Jump to content

Shkollat e Sambës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkolla e Sambës Império do Papagaio, në Helsinki (2004)

Termi Shkollë Sambe (Portugalisht: Escola de Samba) përcakton një institucion artistik në të cilin marrin pjesë nga 1000 deri 5000 anëtarë të cilët përdorin automjete dhe kostume për të shfaqur parada. Me rastin e karnavaleve të Rio de Zhaneiros, Shkollat e Sambës japin parada përgjatë Sambadromit të Rios, shoqëruar gjithandej me ritmin e sambës. Çdo vit jepet një "enredo", domethënë tema prej së cilës shkollat frymëzohen për organizimin e paradës. Gjatë gjithë vitit shkollat e sambës zhvillojnë evenimente të ndryshme ku më i rëndësishmi është përgatitja për karnavalet vjetore. Në fund të festimeve zgjidhet edhe shkolla fituese.

Shkollat kampion të sambës në Rio sipas viteve:

 • GRES Portela: 1935, 1939, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946, 1947, 1951, 1953, 1957, 1958, 1959, 1960, 1962, 1964, 1966, 1970, 1980, 1984, 2017.
 • GRES Estação Primeira de Mangueira : 1940, 1949, 1950, 1954, 1960, 1961, 1967, 1968, 1973, 1984, 1986, 1987, 1998, 2002, 2016, 2019
 • GRES Beija-flor de Nilópolis: 1976, 1977, 1978, 1980, 1983, 1998, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2011, 2015
 • GRES Império Serrano: 1948, 1949, 1950, 1951, 1955, 1956, 1960, 1972, 1982
 • GRES Imperatriz Leopoldinense: 1980, 1981, 1989, 1994, 1995, 1999, 2000, 2001
 • GRES Acadêmicos do Salgueiro: 1960, 1963, 1965, 1969, 1971, 1974, 1975, 1993, 2009
 • GRES Mocidade Independente de Padre Miguel: 1979, 1985, 1990, 1991, 1996, 2017
 • GRES Unidos da Tijuca: 1936, 2010, 2012, 2014
 • GRES Unidos de Vila Isabel: 1988, 2006, 2013
 • GRES Estácio de Sá: 1993
 • GRES Unidos do Viradouro: 1997

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]