Jump to content

Gorōsei

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pesë Pleqtë (五老星, Gorōsei) janë një këshill i pesë Dragonjëve Hyjnor të rangut më të lartë[1] të cilët veprojnë si krerët publikë të Qeverisë Botërore. Ata sundojnë të gjithë botën, dhe i përgjigjen vetëm një personi që është mbi ta, një person misterioz me emrin Im i cili ulet në një fron të quajtur Froni Bosh.

Ndikimi politik i Pesë Pleqve mbi Qeverinë Botërore, organizatat e saj ndihmëse, agjencitë dhe degët ushtarake është parësore dhe pothuajse e pakufizuar, duke përfshirë mbajtjen e komandës absolute mbi Cipher Pol, Marinarët dhe (përpara shpërbërjes së tyre) Shtatë Luftëtarët e Detit, duke kontrolluar kështu dy nga Tre Fuqitë e Mëdha. Deri më tani, nuk dihet se si Pleqtë i kanë marrë postet e tyre dhe sa kohë kanë qenë në pushtet, por pothuajse gjithmonë gjenden të banuar në Dhomën e Autoritetit në Kalanë e Pangeas.

Për shkak të statusit të tyre, veprimeve jo të drejtpërdrejta dhe përfshirjes së gjatë dhe të thellë të komplotit, Pesë Pleqtë janë ndër antagonistët kryesorë të serisë One Piece, sidomos në sagën e fundit.

Pasqyrë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht se ishin Dragonjë Hyjnor, asnjë nga Pesë Pleqtë nuk veshin kostumin e bardhë me trup të plotë që veshin vëllezërit e tyre të rangut më të ulët. Gjithashtu, asnjëri prej tyre nuk është parë duke mbajtur flluskë ose kasë xhami mbi kokë për të ndarë furnizimin e tyre me ajër nga njerëzit e tjerë, edhe kur shihet jashtë Mary Geoise.[2] Ata janë të gjithë mjaft të gjatë, të krahasueshëm në lartësi me Sakazuki mbi 10 metra të gjatë. Duket se asnjëri prej tyre nuk ka ndryshuar fizikisht në pamje gjatë rrjedhës së njëzet e dy viteve (nga shkatërrimi i Oharas deri në kohët aktuale).

Shqetësimet e tyre kryesore janë mbrojtja e një bote të paqëndrueshme nga ndikimi i piraterisë dhe ruajtja e imazhit publik të Qeverisë Botërore, duke bërë përpjekje të mëdha për të mbajtur të fshehtë reputacionin e tyre shtypës nga publiku. Ata kanë urdhëruar vrasjen e një ishulli të tërë njerëzish për të fshehur Shekullin e Zbrazët përmes deshifrimit të Poneglyph, ata kanë fshehur faktin që Gecko Moria u mposht nga Monkey D. Luffy dhe më vonë urdhëroi vrasjen e tij të heshtur për ta bërë të duket sikur vdiq në luftë për një imazh më të mirë dhe ata e kanë mbajtur të fshehtë arratisjen e të burgosurve të Nivelit 6 të Impel Down, një vendim që zemëroi edhe Sengokun, admiralin e atëhershëm të flotës së marinsave. Ata janë ekstremistë që do të sakrifikojnë një numër të panumërt njerëzish të pafajshëm për hir të ruajtjes së pushtetit dhe autoritetit politik të Qeverisë Botërore dhe madje do të mbyllin një sy ndaj korrupsionit politik siç janë mizoritë e kryekomandantëve të detit, Krokodilit dhe Doflamingos, dhe kur duhet të ekspozohet ndonjëherë, ata thjesht do t'i japin meritat marinsave përmes propagandës së falsifikuar.

Secili nga Pesë Pleqtë është përgjegjës për një fushë të caktuar të politikës dhe mban titullin Zot Luftëtar (武神, Bushin, fjalë për fjalë "Perëndi") i ngjashëm me një ministër. Këto pozicione janë si më poshtë:

Zoti Luftëtar Pozita
Jay Garcia Saturn Shkenca dhe Mbrojtja
Marcus Mars Mjedisi
Topman Warcury Drejtësia
Ethnanbaron V. Nusjuro Financat
Shepherd Ju Peter Bujqësia

Secili nga ata personalisht kushtojnë vëmendje Luffy jo vetëm për trashëgiminë e tij si djali i Dragon, por edhe për të gjitha problemet që ai dhe ekuipazhi i tij kanë shkaktuar nga rebelimi kundër tyre, si pushtimi i Enies Lobby dhe mposhtja e CP9 për të shpëtuar Nico Robin, duke shkaktuar shpërthimin e parë masiv në Impel Down dhe më vonë ndërhyri në Luftën e Samitit të Marineford për të shpëtuar Portgas D. Ace, dhe mbi të gjitha duke mundur Luftëtarët e shumtë të Detit si Krokodili, Moria dhe Doflamingo.

