Shëndeti i refugjatëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një spital në një kamp për refugjatët e Luftës Civile Nigeriane-Biagfran, fundi i viteve 1960 (CDC)

Shëndeti i refugjatëve është fusha e studimit mbi efektet shëndetësore të përjetuara nga njerëzit që janë zhvendosur në një vend tjetër apo edhe në një pjesë tjetër të botës, si rezultat i rrethanave të pasigurta si lufta ose persekutimi. Shëndeti i popullatës së zhvendosur ndikohet kryesisht nga sëmundjet infektive, shëndeti mendor dhe sëmundjet kronike që janë të rralla në vendin ku ata vendosen përfundimisht. Gjendja shëndetësore e refugjatëve është kryesisht për shkak të faktorëve të tillë si origjina gjeografike e migrantit, kushtet e kampeve të refugjatëve ose mjediseve urbane ku ata jetonin, dhe kushteve personale, fizike dhe psikologjike të migrantit, qoftë paraekzistuese ose të fituara gjatë udhëtimit nga vendlindja e tyre për në. një kamp ose përfundimisht në shtëpinë e tyre të re. [1]

Shqetësime të mëdha shëndetësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi, migrantët ndërkombëtarë në vendet më të pasura kanë më pak gjasa të përdorin shërbimet e përgjithshme shëndetësore, por janë në rrezik më të madh të shëndetit të dobët mendor dhe vdekjes së parakohshme krahasuar me popullsinë vendase. [2] Refugjatët janë në një rrezik më të lartë për t'u prekur nga sëmundje të caktuara ose për të pasur probleme të tjera shëndetësore për shkak të faktorëve të tillë si ushqimi i dobët, higjiena e dobët dhe mungesa e kujdesit adekuat mjekësor.

Sëmundjet jo të transmetueshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një sëmundje jo e transmetueshme është një gjendje mjekësore që nuk është e transmetueshme dhe jo infektive. Shkaktohet nga sjelljet individuale dhe mjedisore. Sipas OBSH-së, këto sëmundje çojnë në rreth 40 milionë vdekje në vit, 70% e vdekjeve në mbarë botën. Zhvillimi dhe kontrolli i këtyre kushteve është i lidhur drejtpërdrejt me të ushqyerit dhe sjelljet e shëndetshme. [3] Sëmundjet jo të transmetueshme kanë zënë 19-46% të vdekshmërisë nga pesë vendet kryesore prodhuese të refugjatëve në 2015-ën. Raportet tregojnë se më shumë se gjysma e familjeve të refugjatëve sirianë (të zhvendosur në Liban) kanë një anëtar që vuan nga një sëmundje jo ngjitëse. [4]

Diabeti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diabeti është një grup sëmundjesh kronike metabolike që ndikojnë në përdorimin e sheqerit në gjak nga trupi. Ekzistojnë dy forma kryesore të diabetit: tipi 1 dhe tipi 2 . Diabeti i tipit 1 karakterizohet nga mungesa e insulinës dhe kërkon doza të administruara ditore të insulinës . Shkaqet e diabetit të tipit 1 janë të panjohura dhe aktualisht nuk mund të parandalohen. Zakonisht shfaqet në moshë të re. Diabeti i tipit 2 karakterizohet nga paaftësia e trupit për të përdorur siç duhet insulinën. Diabeti i tipit 2 zakonisht shfaqet tek të rriturit dhe është i lidhur me sjellje jo të shëndetshme. Një formë tjetër e zakonshme e diabetit është diabeti gestacional . Kjo ndodh te gratë shtatzëna dhe nuk çon domosdoshmërisht në diabetin e tipit 1 ose tip 2 përgjithmonë. [5]

Refugjatët janë në një rrezik të shtuar të zhvillimit të diabetit për shkak të tendencës drejt sjelljeve joadekuate ushqimore. [6] Sipas CDC, në mesin e refugjatëve sirianë, ka një prevalencë 6.1% të diabetit me fillimin e të rriturve. Refugjatët irakianë panë një prevalencë prej 3% dhe refugjatët kongoleze u përballën me më pak se 1%. [7] Një analizë letrare mbi rrezikun e diabetit midis popullatave të refugjatëve sugjeron se rritja e rrezikut të diabetit midis refugjatëve të rritur mund të shoqërohet me histori më të gjata migrimi. [8] Analiza lidh gjithashtu rritjen e prevalencës së diabetit me kalimin nga mënyra e jetesës tradicionale bujqësore me ushqime potencialisht mbrojtëse, në stilet e jetesës të urbanizuara dhe perëndimore që vijnë me migrimin.

