Jump to content

Aokiji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kuzan, më i njohur nga epiteti i tij Aokiji (Fazani i Kaltërt), është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Para dy viteve ai ishte admiral i Marinës. Ai u propozua nga Sengoku për pozitën e admiralit të flotës. Megjithatë, pasi humbi pozicionin ndaj Sakazukit, ai dha dorëheqjen nga marinsat. Pas largimit nga Marinsa nuk dihet shumë për të por thuhet se ai u bashkua me Piratët e Mjekërrziut për arsye të panjohura.[1] Zëri i tij bëhet nga Takehito Koyasu në japonisht. Në anglisht, zëri i tij bëhet nga Jason Douglas dhe Bob Carter në One Piece: Unilimited Adventure.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuzan është një njeri shumë i heshtur, që nuk tregon asnjë shok apo habi nga pothuajse asgjë. Ai shpesh i bën të tjerët të besojnë se nuk mund të jetë detar i një renditjeje të tillë të lartë, për ta nënvlerësuar atë, duke e bërë atë më të rrezikshëm (nuk dihet nëse kjo është një fasadë ose nëse ai është me të vërtetë dembel). Megjithatë, nëse e sheh një situatë të denjë, ai do të ndërmarrë veprime, siç tregohet kur krijoi një kalim në një ishull tjetër për Tonjitin në Long Ring Long Land.

Ai është një njeri i mëshirshëm, duke ndihmuar Tonjit në Long Ring Long Land të kalojë oqeanin me fuqinë e frutave të detit dhe madje duke lënë Nico Robin të shpëtojë nga Buster Call në Ohara duke siguruar një varkë të vogël dhe një gjurmë akulli për të që të largohet në mënyrë të sigurt. Ai gjithashtu i pranon njerëzit duke përfshirë piratët për veprat dashamirëse që kishin bërë, pasi ai tha se arsyeja e vetme që ai nuk e vriste Luffy ishte sepse Luffy kishte mundur Krokodilin, duke shpëtuar Alabastën nga keqdashja e këtij të fundit.

Në kontrast me kolegun e tij të mëparshëm, admirali i flotës Sakazuki, Kuzan ka ndjenjën e nderit, pasi ai e mban fjalën e tij për të mos sulmuar Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte pas pranimit të një betejë një-me-një me Luffy. Për shkak të dhembshurisë së tij, Kuzan ndjek drejtësinë morale. Ai është shumë i lodhur nga veprimet brutale të Sakazukit në trajtimin e situatave (të tilla si Incidenti i Ohares), duke e quajtur atë budalla. Ndërkohë që ai ndjek Drejtësinë Morale, ai e kupton pozicionin e tij të rangut të tij e vë atë, pasi ai nuk heziton të bëjë atë që është e nevojshme për nevojat e Marinsat, siç tregohet kur ai ngrin Jaguar D. Saul me vdekje gjatë incidentit Ohara, dhe sulmoi Luffy dhe Mjekërrbardhin gjatë Luftës së Marinefordit.

Si Marinarë, Kuzan ishte një ndjekës besnik i Qeverisë Botërore. Ai gjithmonë u përpoq të ndiqte urdhërat, por nganjëherë gjeti idealet e tij në kundërshtim me urdhrat e tij. Edhe pse ai ndoqi urdhrat e tij, ai ndonjëherë do të shfaqte një ndjenjë të mëshirës dhe nderit të zyrtarëve të tjerë të qeverisë botërore. Ashtu si shumë personazhe në One Piece (për shembull, Jaguar D. Saul dhe Smoker), pasi dëshmoi vrasjen e pakuptimtë të shumë njerëzve të pafajshëm, Kuzan ka arritur të kuptojë thellësitë në të cilat Qeveria Botërore do të zhytet për të përmbushur qëllimet e tyre.

Sjellja e tij e relaksuar gjatë kryerjes së më shumë makabrit të detyrave të tij është e ngjashme me atë të Borsalinos, duke e bërë atë një nga personazhet më të komplikuara në seri. Megjithëse nuk donte me të vërtetë pozicionin e admiralit të flotës, ai ishte edhe më kundërshtar ndaj Sakazukit duke marrë pozicionin për shkak të pamëshirshmërisë së madhe të këtij të fundit, dhe duelin admiralin e tij në vend që ta lejonte atë të merrte. Pasi u mposht, Kuzan zgjodhi të japë dorëheqjen nga marinsat në vend që të qëndrojë nën komandën e Akainus.

