Jump to content

Smoker

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Smoker Gjahtari i Bardhë (白猟のスモーカー Hakuryō no Sumōkā)[1] është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ai është oficerë i Marinës i stacionuar në bazën e G-5. Ai u paraqit së pari në Loguetown si kapiten ku misioni i tij ishte për ta kapur Luffy. Pas dy viteve ai u promovua në rangun e zv.admiralit.

Smoker është një Detare e kalitur, e cila kur nisi së pari, po përpiqej të gjurmonte Luffy në Loguetown. Ndryshe nga shumë marinarë të tjerë, Smoker nuk ndjek rregullën e Drejtësisë Absolute dhe ndjek kodin e tij të drejtësisë, të cilin ai më vonë i predikon Tashigit. Perceptimi i Smoker për drejtësinë gjithashtu i lejon Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte të qëndrojnë në liri, edhe pse janë piratët gjatë incidentit Alabasta. Ai lejoi Luffy të shkojë pasi ai mori vesh se Zoro ishte urdhëruar nga Luffy për ta shpëtuar nga mbytja. Megjithatë, ai shpejt humbi durimin pasi Luffy bëri një koment të marrë. Ai paralajmëroi Luffy se si një detar, ai do të duhet të përpiqet dhe ta arrestojë atë herën tjetër kur ata ndeshen me njëri-tjetrin.

Smoker gjithashtu nuk donte të merrte përgjegjësi në Alabasta për punën Kapelave prej Kashte për mposhtjen e Krokodilit, madje duke mallkuar Qeverinë Botërore kur ata u përpoqën ta shpërblejnë atë për të.

Për më tepër, Smoker është shumë i perceptuar. Ai shpejt u bë i interesuar në Luffy, sepse ai pa paralele me Gol D. Roger në pirat i ri. Kjo gjithashtu e udhëhoqi atë për të ndjekur Luffy, të cilit ai vazhdimisht bën, madje deri në kohën e tanishme. Në Loguetown, ai shpesh pyeste nëse ishte rastësi që në përvjetorin e ekzekutimit të Roger, Luffy u shfaq dhe bëri një vorbull të tillë.

Smoker është i pamëshirshëm ndaj piratëve dhe lufton me gjithë fuqinë e tij. Megjithatë, ai pret që piratët të mos tregojnë mëshirë ndaj tij; ai ishte edhe më i habitur kur Zoro e shpëtoi atë nga mbytja sipas urdhrave të Luffy. Në këmbim, ai duhej të vazhdonte dhe të linte vetëm Luffy dhe ekuipazhin e tij.

Nga ana tjetër, Smoker është i dedikuar për ndjekjen e drejtësisë globale kundër kriminelëve dhe piratëve dhe nuk do t'i harrojë ata që e braktisin ligjin dhe nuk arrijnë t'i shpëtojnë asaj, megjithëse ai duket se e ndan "drejtësinë morale" të Garp dhe Kuzan dhe njeh se jo të gjitha marinat janë aq fisnikë sa sugjeron imazhi i tyre, dhe as nuk duhet të besohen të gjithë aleatët verbërisht.

Ai gjithashtu tenton të mbajë grindje ndaj piratëve që i kanë shpëtuar. Për shembull, ai përgatitet të kapë Portgas D. Ace dhe është i përgatitur për një betejë të vështirë. Megjithatë, pasi Luffy papritmas i ndërpret ata dhe i hedh ato nëpër disa mure, Smoker, sa më shpejt që ai e sheh Luffy, mezi pranon Ace. Ai thjesht e fut atë në tokë dhe përgatitet të shkojë pas Luffy, i cili është objektivi i tij kryesor.

Smoker i trajton vartësit e tij me të njëjtin respekt si bashkëmoshatarët e tij dhe kurrë nuk abuzon me pozitën e tij. Ai gjithashtu është i ashpër ndaj vartësit të tij Tashigi.