Edhe pse jo në të njëjtën masë si fisnikët e tjerë botërorë, ata ndihen shumë krenarë për trashëgiminë e tyre, pasi të paktën njëri prej tyre e konsideroi Familjen Nefertari si tradhtarë që nuk iu bashkua radhëve të tyre 800 vjet më parë. Ndryshe nga shokët e tyre fisnikë botërorë, ata janë në gjendje të tregojnë respekt për njerëzit e tjerë, si Shanks, si dhe nderim në rastin e Imu. Ata nuk veshin të njëjtat kostume me të gjithë trupin dhe flluska që ndajnë furnizimin e tyre me ajër nga njerëzit e klasave më të vogla kur janë në prani të tyre. Gjithashtu, ndryshe nga vëllezërit e tyre të rangut më të ulët, të cilët kryesisht gëzojnë abuzimin me fuqitë e tyre për kënaqësi hedoniste, Pesë Pleqtë e tregojnë veten më të përgjegjshëm dhe më të shqetësuar për aktivitetet e botës dhe madje tregojnë se janë të penduar dhe të mërzitur në momente të tilla si kur urdhëruan vdekjen. të gjithë studiuesit e Oharas ishin një masë që ata morën me ngurrim kur studiuesi Clover do të zbulonte emrin e një Mbretërie të Madhe. Kjo tregon se pavarësisht se janë të gatshëm të marrin masa ekstreme dhe të dyshimta, Pesë Pleqtë, ndryshe nga shumica e fisnikëve botërorë, nuk janë pa pendim. Ndërsa Dragonët Qiellorë tipikë do të sulmonin këdo me status më të ulët shoqëror që përpiqej të debatonte ose të protestonte me ta, Pesë Pleqtë janë më tolerantë në atë që janë të gatshëm të paktën të japin përfitimin e kundërargumenteve, pasi kur Sakazuki i ofendonte hapur, ata u grindën me atë në vend që ta kërcënonte me vdekje.

Secili ka një kriter të ndryshëm, si për shembull kur ata vënë në pikëpyetje vendimet e njëri-tjetrit, si p.sh. dërgimi i një agjenti të CP0-së për të shkaktuar humbjen e Luffy, diçka që njëri prej tyre e konsideroi në kundërshtim me objektivat e tyre, por një tjetër e justifikoi duke pasur parasysh peshën e situatës.

Dija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ju Peter foli me Profesorin Clover dhe urdhëroi Spandine për ta vrarë para se arkeologu të mund të fliste emrin e Mbretërisë së Madhe. Ata kanë treguar se kanë të paktën një njohuri themelore të dukurive të Void Century, sipas reagimeve të tyre të shokuara ndaj deklaratave të Profesor Clover.

Ata kanë treguar një frikë paranoike se dikush do të ringjall armët e lashta, deri në ndalimin e kërkimit të tij dhe urdhërimin e shkatërrimit të plotë të të gjithë vendit të Oharës, edhe pse duke pasur parasysh atë që dihet për Shekullin e Zbrazët, ata thjesht mund ta përdorin atë si një justifikim për të parandaluar informacionin që ata nuk dëshirojnë që të dalin nga publiku.

Pleqtë janë të vetëdijshëm për natyrën e vërtetë të Frutave të Detit, veçanërisht frutat Zoan dhe konkretisht frutin e gomës, duke e pranuar atë si fuqinë më qesharake në botë dhe kanë frikë se nëse ajo arrin të zgjohet, mund të bëhet një kërcënim i madh për ato. Ata pranuan se zgjimi i frutit të gomës nuk duhej parë nga bota, pasi ata kërkuan që posteri i bujarisë së Luffy të ribotohej kur e panë.

Kur u jepni atyre ushqime, duhet të ekzaminohet tërësisht nga agjentët për të konfirmuar se ushqimi nuk është helmuar duke pasur parasysh rrezikun e statusit të tyre të lartë politik.

Fuqitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autoriteti politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të njohur si Autoriteti më i Lartë i Qeverisë Botërore (世界政府最高権力 Sekai Seifu Saikō Kenryoku), Pesë Pleqtë janë sundimtarët e gjithë botës me fuqi të jashtëzakonshme politike më të lartë se shokët e tyre fisnikë botërorë, i dyti vetëm pas Imu. Ata kanë kontroll të plotë mbi të gjitha organizatat e lidhura me qeverinë si policia, dhjetë njësitë Cipher Pol dhe madje edhe Marinarët pasi të gjithë janë plotësisht të nënshtruar ndaj komandave të tyre. Edhe urdhrat e admiralit të flotës së Marinarëve mund të vihen në veto me vendimet e tyre. Ata mund të deklarojnë një sulm Buster Call në çdo ishull që ata e konsiderojnë një kërcënim dhe mund ta kalojnë atë autoritet te agjentët e renditjes më të ulët të Qeverisë Botërore. Ata mund të revokojnë një titull Shichibukai, nëse vendosin që ai/ajo nuk po i përmbush detyrat e tyre si Shichibukai. Ashtu si me çdo Dragon Hyjnor standard, Pesë Pleqtë mund të thërrasin një admiral detar nëse janë nën sulm. Ata mund të komandojnë Serafimin, shpikjen e fundit të marinsave nga Vegapunk, dhe autoriteti i tyre madje tejkalon atë të dhënë nga Vegapunk.