Anemia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anemia është një gjendje në të cilën një individ nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut. Kjo si pasojë do të çojë në uljen e rrjedhjes së oksigjenit në organet e trupit. Më së shpeshti, kjo shkaktohet nga mos konsumimi i mjaftueshëm i hekurit. Anemia përdoret si një shënues për mungesën e përgjithshme të mikronutrientëve . Simptomat zakonisht përfshijnë lodhje të përgjithshme dhe lodhje, si rezultat i rrjedhjes së reduktuar të oksigjenit. Ka trajtime të ndryshme për aneminë, duke përfshirë suplementet e hekurit dhe vitaminat B. Transfuzionet e gjakut mund të përdoren gjithashtu nëse prodhimi i gjakut është i ulët.

Sëmundjet kardiovaskulare dhe hipertensioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sëmundja kardiovaskulare është një term i përgjithshëm për sëmundje të ndryshme të zemrës si sëmundja e arterieve koronare, arresti kardiak, aritmitë dhe shumë të tjera. Hipertensioni është presioni i lartë i gjakut - kjo zakonisht përkufizohet si presion i gjakut mbi 130/80. Sëmundjet kardiovaskulare dhe hipertensioni janë të lidhura me ushqimin/dietën e dobët, mënyrën e jetesës sedentare dhe faktorët gjenetikë të rrezikut.

Sëmundjet ngjitëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tuberkulozi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tuberkulozi (TB) është një infeksion bakterial që prek kryesisht mushkëritë. Si një sëmundje ajrore, TB përhapet nëpërmjet thithjes së baktereve, të cilat më pas udhëtojnë në mushkëri dhe pjesë të tjera të trupit për të manifestuar infeksion. Pasi një person infektohet, TB mund të bëhet latente ose aktive. Nëse është latente, sëmundja është asimptomatike dhe jo ngjitëse; megjithatë, TB-ja latente mund të bëhet aktive në çdo moment. TB-ja aktive është simptomatike dhe ngjitëse. Sido që të jetë, TBC duhet të trajtohet menjëherë, pasi infeksionet e patrajtuara mund të jenë fatale.

Rreth një e treta e popullsisë së botës është e infektuar me Mycobacterium tuberculosis . [9] Kjo incidencë e lartë kërkon që ata që kryejnë provimin jashtë shtetit (Panel Physicians) të kontrollojnë të gjithë refugjatët për TB dhe të testojnë më tej këdo që dyshohet se ka TB aktiv. Ekzaminimi për tuberkulozin në përgjithësi përfshin një test tuberkulinik të lëkurës, i ndjekur nga një radiografi e gjoksit kur është e nevojshme, dhe teste laboratorike në varësi të këtyre rezultateve. Kushdo nga mosha 2 deri në 14 vjeç, që jeton në një vend me një normë të incidencës së tuberkulozit prej 20 ose më shumë raste për 100,000 njerëz (siç identifikohet nga OBSH), kërkohet të bëjë një test të lëkurës tuberkulin. Ata të moshës 15 vjeç e lart duhet të bëjnë një radiografi të gjoksit.

