ishte në vitin 1879, ku ishin të pranishëm 1200-1500 njerëz. Branislav Nušić, zëvendës-konsulli i Mbretërisë së Serbisë, pasi vizitoi Prishtinën në 1893-96, pohoi se kishte tregtinë më të gjallë. Sipas Nušićit, në vitin 1902, Prishtina kishte 500 dyqane, 12 kaka, 12 xhami, 1 kulla me orë dhe disa depo. Midis dy luftërave botërore, Prishtina kishte 240 dyqane, kryesisht të fokusuara në Pazarin e Vjetër. Në prag të Luftës së Dytë Botërore, kishte 365 dyqane artizanale private, duke punuar rreth 60 zanate të ndryshme. Pas luftës, ekonomia u industrializua dhe zanatet filluan të mos zhvilloheshin sa duhet.

Konteksti Urban[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pazari i Vjetër i Prishtinës ndodhej në qendër të Prishtinës, pikërisht në kryqëzimin e dy rrugëve kryesore, të cilat ndikuan në zhvillimet e saj fizike, ekonomike dhe sociale. Këto arterie ishin drejtimi lindje-perëndim ose Divan-Yoll (sot UÇK Street), dhe rruga veri-jug (Corso, sot bulevardi Nënë Tereza). Divan-Yoll u dallua për zhvillimin e jetës publike dhe sociale të banorëve, ndërsa rruga tjetër ishte e rëndësishme për zhvillimin ekonomik. [17] Përgjatë arterieve veri-jug, një karvan i karvanëve po kalonte nëpër qytetet e tjera të rëndësishme të Ballkanit, gjë që ndikoi në zhvillimin e Prishtinës.

Nga ana tjetër, pazaret ishin më të preferuara për t'u vendosur pranë lumenjve, prandaj Pazari i Prishtinës ishte i vendosur afërsisht në mes të lumenjve Vellusha dhe Prishtevka. Sot, të dy këto lumenj janë të mbuluar. U rrethua nga Rruga Bedri Pejani në perëndim, Rruga e UÇK-së në veri, Rruga Agim Ramadani në lindje dhe Bulevardi Nëna Terezë në jug.Zona më e mbushur me njerëz me dyqane ishte në zonën e Qeverisë së sotme.

Pazari nuk ishte planifikuar paraprakisht, por u zhvillua spontanisht përgjatë rrjetit organik të rrugëve. Rrugët kryesore u kryqëzuan në një shesh rombik me një shatërvan të rrumbullakët në mes. Këto rrugë të ngushta ishin të shtruara me kalldrëm ose makadam dhe ishin mbajtur shumë të pastra. Në vitet 1950, u miratua ligji për pastrimin e rrugëve, sipas të cilit qytetarët duhej të pastronin kopshtet, dyqanet dhe rrugët e tyre, pastaj grumbullonin mbeturinat, të cilat më vonë u morën nga një petoon. Rrugët e Pazarit ishin të përbërë nga rreshtat paralelë të dyqaneve të bashkuara me një histori. Zonat rezidenciale ishin të vendosura jashtë Pazarit, në një drejtim radial.

Konteksti Arkitektural[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pazari ishte strukturuar në përputhje me praktikat e praktikuara; prandaj secili arti kishte shtegun e vet. Ky parim u trashëgua nga Perandoria Romake Lindore. Dyqanet e pazarit janë bërë nga tre materiale kryesore: adobe, druri dhe guri. Masoneria ishte prej adobe dhe guri. Struktura e kulmit, fasada ballore, dritaret dhe përfundimisht dyshemeja dhe tavani ishin prej druri. Në aspektin funksional dhe arkitektonik, elementi më i rëndësishëm i dyqaneve ishte fasada e saj frontale. Fasadat e rrugëve të dyqaneve të pazarit u karakterizuan nga korniza të gjata, dritare të mëdha prej druri dhe shutters multifunksionale të dritareve. Gjatë ditës, ndërkohë që dyqanet ishin të hapura, këto kapakë prej druri u përdorën si mbajtëse ekspozimi. Hapja dhe mbyllja e kapakëve të ballit pranë derës tregon nëse dyqani ishte i hapur apo jo për konsumatorët.

Në përgjithësi, dyqanet e pazarit janë projektuar arkitektonike si ndërtime njëkatëshe, ku zona e katit të parë u përdor për zanate, ekspozitë dhe tregti. Menjëherë, e njëjta hapësirë ​​u përdor për ruajtjen e lëndës së parë, prodhimin e prodhimeve artizanale, dhe më pas ekspozimin e tyre për shitje. Ndonjëherë, përveç katit të parë ata kishin gjithashtu një kat të sipërm, të përdorur kryesisht si depo. Vetëm gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 19-të ata kishin dy tregime më lart. Midis dyqaneve kishte edhe disa kafene të vogla që shërbenin kafe, çaj dhe herë pas here rakia.