Disponimi i Smoker për të qenë kokëfortë del kur ai vendos që ai do të braktisë atë që po bën dhe të shkojë pas Luffy pa marrë parasysh. Smoker ka tendencën që të mos i përmbahet idesë standarde të drejtësisë, por përkundrazi të jetojë sipas kodit të tij të drejtësisë. Aspekti unik për takimin mes tij dhe Luffy është se kjo është hera e parë që Luffy ikën në mënyrë aktive, në krahasim me luftën.

Smoker është një njeri jashtëzakonisht serioz dhe i tronditur, dhe shumë rrallë është treguar të buzëqeshë, nëse jo. Ai është shpesh i mprehtë dhe kaustik ndaj njerëzve që vijnë si shqetësime ndaj tij, dhe merr inatosur dhe zemëruar në antics budallallëqe dhe marrëzi që të shqetësojnë paqen e tij. Megjithatë, ai është thellësisht i përkushtuar dhe i nxitur për të mbrojtur njerëzit e pafajshëm dhe vartësit e tij nga dëmtimi dhe do të zemërohet pafundësisht me cilindo në pozitë të pushtetit që pretendon të mbrojë njerëzit, por në të vërtetë i mashtron ose i manipulon për interesat e tyre egoiste.

Smoker duket se ka një hobi në balancimin e shkëmbinjve të parë të treguar në Loguetown. Si i tillë, ai nuk duket se pëlqen njerëzit që bëjnë shumë zhurmë rreth tij, pasi ai pretendon se e thyen fokusin e tij. Smoker gjithashtu nuk i beson Shichibukai, pasi ai i beson ata si asgjë më shumë se piratët. Në fakt, ai është tradhtuar nga Shichibukai katër herë deri më tani në seri.

Megjithë sjelljet e tij të zymta, ai duket se ka një personalitet të mirë. Në Loguetown, kur një vajzë e vogël u përplas me të dhe e hodhi akulloren në pantallonat e tij, ai e merr atë në zemër të mirë. Madje i dha paratë e saj për të blerë një kon të ri. Ai gjithashtu tregon respekt, madje edhe ndjeshmëri mbrojtëse ndaj vartësit të tij, Tashigi.

Smoker është një luftëtar i frikshëm, si në krye të fuqisë së tij të dukshme, aftësitë e tij të Logia e vendosin atë larg nga shumica e marinsave. Në Loguetown, ai ishte në prag të arrestimit të Luffy gjatë takimit të tyre të parë, dhe do të kishte arritur nëse nuk do të kishte qenë ndërhyrja e babait të Luffy, Monkey D. Dragon.

Pas ngjarjeve të Enies Lobby, ai u tregua i pakënaqur në kapjen e një pirati me një shpërblim prej 500,000,000 Beli. Kur Luffy u përball me të përsëri në Marineford, ai komenton se Smoker u bë më i fortë para se të mbështetej në tokë. Forca e përgjithshme e Smoker ka dhënë atij besim të mjaftueshëm për të kërkuar një transferim në G-5 në botën e re të frikshme. Thuhet se marinarët e kësaj dege janë të çmendur, mizore dhe të pamëshirshëm, vrasin piratë duke i ushqyer ata me peshkaqenë, ose i përdorin për ndezje. Ata janë të njohur për mos ndjekjen e porosive, por Smoker arriti të fitojë bindjen e tyre.

Ai është një nga marinat e pakta që ka mundur Luffy, ndërsa të tjerët janë dy admiralët e rangut të lartë Aokiji dhe Kizaru, si dhe Sentomaru (edhe pse Luffy u plagos në atë kohë). Si rezultat, Luffy shpesh ik nga Smoker, nëse ai e sheh ndonjëherë, megjithatë Luffy nuk kishte aftësi ta përdorte Ambicien e Armatimit në atë kohë.[2]