Hepatiti infektiv[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë lloje të hepatitit, të cilat më gjerësisht mund të përshkruhen si infeksione virale të mëlçisë. Llojet më të zakonshme janë hepatiti viral A, B dhe C. Hepatiti B dhe C mund të rezultojnë në infeksione kronike, ndërsa hepatiti A është vetëm infektiv. Si i tillë, Hepatiti A quhet edhe Hepatiti Infektiv dhe shkaktohet nga Virusi i Hepatitit A (HAV). HAV mund të përhapet drejtpërdrejt ose tërthorazi nëpërmjet kontaktit fekal, kontaktit shkakor, kontaktit seksual dhe rrugëve të ushqimit ose të ujit. Për shkak të kësaj, popullsia e refugjatëve është më e ndjeshme ndaj këtij infeksioni. [10] s i p a s d i s a v e a j o Sipas një studimi të vitit 2016 të kryer në Greqi, shkalla e Hepatitit Infektiv midis refugjatëve sirianë në disa objekte greke është 152 për 1000 njerëz; Normat e refugjatëve nga Afganistani dhe Iraku ishin shumë më të ulëta, përkatësisht 8 për 1000 dhe 9 për 1000 njerëz. Shkalla në mënyrë disproporcionale më e lartë e refugjatëve sirianë mund t'i atribuohet përqindjes më të lartë të refugjatëve sirianë në kampe, krahasuar me refugjatët nga vendet e tjera të origjinës. Nuk ka trajtim për infeksionet HAV, ndaj masat e ndërhyrjes higjienike dhe vaksinimet janë prioriteti më i lartë në masat parandaluese. Megjithatë, kujdesi shëndetësor shpesh nuk ka prioritet në popullatën e refugjatëve dhe burimet janë të kufizuara, duke e bërë kështu të vështirë kontrollin e duhur të shkallës dhe përhapjes së infeksionit.

Infeksionet seksualisht të transmetueshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Refugjatët mund të jenë në një rrezik më të lartë për kontraktimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme për shkak të mungesës së aksesit në mbrojtje dhe/ose trajtim, si dhe për shkak të rrethanave të luftës dhe arratisjes, duke i bërë ata subjekt i rasteve më të larta të përdhunimit dhe abuzimit seksual . [11] Refugjatët kontrollohen rregullisht për sifiliz, gonorre, klamidia dhe infeksion HIV kur zhvendosen.

COVID 19[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa pandemia COVID-19 përparon në të gjithë botën, refugjatët janë ndër popullatat më të cenueshme. Sëmundja Coronavirus 2019 është një sëmundje respiratore dhe vaskulare shumë ngjitëse, e shkaktuar nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Për shkak të kushteve sociale dhe ekonomike, refugjatët e zhvendosur përballen me shumë nga të njëjtat sfida që çojnë në shëndet më të dobët për disa grupe të pakicave racore dhe etnike në Shtetet e Bashkuara dhe në vende të tjera. [12] Refugjatët gjithashtu përballen me sfidat e një sistemi të ri të kujdesit shëndetësor dhe gjetjen e informacionit shëndetësor që mund të kuptojnë. [13] Dendësia e popullsisë së kampeve të refugjatëve, përveç mungesës së ujit të pastër, distancimit social dhe kanalizimeve mund të ndikojë në ekspozimin ndaj COVID-19. [12]

Infeksionet parazitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parazitët e zorrëve janë një problem i madh shëndetësor për shumë grupe, përfshirë refugjatët, dhe prania e parazitëve patogjenë kërkon kujdes mjekësor. "Mbi një miliardë persona në mbarë botën vlerësohet se janë bartës të Ascaris . Përafërsisht 480 miliona njerëz janë të infektuar me Entamoeba histolytica . Të paktën 500 miliona mbajnë Trichuris . Aktualisht, 200 deri në 300 miliona njerëz janë të infektuar me një ose më shumë nga speciet Schistosoma dhe vlerësohet se më shumë se 20 [9] njerëz në mbarë botën janë të infektuar me Hymenolepis nana ". Pasojat e infeksionit parazitar mund të përfshijnë anemi për shkak të humbjes së gjakut dhe mungesës së hekurit, kequshqyerjes, vonesës së rritjes, sëmundjeve invazive dhe vdekjes. r e f u g j a t e t t j e r e Refugjatët janë veçanërisht të rrezikuar duke pasur parasysh mundësinë e ujit të varfër ose të kontaminuar dhe kushteve të këqija higjienike në kampe. Që nga viti 1999, CDC ka rekomanduar që popullatat e refugjatëve të lidhur me SHBA nga Afrika dhe Azia Juglindore t'i nënshtrohen trajtimit të supozuar për infeksionet parazitare përpara nisjes. Protokolli i SHBA përfshin një dozë të vetme të albendazolit. [14] Në shumë shtete, provimi i kontrollit shëndetësor vendas rekomandon që të gjithë refugjatët të kontrollohen për infeksione parazitare, pavarësisht nëse ato duken simptomatike apo jo. Depistimi shpesh përfshin dy ekzemplarë të jashtëqitjes të marra me më shumë se 24 orë largësi dhe/ose një CBC me diferencial për vlerësimin e eozinofilisë .

Malaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malaria konsiderohet endemike në Amerikë nga veriu i Meksikës deri në jug të Argjentinës, në Afrikë nga EgjiptiAfrikën e Jugut, në Azi nga TurqiaIndonezi dhe në ishujt e Oqeanisë . Është vlerësuar se 300 deri në 500 miliona njerëz infektohen çdo vit nga malaria, dhe mbi një miliona njerëz vdesin çdo vit nga sëmundja, kryesisht në Afrikën Sub-Sahariane. Bazuar në prevalencën e lartë të malaries asimptomatike në Afrikën Sub-Sahariane, CDC rekomandon që popullsitë e refugjatëve të lidhur me SHBA nga ky rajon t'i nënshtrohen trajtimit të supozuar përpara nisjes për në SHBA. Për ata të ardhur refugjatë nga Afrika Sub-Sahariane pa dokumentacion trajtimi para nisjes, CDC rekomandon që ose të marrin trajtim të supozuar në mbërritje (e preferuar) ose të kenë ekzaminim laboratorik për të zbuluar infeksionin me Plasmodium . Për refugjatët nga zona të tjera të botës ku malaria asimptomatike nuk është e përhapur, CDC rekomandon që çdo refugjat me shenja ose simptoma të malaries duhet të marrë teste diagnostikuese për Plasmodium dhe trajtim pasues për infeksione të konfirmuara, por jo trajtim të supozuar.

Giardiasis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Giardiasis është një infeksion parazitar i zorrëve, ku protozoarët janë në mënyrën e lëvizjes me flagjelë. Më së shpeshti përhapet përmes ujit dhe ushqimit të kontaminuar në vendet në zhvillim. s i m p t o m a t e t j e r a Simptomat janë mjaft të lehta dhe përfshijnë dhimbje barku, fryrje dhe jashtëqitje të lirshme. Studimet kanë zbuluar se Giardiasis është e zakonshme në mesin e popullatave të refugjatëve, veçanërisht atyre që vijnë nga Afganistani. Megjithatë, paraziti nuk është veçanërisht i aftë për të mbajtur infeksionin tek fëmijët.

Shendeti mendor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meqenëse sëmundjet mendore nuk janë domosdoshmërisht të prekshme ose lehtësisht të matshme, është e lehtë të shpërfillen pasojat reale që shëndeti i dobët mendor mund të ketë tek një person. Këto pasoja mund të materializohen në çdo aspekt të jetës së një personi, qoftë ai fizik, social, financiar, etj. Më tej, manifestimet e shëndetit të dobët mendor janë të rrënjosura thellë kur trauma përjetohet në një moshë të re. Kështu, popullatat e cenueshme ndaj përvojave traumatike janë në një rrezik jashtëzakonisht të lartë të sëmundjeve mendore dhe shëndetit të dobët mendor.

Para Luftës së Dytë Botërore, emigrantët u dëbuan kryesisht nga vendet e tyre nga forca të tilla si papunësia, uria dhe varfëria, shpesh të kombinuara me forma të ndryshme të paragjykimit dhe shtypjes, ndërsa lufta dhe konflikti etnopolitik ishin shkaqe më pak të zakonshme për emigracionin. Ata kanë njohur shtypjen shoqërore, duke përfshirë arsimin e pamjaftueshëm, mungesën e mundësive për punë, pamundësinë për të praktikuar besimin e tyre ose për t'u martuar me atë që dëshirojnë dhe pamundësi për të jetuar aty ku duan. m e g j i t h a t e d h e Megjithatë, duke filluar me Luftën e Dytë Botërore, civilët u vunë në shënjestër gjithnjë e më shumë si një strategji lufte, dhe që atëherë shumica e të ardhurve (veçanërisht refugjatët) kanë qenë viktima të luftës dhe/ose represionit politik. Shumë prej tyre kanë përjetuar ose dëshmuar gjithashtu tortura dhe/ose terror të sponsorizuar nga qeveria. Thënë kështu, refugjatët janë shpesh të mbijetuar që posedojnë elasticitet, forcë dhe shkathtësi të mahnitshme. [9] Një vlerësim i shëndetit mendor mund të përfshihet në kontrollin e shëndetit të brendshëm të një refugjati.

