Rumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Rumi

Xhalal ad-Dīn Muhamed Balkhī, i njohur dhe si Xhalal ad-Dīn Muhamed Rumi, gjithashtu i njohur dhe me emrin Mevlana ka lindur më 30 shtator 1207 dhe vdiq më 17 dhjetor 1273, ka qenë poet, mistik, jurist dhe teolog persian.

Ka lindur në Balkh sot (Afganistan), dhe vdiq në Коnja, sot Turqi. Poezitë e tij janë të shkruara në persisht dhe te perkthyera ne shume gjuhe te botes. Rumi ka jetuar në kohën e Selxhukëve dhe ka shkruar, përveç se në persisht, edhe në arabisht, greqisht dhe ne turqisht.