Shqetësimet e tyre kryesore janë mbrojtja e një bote të paqëndrueshme nga ndikimi i piraterisë dhe ruajtja e imazhit publik të qeverisë botërore. Ata kanë pothuajse kontrollin total të asaj që publikohet (përveç nëse shtypi i sfidon, siç bëri Morgans), duke kërkuar autorizim për atë që ata e gjykojnë të përshtatshme, madje duke riklasifikuar dhe riemërtuar frutat Zoan, "Hito Hito no Mi, Model: Nika" si Paramecia. fruta, "Gomu Gomu no Mi". Ata do të bëjnë përpjekje të mëdha për të mbajtur pikëpamjen e publikut për ta në një dritë të mirë. Ata kanë urdhëruar vrasjen e një ishulli të tërë njerëzish për të fshehur zbulimin e Shekullit Bosh; ata e kanë fshehur faktin që Gecko Moria u rrah nga Luffy dhe më vonë urdhëroi vrasjen e tij të heshtur për ta bërë të duket sikur vdiq në luftë për një imazh më të mirë, madje e kanë mbajtur të fshehtë arratisjen e të burgosurve të Nivelit 6 të Impel Down. Kur u shantazhuan nga Doflamingo, ata ranë dakord të jepnin lajme të rreme se ai dha dorëheqjen nga Kryekomandant i Deteve, dhe më pas ta tërhiqnin atë në përputhje me rrethanat, duke urdhëruar qytetarët të qëndronin të qetë dhe paqësor pavarësisht skandalit të jashtëzakonshëm që shkaktoi. Disa nga këto vendime madje kanë zemëruar admiralin e flotës marinsash Sakazuki dhe paraardhësin e tij Sengoku.

Forca luftarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke lënë mënjanë fuqitë politike, aktualisht nuk dihet se sa i fortë është secili nga Pesë Pleqtë. Megjithatë, për shkak të muskujve dhe plagëve të tyre të qarta, dhe që njëri prej tyre po përdor shpatën, duket se ata kanë një përvojë luftarake dhe aftësi luftarake. Gjithashtu në rikthimin e Robin, duket se paraqitjet e tyre nuk janë ndryshuar aspak, pavarësisht se ajo ka ndodhur njëzet e dy vjet më parë. Ata u treguan se mund të përballonin lehtësisht teknikën "Hiken" të Sabos. Ata kishin gjithashtu aftësi të mëdha shqisore, pasi vunë re se Wapol po i përgjonte pas një muri guri.[3]

Katër nga pleqtë posedojnë pistoleta stralli, ndërsa njëri ka një shpatë.

Të Pesë Pleqtë në dukje posedojnë aftësi që i lejojnë ata të shndërrohen në krijesa shtazarake ose humanoide, të cilat Sabo i ka përshkruar si "dukje demonike". Nuk dihet nëse kjo është rezultat i një fuqie të Frutit të Djallit apo diçka tjetër tërësisht.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Shën Jay Garcia Saturn dublohet nga Keiichi Noda në japonisht, ndërsa në anglisht nga Jerry Russell dhe J.B. Edwards (511+).
 • Shën Marcus Mars dublohet nga Keiichi Sonobe dhe Masato Hirano (epizodi 277) në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga Randy Pearlman.
 • Shën Topman Warcury, zëri i tij bëhet nga Masato Hirano në japonisht dhe Kurt Kleinmann në anglisht.
 • Shën Ethanbaron V. Nusjuro dublohet nga Kenichi Ogata në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga Kent Williams dhe Douglas Burk.
 • Shën Shepherd Ju Peter dublohet nga Yasunori Masutani në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga Michael Johnson.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pesë Pleqtë ose në japonisht, Gorōsei, rastësisht pothuajse i ngjan emrit të saj me Gerusia, një këshill i pleqve që qeverisën Spartën së bashku me dy mbretër që ishin gjithashtu pjesë e Gerusias.
  • Sidoqoftë, Pesë Pleqtë tregojnë ngjashmëri me Eforin, pesë zyrtarë të zgjedhur nga qytetarët spartanë që mbanin të njëjtën fuqi ose më të madhe se dy mbretërit. Në thelb, ata ishin udhëheqësit e Spartës.
 • Secili nga Pleqtë janë emëruar sipas planetëve: Saturni, Marsi, Mërkuri, Venusi dhe Jupiteri.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ One Piece Kapitulli 1086
 2. ^ One Piece Kapitulli 1073
 3. ^ One Piece Kapitulli 1085