Shëndeti mendor i refugjatëve dhe integrimi në një shoqëri të re janë të ndërthurura jashtëzakonisht. Përvojat traumatike që kanë ndodhur në vendin e origjinës ose gjatë fluturimit nga ai vend janë të zakonshme. k e t o e d h e t e t j e r a Këto përvoja, përveç stresit të rivendosjes në vendin pritës, rrisin shanset për një përshtatje më pak të suksesshme me shoqërinë e vendit pritës. Problemet e shëndetit mendor janë një nga barrierat kryesore për integrimin e refugjatëve në tregun e punës në shoqëritë pritëse. [15] Ndikimi i këtyre ngjarjeve traumatike dhe stresuese mund të jetë i përkohshëm dhe i menaxhueshëm me zgjidhje të drejtpërdrejta ose mund të jetë i paaftë dhe i qëndrueshëm.

Shëndetin e grave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo grua nga çdo vend përjeton procesin e saj menstrual. Megjithatë, disa vende janë më të zota se të tjerat në sigurimin e burimeve dhe aksesit të duhur për gratë për të mbajtur me lehtësi higjenën e mirë. Shëndeti menstrual kërkon mirëmbajtje të vazhdueshme dhe të duhur për të shmangur infeksionet e mëvonshme. Menstruacioni kërkon kujdes të vëmendshëm dhe furnizime të duhura higjienike. Kështu, nuk është çudi që ndërsa në vendet me të ardhura të larta, shëndeti menstrual nuk është një shqetësim kryesor i shëndetit publik, por në vendet në zhvillim ose në kohë krizash, menstruacionet mund të përbëjnë një problem të veçantë për gratë në popullatat e cenueshme.

Kujdesi i duhur menstrual përfshin larjen me sapun në baza ditore dhe ndryshimin e furnizimeve menstruale (të tilla si jastëkët ose tamponët) disa herë në ditë. k u j d e s i j o i d u h u r Kujdesi jo i duhur mund të shkaktojë infeksione progresive, të tilla si vaginoza bakteriale (BV) ose infeksioni i traktit riprodhues (RTI). Me akses të kufizuar në ujë të pastër, të rrjedhshëm dhe furnizime higjienike (sapun, jastëk, tampona) brenda kampeve të refugjatëve, periudhat mujore krijojnë probleme shëndetësore për gratë dhe vajzat.