Pas dy viteve, gjatë kohës së tij në Punk Hazard, Smoker i dha kohë të vështirë Law para se të mposhtet përfundimisht.[3] Ai ishte gjithashtu në gjendje për të luftuar Vergo në kushte relativisht të barabartë, pavarësisht zotërimit të lartë të Vergos të Haki, dhe qëllimi aktual i Smoker ishte që të merrte zemrën e Law nga marinarët mashtrues.[4] Megjithatë, ai u mposht lehtë nga një tjetër Shichibukai Donquixote Doflamingo.[5]

Ai ka treguar aftësi të mëdha strategjike, pasi ai ishte në gjendje të planifikonte në minutat e sulmit efikas ndaj piratëve në shesh gjatë përpjekjes së Buggy për të ekzekutuar Luffy dhe për të shfrytëzuar aftësitë e tij në ato që dukej të ishin metoda të çrregullta për të devijuar vëmendjen e Vergos dhe rimarrë zemrën e Law.

Arma e Smoker quhet Nanashaku Jitte, me këtë ai mundet të anuloj fuqitë e frutave të detit duke i goditur ata. Ai e përdorë këtë armë kombinuar me frutin e tij, por jitte nuk transformohet në tym siq transformohet Smoker. Pas dy viteve është parë se Smoker mund ta forcoj dhe shndërroj jitte në të zezë duke përdorur Ambicien e Armatimit.

Smoker ka ngrënë frutin e tymit, një lloj i Logia, që i lejon atij të krijoj, kontrolloj dhe të bëhet tym. Si frutat tjerë të llojit Logia, Smoker është një nga përdoruesit që mund të fluturoj duke shndërruar pjesën e poshtme të trupit në tym.

Do të duket se, kur përballen me zjarr, ata do të anulojnë njëri-tjetrin; përveç kësaj, nuk ka ende ndonjë dobësi specifike natyrore. Me zotërimin e tij të tanishëm mbi fuqitë e tij, mënyra e vetme e besueshme për të plagosur Smoker është përmes përdorimit të Haki, siç bëri Hancock gjatë betejës së tyre të shkurtër, ose nëpërmjet dobësive standarde të frutave të detit.

Më parë, Smoker kishte dije për Haki, edhe pse nuk kishte aftësi të përdorte. Pas dy viteve, ai mund të përdorë Ambicien e Armatimit, siç shihet kur ai lufton kundër Vergos. Ai poashtu mund të forcoj dhe të shndërroj krahët e tij dhe armën e tij në të zezë duke përdorur këtë Ambicie.[6]

Në japonisht, Smoker dublohet nga Ginzō Matsuo (48-79), Mahito Ōba (94+). Në versionin anglisht të Odex, Smoker dublohet nga Joseph Murray (48-77) dhe Paul Pistore (78+). Në 4Kids Entertainment, Smoker dublohet nga Russell Velazquez. Në Funianimation, Smoker dublohet nga Greg Dulcie.

  • Marrëdhënia që bashkon Smoker me Monkey D. Luffy është praktikisht një përsëritje e tregimit të Garp dhe Roger: një marinar dhe një pirat, një është ndjekës i përjetshëm dhe një tjetër i përndjekur i përjetshëm, Luffy është nga Villa Foosha si Garp dhe Smoker është nga Loguetown si Roger.
  • Së bashku me Tashigin, Smoker u shfaq më shumë në seri se ndonjë personazh tjetër jashta Ekuipazhit të Kapelës prej Kashte.
  • Shaku është një njësi matëse në Japoni, një shaku është 0,303 metra. Bazuar në emrin (shtatë shakë), jitte është 2.12 metra në gjatësi.
  1. ^ One Piece Kapitulli 98 dhe Epizodi 52
  2. ^ One Piece Kapitulli 158
  3. ^ One Piece Kapitulli 662 dhe Epizodi 588
  4. ^ One Piece Kapitulli 690 dhe Epizodi 616
  5. ^ One Piece Kapitulli 698 dhe Epizodi 624
  6. ^ One Piece Kapitulli 684 dhe Epizodi 610