Duke u larguar nga marinsat dhe duke kuptuar se sa e korruptuar Qeveria Botërore dhe Marinsat ishin bërë pas dy viteve, bëhet e qartë se Kuzan duket se po kujdeset vetëm për miqtë e tij siç ilustrohet nga shpëtimi i tij nga Smoker nga zemërimi i Doflamingos mbi Punk Hazard.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur ai ishte një admiral detar, Kuzan ishte në gjendje të komandonte një numër të madh të trupave detare nën gradën e tij dhe kishte autoritetin, prestigjin, ndikimin për të revokuar çdo titull Shichibukai në çdo kohë. Mbi të gjitha, ai kishte aftësinë për të urdhëruar një sulm Buster Call në çdo ishull që ai e konsideron një kërcënim. Në fakt, aftësitë e tij të përgjithshme ishin aq të mëdha saqë Sengoku personalisht i sugjeroi Kryekomandantit të Qeverisë Botërore Kong që Kuzan të bëhej admirali i ardhshëm i flotës.[2] Megjithatë, pas largimit nga marinsat, ai humbi këto privilegje.[3]

Ai është gjithashtu një navigator i aftë, duke qenë në gjendje të udhëtojë në Grand Line me biçikletë dhe pas dy viteve ai tani udhëton në Botën e Re me një pinguin të quajtur Camel.

Së bashku me këtë, ai është shumë i fuqishëm, pasi admirali i jep atij titullin e luftëtarit më të fortë individual brenda Qeverisë Botërore dhe Marinës dhe është në gjendje të luftojë kundër figurave shumë të fuqishme si Diamond Jozu, Komandanti i Divizionit të Tretë të Piratëve të Mjekërrbardhit, duke e mposhtur atë me lehtësi relative edhe pse Jozu ishte i hutuar gjatë luftës dhe mund të luftonte madje edhe vetë Mjekërrbardhin në mënyrë të barabartë. Ai ishte në gjendje të kapërcejë me lehtësi Luffy dhe antarët tjerë të ekuipazhit me një dorë.[4] Ai gjithashtu duket se ka shpejtësi të madhe dhe atribute të vjedhura, duke qenë në gjendje të paraqitet pas një Shichibukai, Donquixote Doflamingo, pa e kuptuar ky i fundit derisa ai bëri të njohur praninë e tij.[5]

Për më tepër, ai ishte në gjendje të luftonte kundër kolegut të tij Sakazuki në gjendje të barabartë, dhe ata ndikuan për një tjetër lëndim të rëndë gjatë duelit të tyre 10 ditësh deri në vdekje, përpara se Kuzani të mposhtet, duke demonstruar kështu qëndrueshmëri më të madhe. Kuzan konsiderohej si një pasuri masive për marinsat, dhe largimi i tij la një ndikim negativ në fuqinë e tyre ushtarake. Kjo u konfirmua nga Pesë Pleqtë duke e quajtur atë një "fuqi të madhe", duke diskutuar përkatësinë e tij me Piratët e Mjekërrziut, deri në pikën e të qënit të shqetësuar dukshëm duke bërë kështu.

Përveç kësaj dhe kompetencat e tij të frutave të detit, aftësitë fizike të Kuzanit janë gjithashtu jashtëzakonisht të larta, pasi ai është në gjendje të sprapsë sulme të njëkohshme nga Zoro, Luffy dhe Sanji pa marrë ndonjë dëm, dhe mori një goditje Haki nga Marco dhe u pa pa lëndimet momente më vonë. Kuzani madje mori një goditje të mbushur me Haki nga Jozu, ndërsa mori vetëm një prerje të vogël në buzët e tij.

Ai gjithashtu u hodh në një lartësi shumë ekstreme në sekonda, për të ngrirë një tsunami të shkaktuara nga Mjekërrbardhi. Ai është gjithashtu në gjendje të udhëtojë me shpejtësi të jashtëzakonshme, siç shihet kur sulmon Buggy. Ai gjithashtu ka dëgjim jashtëzakonisht akut, duke qenë në gjendje të dëgjojë veprimtarinë nënujore, para fillimit të Luftës së Marinefordit.