Shëndeti në punë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkesa për fuqi punëtore është një arsye e rëndësishme për migrimin. Pavarësisht vështirësisë në kërkimin e popullatave emigrante, ka dëshmi se shëndeti në punë është një fushë në të cilën emigrantët përballen me pabarazi. [16] Shumë punëtorë migrantë ose të lindur jashtë vendit kryejnë punë me paga të ulëta, të përkohshme ose sezonale në industri dhe punë që mund të paraqesin rreziqe më të mëdha për shëndetin dhe sigurinë e punëtorëve, si bujqësia, ndërtimi dhe shërbimet. [17] Në Shtetet e Bashkuara, rreziqet profesionale të sektorit të bujqësisë si astma kanë më shumë gjasa të prekin punëtorët emigrantë. [18] Për shëndetin e refugjatëve në Shtetet e Bashkuara, s t r u k t u r a d h e o r e t e k l i n i k e s struktura dhe orët e klinikës shpesh mbivendosen me orët e punës dhe kërkojnë kohë të gjata pritjeje që tejkalojnë atë që refugjatët mund të lënë mënjanë, gjë që mund të shërbejë si një pengesë strukturore për kujdesin shëndetësor. [19] Në përgjithësi, emigrantët kanë shkallë më të lartë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë profesionale sesa ata që kanë lindur vendas, duke përfshirë norma më të larta të lëndimeve fatale dhe jo vdekjeprurëse. [20] [21] Dëshmitë nga Evropa Jugore tregojnë për ritme më të larta të rreziqeve profesionale, të tilla si puna shumë orë në ditë dhe temperaturat ekstreme [22] dhe ekspozimi më i madh ndaj kushteve të këqija të punësimit dhe pasigurisë së punës. [23] Programet e parandalimit shëndetësor dhe trajnimit në lidhje me sigurinë dhe shëndetin në punë mund të mos arrijnë tek emigrantët për shkak të pengesave gjuhësore, kulturore dhe/ose ekonomike. [24] Megjithatë, ndërhyrjet e përshtatura për nevojat e tyre janë treguar të efektshme. [25] Zhvillimi i partneriteteve me institucionet në komunitetet e imigrantëve është një mënyrë për të përmirësuar aksesin në informacion dhe burime për punëtorët emigrantë. [26] Përmirësimi i kushteve të punës mund të përmirësojë gjithashtu aspekte të tjera të shëndetit të emigrantëve, megjithatë puna shpesh nuk përdoret në përpjekjet për të promovuar shëndetin e emigrantëve. [27] Një çështje e shfaqur e shëndetit në punë për emigrantët lidhet me rreziqet shëndetësore me të cilat përballen njerëzit që trafikohen në situata të punës së detyruar dhe skllavërisë me borxhe .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Palinkas LA, Pickwell SM, Brandstein K, Clark TJ, Hill LL, Moser RJ, Osman A (janar 2003). "The journey to wellness: stages of refugee health promotion and disease prevention". Journal of Immigrant Health. 5 (1): 19–28. doi:10.1023/A:1021048112073. PMID 14512755. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Effects of non-health-targeted policies on migrant health: a systematic review and meta-analysis". Lancet. 6 mars 2019. Marrë më 15 prill 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Non communicable diseases". World Health Organization. Marrë më 2018-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Sethi S, Jonsson R, Skaff R, Tyler F (shtator 2017). "Community-Based Noncommunicable Disease Care for Syrian Refugees in Lebanon". Global Health: Science and Practice. 5 (3): 495–506. doi:10.9745/GHSP-D-17-00043. PMC 5620345. PMID 28928227. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Diabetes". World Health Organization. Marrë më 2018-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Berkowitz SA, Fabreau GE, Raghavan S, Kentoffio K, Chang Y, He W, Atlas SJ, Percac-Lima S (dhjetor 2016). "Risk of Developing Diabetes Among Refugees and Immigrants: A Longitudinal Analysis". Journal of Community Health. 41 (6): 1274–1281. doi:10.1007/s10900-016-0216-4. PMID 27363825. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Non-Communicable Disease Error processing SSI file". www.cdc.gov. 2017-04-21. Marrë më 2018-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Wagner J, Berthold SM, Buckley T, Kong S, Kuoch T, Scully M (gusht 2015). "Diabetes among refugee populations: what newly arriving refugees can learn from resettled Cambodians". Current Diabetes Reports. 15 (8): 56. doi:10.1007/s11892-015-0618-1. PMID 26143533. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b c "Minnesota Refugee Health Provider Guide". Minnesota Department of Health. Arkivuar nga origjinali më 20 dhjetor 2018. Marrë më 22 qershor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Division of Viral Hepatitis | CDC". www.cdc.gov (në anglishte amerikane). 2020-10-27. Marrë më 2020-11-08.
