Jump to content

Shkencëtar biomjekësor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një shkencëtar biomjekësor është një shkencëtar i trajnuar në biologji, veçanërisht në kontekstin e shkencave laboratorike mjekësore ose mjekësisë laboratorike. Këta shkencëtarë punojnë për të fituar njohuri mbi parimet kryesore se si funksionon trupi i njeriut dhe për të gjetur mënyra të reja për të kuruar ose trajtuar sëmundjen duke zhvilluar mjete të avancuara diagnostikuese ose strategji të reja terapeutike. Hulumtimi i shkencëtarëve biomjekësorë quhet kërkimi biomjekësor.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktivitetet specifike të shkencëtarit biomjekësor mund të ndryshojnë në pjesë të ndryshme të botës dhe ndryshojnë me nivelin e arsimimit. Në përgjithësi, shkencëtarët biomjekësorë kryejnë kërkime në një mjedis laboratorik, duke përdorur organizmat e gjallë si modele për të kryer eksperimente. Këto mund të përfshijnë qeliza të kultivuara njerëzore ose shtazore të rritura jashtë të gjithë organizmit, kafshë të vogla si mizat, krimbat, peshqit, minjtë dhe minjtë e murrmë, ose, rrallë, kafshë dhe primatë më të mëdhenj. Shkencëtarët biomjekësorë mund të punojnë gjithashtu drejtpërdrejt me ekzemplarë të indeve njerëzore për të kryer eksperimente, si dhe për të marrë pjesë në kërkime klinike.

Niveli i arsimimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkencëtarët biomjekësorë zakonisht marrin një diplomë bachelor të shkencës dhe zakonisht marrin studime pasuniversitare që çojnë në një diplomë, master ose doktoraturë. Kjo diplomë është e nevojshme për pozicionet e fakultetit në institucionet akademike, si dhe pozicionet e shkencëtarëve të lartë në shumicën e kompanive. Disa shkencëtarë biomjekësorë kanë gjithashtu një diplomë mjekësore (MD, DO, PharmD, Doktor i Shkencave Laboratorike Mjekësore[MLSD], MBBS, etj.) përveç një diplome akademike.

Mjedisi i punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akademikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo kategori përfshin pozicionet e fakultetevemandatuaruniversitete, kolegje, institute kërkimore jofitimprurëse dhe nganjëherë spitale. Këto pozicione zakonisht ofrojnë më shumë liri intelektuale dhe i japin studiuesit më shumë liri në drejtimin dhe përmbajtjen e kërkimit. Shkencëtarët në mjediset akademike, përveç kryerjes së eksperimenteve, do të marrin pjesë gjithashtu në konferenca shkencore, do të konkurrojnë për financimin e granteve kërkimore, do të publikojnë punime shkencore dhe do të japin mësim.

Industria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punët në industri i referohen punëve të sektorit privat në korporatat fitimprurëse. Në rastin e shkencëtarëve biomjekësorë, punësimi është zakonisht në kompani të mëdha farmaceutike ose kompani bioteknologjike. Pozicionet në industri kanë tendencë të paguajnë paga më të larta se ato në institucionet akademike, por siguria e punës në krahasim me fakultetet akademike të mandatuara është dukshëm më e ulët. Studiuesit në industri priren të kenë më pak liri intelektuale në kërkimin e tyre sesa ata në sektorin akademik, për shkak të qëllimit përfundimtar të prodhimit të produkteve të tregtueshme që përfitojnë kompaninë.

Rrugët e karrierës jo tradicionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet e fundit, më shumë shkencëtarë biomjekësorë kanë ndjekur karriera ku nevojiten arsim dhe përvojë të avancuar në kërkimin biomjekësor jashtë kërkimit tradicional laboratorik. Këto fusha përfshijnë ligjin e patentave, konsultimin, politikat publike dhe gazetarinë shkencore. Arsyeja kryesore e rritjes në këto fusha është se vitet e fundit ka më pak pozicione në kërkimet tradicionale akademike në krahasim me numrin e kërkuesve; afërsisht 15-20% e shkencëtarëve të jetës së doktoraturës do të marrin një pozicion në drejtimin e qëndrimit ose një pozicion drejtuesi laboratori në industri.[1]

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programet e diplomimit të shkencave biomjekësore mbahen në institucionet akademike dhe shkollat ​​mjekësore në mbarë botën, dhe disa programe të diplomimit biomjekësor administrohen së bashku nga një institucion akademik dhe një biznes, spital ose institut i pavarur kërkimi. Ndërsa studentët e diplomuar historikisht të përkushtuar ndaj një specialiteti të caktuar kërkimor, si biologjia molekulare, biokimia, gjenetika ose biologjia zhvillimore, tendenca e fundit (veçanërisht në Shtetet e Bashkuara) është të ofrohen programe ndërdisiplinore që nuk specializohen dhe në vend të kësaj synojnë të përfshijnë një edukimi në disiplina të shumta biologjike.

Fillimisht, studentët e diplomuar zakonisht rrotullohen nëpër laboratorët e disa studiuesve të fakultetit, pas së cilës studenti angazhohet të bashkohet me një laborator të caktuar për pjesën e mbetur të arsimit të tij ose të saj. Koha e mbetur shpenzohet për të kryer kërkime origjinale nën drejtimin e hetuesit kryesor për të përfunduar dhe botuar një disertacion. Ndryshe nga shkollat universitare dhe ato profesionale, nuk ka një periudhë të caktuar kohore për arsimin pasuniversitar. Studentët diplomohen pasi të ketë përfunduar një projekt tezë me një fushë të rëndësishme për të justifikuar shkrimin e disertacionit të tyre, një pikë që përcaktohet nga hetuesi kryesor i studentit si dhe nga komiteti këshillues i fakultetit të tij ose të saj. Koha mesatare deri në diplomim mund të ndryshojë ndërmjet institucioneve, por shumica e programeve mesatarisht janë rreth 5-6 vjet.[2]

Shkencëtarët biomjekësorë zakonisht studiojnë në diploma universitare që janë të përqendruara në shkencat biologjike, të tilla si gjenetika, imunologjia, biokimia, mikrobiologjia, zoologjia, biofizika, etj.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The Scientific Workforce Policy Debate: Do We Produce too Many Biomedical Trainees?" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 dhjetor 2011. Marrë më 19 nëntor 2011.
  2. ^ "Admission FAQS for The Basic and Biomedical Sciences Division of the Graduate School of Biomedical Sciences at UMass Medical School, Worcester" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 qershor 2012. Marrë më 8 nëntor 2011.