Zonat e banimit ishin të vendosura jashtë Çarshisë, në një drejtim radial, në mahallën organike të Prishtinës. Shtëpitë janë ndërtuar në nivele tokë dhe në katin e parë, të cilat janë ndërtuar me materiale të forta dhe të mbuluara me pllaka. Megjithë ndikimet e arkitekturës evropiane, arkitektura e tyre mbeti e lindur. Këto shtëpi kishin kopshte të mëdha, të rrethuara nga mure të jashtme për mbrojtjen e familjes dhe privatësinë.

Konteksti Social[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pazari ishte qendra më e rëndësishme tregtare dhe artizanale. Ajo ishte e famshme për panaire të saj vjetore të tregtisë dhe artikujve të fshehjes së dhisë dhe flokëve. Tregtarët më të dalluar ishin çifutët, të cilët ishin relativisht të arsimuar dhe përveç gjuhës së tyre folën edhe turqisht, serbo-kroatisht dhe shqiptarë. Pazari i Prishtinës u vizitua edhe nga tregtarë të tjerë, kryesisht nga Raguzasit (nga Dubrovniku në ditët e sotme), të cilët u bënë një koloni e madhe. Duke qenë në udhëkryqe të tilla, Pazari shërbeu si një lidhje e mjeshtrit vendas dhe të huaj të tjerë.

Rrjetet e zejtarisë dhe tregtisë u organizuan në gildë. Spitalet ishin një model osman i organizatave të ekonomisë korporative. Ata mbronin interesat ekonomike, sociale, politike, ushtarake, fetare, arsimore dhe të tjera të zejtarisë. Këto guildë kishin një fond të përbashkët vullnetar, i cili përdoret për të mbështetur financiarisht zejtarët e varfër dhe të këqij, për të edukuar artizanë të rinj, për të ngritur shkolla dhe për të ndërtuar disa ndërtesa publike. Nga ana tjetër, ata kontrollonin jetën ekonomike, sidomos ato të gërmadhave dhe të bakersve, të cilat kontrollonin çmimet.

Përveç tregtimit, Pazari i Prishtinës ishte gjithashtu vendi kryesor për takimet publike. Dyqanet e saj përdoreshin gjithashtu për grindjen e gjakut, shitjen dhe blerjen e pronës, lidhjen e procedurave, vendosjen e datave të martesës, zhvillimin e ndjenjave patriotike dhe kultivimin e besimit ose Besa. Afërsia e dyqaneve i bëri njerëzit të afroheshin me njëri-tjetrin. Kishte shumë respekt në mesin e tyre. Njerëzit përdoreshin për të rri në pishë dhe pinë çaj me njëri-tjetrin përballë dyqaneve të tyre. Sa herë që hapet një dyqan i ri, njerëzit përdorën për të hedhur monedha në tokë, duke besuar se ky akt supersticioz do të sillte pasuri. Shenja të tjera të fatit të mirë ishin horseshoes, dhe kreu hudhër ose bri.Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[12]

 1. ^ CHWB (2008). Heritage of Prishtina (PDF). Prishtinë: CHWB. p. 61.
 2. ^ Vjeter, Qarshia. "Projekti Qarshia e Vjeter". Projekti i Qarshise se vjeter. Invest in Prishtina. Marrë më 3 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Jump up ^ DRANCOLLI, Fejaz (2004). Destruction of Albanian Kulla. Prishtinë. p. 24. ISBN 9951-8614-0-7.
 4. ^ CHWB (2008). Heritage of Prishtina (PDF). Prishtinë: CHWB. p. 20
 5. ^ Komuna e Prishtinës (1987). Plani i përgjithshëm urbanistik i
 6. ^ WARRANDER, G.; KNAUS V. (2010). Kosovo (II ed.). England: Bradt Travel Guides Ltd. p. 86. ISBN 978-1-84162-331-3.
 7. ^ CHWB (2008). Heritage of Prishtina (PDF). Prishtinë: CHWB. p. 20.
 8. ^ CAKA, Nebi; BYLYKBASHI, Zija (2005). Në udhëkryqe të jetës. Prishtinë: Gjimnazi "Sami Frashëri". p. 138. ISBN 9951-470-00-9
 9. ^ GASHI, Sanije (2012). Prishtina e fëmijërisë sime. Prishtinë: TEUTA. p. 20. ISBN 978-9951-8557-3-0.
 10. ^ GASHI, Sanije (2012). Prishtina e fëmijërisë sime. Prishtinë: TEUTA. p. 20. ISBN 978-9951-8557-3-0.
 11. ^ RIZA, Emin; HALITI (2006). Banesa qytetare kosovare e shek. XVIII-XIX. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës. pp. 37–39. ISBN 9951-413-37-4.
 12. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Bazaar_of_Pristina

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]