 11. ^ Holt BY, Effler P, Brady W, Friday J, Belay E, Parker K, Toole M (mars 2003). "Planning STI/HIV prevention among refugees and mobile populations: situation assessment of Sudanese refugees". Disasters. 27 (1): 1–15. doi:10.1111/1467-7717.00216. PMID 12703149. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b "WHO | Refugees and COVID-19: achieving a comprehensive public health response". WHO. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2021. Marrë më 2020-11-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ CDC (2020-02-11). "Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)". Centers for Disease Control and Prevention (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-11-09.
 14. ^ Swanson SJ, Phares CR, Mamo B, Smith KE, Cetron MS, Stauffer WM (prill 2012). "Albendazole therapy and enteric parasites in United States-bound refugees". The New England Journal of Medicine. 366 (16): 1498–507. doi:10.1056/NEJMoa1103360. PMID 22512482. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Ruiz, I.; C. Vargas-Silva (2018). "Differences in labour market outcomes between natives, refugees and other migrants in the UK". Journal of Economic Geography. 18 (4): 855–885. doi:10.1093/jeg/lby027. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Flynn M, Eggerth D (2014). "Chapter 20: Occupational Health Research with Immigrant Workers". përmbledhur nga Schenker MB, Castañeda X, Rodriguez-Lainz A (red.). Migration and Health: A Research Methods Handbook. University of California Press. fq. 377–395. ISBN 978-0-520-27795-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Schenker MB (prill 2010). "A global perspective of migration and occupational health". American Journal of Industrial Medicine. 53 (4): 329–37. doi:10.1002/ajim.20834. PMID 20196095. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Stoecklin-Marois MT, Bigham CW, Bennett D, Tancredi DJ, Schenker MB (shkurt 2015). "Occupational exposures and migration factors associated with respiratory health in California Latino farm workers: the MICASA study". Journal of Occupational and Environmental Medicine. 57 (2): 152–8. doi:10.1097/jom.0000000000000325. PMID 25654515. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Matlin, Stephen A.; Depoux, Anneliese; Schütte, Stefanie; Flahault, Antoine; Saso, Luciano (24 shtator 2018). "Migrants' and refugees' health: towards an agenda of solutions". Public Health Reviews. 39 (27): 27. doi:10.1186/s40985-018-0104-9. ISSN 0301-0422. PMC 6182765. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 20. ^ Salvatore MA, Baglio G, Cacciani L, Spagnolo A, Rosano A (shkurt 2013). "Work-related injuries among immigrant workers in Italy". Journal of Immigrant and Minority Health. 15 (1): 182–7. doi:10.1007/s10903-012-9673-8. PMID 22752688. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Schenker M (nëntor 2008). "Work-related injuries among immigrants: a growing global health disparity". Occupational and Environmental Medicine. 65 (11): 717–8. doi:10.1136/oem.2008.040907. PMID 18940954. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Ronda E, Agudelo-Suárez AA, García AM, López-Jacob MJ, Ruiz-Frutos C, Benavides FG (shkurt 2013). "Differences in exposure to occupational health risks in Spanish and foreign-born workers in Spain (ITSAL Project)". Journal of Immigrant and Minority Health. 15 (1): 164–71. doi:10.1007/s10903-012-9664-9. PMID 22739799. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Ronda-Pérez E, Agudelo-Suárez AA, López-Jacob MJ, García AM, Benavides FG (2014). "[Scoping review about working conditions and health of immigrant workers in Spain]" (PDF). Revista Espanola de Salud Publica. 88 (6): 703–14. doi:10.4321/S1135-57272014000600004. PMID 25418562. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "CDC - NIOSH Science Blog – Immigrant Worker Safety and Health". blogs.cdc.gov. 27 tetor 2008. Marrë më 2016-05-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ O'Connor T, Flynn M, Weinstock D, Zanoni J (2014). "Occupational safety and health education and training for underserved populations". New Solutions: A Journal of Environmental and Occupational Health Policy. 24 (1): 83–106. doi:10.2190/NS.24.1.d. PMC 4540323. PMID 25053607. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Flynn MA, Check P, Eggerth DE, Tonda J (nëntor 2013). "Improving occupational safety and health among Mexican immigrant workers: a binational collaboration". Public Health Reports. 128 Suppl 3 (6_suppl3): 33–8. doi:10.1177/00333549131286S306. PMC 3945447. PMID 24179277. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Flynn MA, Wickramage K (tetor 2017). "Leveraging the Domain of Work to Improve Migrant Health". International Journal of Environmental Research and Public Health. 14 (10): 1248. doi:10.3390/ijerph14101248. PMC 5664749. PMID 29048386. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)