Frutat e Detit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuzan ka ngrënë frutat e akullit, një lloj i Logias që i lejon atij të kontrollojë, të krijojë dhe të bëhet akull. Ai ishte në gjendje të ngrinte tsunamitë e krijuara nga Mjekërrbardhi, pavarësisht madhësisë së tyre që tejkalonin atë të Marineford. Në betejë, ai përdor fuqitë e tij të akullit për të çaktivizuar dhe penguar armiqtë, ngrirjen e trupave të tyre të ngurta vetëm duke i prekur ato dhe duke kërcënuar të prishin format e tyre të brishta. Ashtu si përdoruesit e tjerë të Logias, ai është i aftë të thyejë veten në elementin e tij të veçantë për të shmangur dëmet nga shumica e sulmeve fizike. Kuzani gjithashtu ka sasi ekstreme të rezistencës ndaj të ftohtit, për shkak të elementit të fruatave të detit. Ky frut është kaq i fuqishëm saqë përdorimi i tij gjatë betejës së tij dhjetë ditëshe me Akainun e ndryshoi motin në njërën anë të Punk Hazard, duke e kthyer atë anë në një djerrinë e ngrirë.

Një tjetër përdorim i akullit të tij që demonstroi Kuzani është për transportin nëpër oqean. Ai ose ngrin një pjesë të madhe të detit për njerëzit e tjerë që të ecin në të gjithë, ose të krijojnë një udhë të ngushtë akulli për të që të ecë me biçikletën e tij. Kuzan është një nga përdoruesit e disa frutave të detit që ka treguar të përshtatet fuqitë e tij për të udhëtuar mbi det.

Pas humbjes së këmbës së tij të majtë ndaj Sakazukit në betejën e tyre, Kuzani përdori fuqitë e këtij fruti për të krijuar një këmbë proteze nga akulli.

Haki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë betejës së Marinefordit, Kuzan u pa duke përdorur Ambicien e Armatimit në një nivel të avacuar për të mohuar përpjekjen e Mjekërrbardhit për të shkatërruar platformën e ekzekutimit, duke krijuar, me admiralët e tjerë, një kombinim mburojë me tre Haki të tyre.[6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuzani u bashkua me Marinsat në moshën 19 vjet nën mbikëqyrjen e mësuesit Zephyr.

Kur marinsat mësuan se Piratët e Roger dhe Piratët e Shikit ishin gati për të luftuar në Luftën Edd, tre vjet para vdekjes së Mbretit të Piratëve, Kuzan u pa në Marineford, duke ecur me Garp, Saul, Sakazuki dhe Tsuru, duke u thënë se Heroi i Marinsave refuzoi një tjetër promovim diçka që ishte me të vërtetë e mahnitshme për të.

Kuzani ishte atëherë një nga zv.admiralët që morri pjesë në Incidentin e Oharës. Ai u trondit ku pa se zv.admirali i atëhershëm Sakazuki shkatërroi flotën e civilëve. Kuzan pastaj ngriu Jaguarin D. Saul duke përdorur fuqitë e tij të frutave të detit, duke vrarë mikun e tij. Ai ndihmoi Nico Robin të arratisej nëpërmjet përdorimit të fuqive të tij të frutave të detit, duke ngrirë një gjurmë në oqean për anijen e saj për të lundruar në mënyrë të sigurt. Para largimit të saj, ai e paralajmëroi atë se ai nuk është aleati i saj pavarësisht nga kjo ndihmë dhe do të jetë i shpejtë për të ardhur pas saj, nëse ai ndonjëherë do të ndiente se ajo ishte një kërcënim.

Si pjesë e komplotit të tij në shpëtimin e Robin, Kuzan ngriu timonin e anijes Spandine, por pavarësisht, Spandine pa Robin dhe e kishte shënuar atë për kapjen. Kuzani dukej i trazuar kur ishte i pranishëm në takimin midis Marinës dhe Spandinës.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Dizajni për fytyrën e Kuzan bazohet në aktorin Yusaku Matsuda. Karakteri që aktori luajti në serinë televizive dhe filmin Detective Story kishte edhe një stil të ngjashme të flokëve, veshje dhe veshur me të njëjtën dizajn maskë gjumi.
  • Epiteti i tij dhe emërtimet e tjera admirale (Aokiji, Akainu dhe Kizaru), janë marrë nga legjenda e Momotaros (Momotaro takoi fazanin, qenin, dhe majmunin si miq për të shoqëruar atë në udhëtimin e tij).

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 793
  2. ^ One Piece Kapitulli 594 dhe Epizodi 511
  3. ^ One Piece Kapitulli 650 dhe Epizodi 570
  4. ^ One Piece Kapitulli 320 dhe Epizodet 227-228
  5. ^ One Piece Kapitulli 698 dhe Epizodi 624
  6. ^ One Piece Kapitulli 564