Jump to content

Gecko Moria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gecko Moria (ゲッコー・モリア Gekkō Moria)[1] është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është kapiten i Piratëve Thriller Bark dhe një ish-Shichibukai.[2] Ai ka një shpërblim prej 320,000,000 beli e cila ishte e ngrirë deri kur ai humbi pozitën e tij si Shichibukai.

Moria ishte antagonisti kryesor i Thriller Bark arc, duke vjedhur hijen e Brook dhe shumë të tjerë falë frutit të tij të hijes. Si Shichibukai, Moria ishte një nga antarët që morri pjesë në Betejën e Marinefordit. Pas betejës, ai luftoi me Donquixote Doflamingo i cili ky i fundit u urdhërua nga dikush i cili është më “lartë” se Sengoku,[3] por ai arriti të shpëtoj.

Ai mban një qëndrim të relaksuar dhe të heshtur në çdo kohë, me sa duket duket sikur nuk mund të humbasë. Ai beson gjithashtu se një pirat i vërtetë nuk ka frikë nga asgjë, as vdekjen.

Në shumicën e situatave të ngjashme me shokët e tij Shichibukai, Donquixote Doflamingo, Moria vazhdimisht vdes grindjen, dhe duket se ndryshon shprehjen kur ndodh diçka e keqe ose kur beson se pushteti i tij po tallet.

Në përgjithësi, ai preferon të shmangë luftën krejtësisht, ose të paktën të luftojë armikun e tij direkt, ose duke e bërë klonin e tij të hijes ose duke urdhëruar një nga vartësit e tij për ta bërë këtë. Përgjegjësia e tij për t'i deleguar detyrat për miqtë e tij është gjithashtu një dobësi në vetvete, dhe bën përjashtime për të vepruar vetë nëse krenaria ose fuqia e tij personale duhet të merret në pyetje; Jinbe vuri në dukje se Moria ishte dobësuar nga mungesa e trajnimit.

Moria dëshiron të bëhet Mbreti i ri i Piratëve dhe beson se kjo është e mundur për të arritur nëse ai ka vartës të fuqishëm. Megjithëse ai dikur pretendonte se ai do të mbështetej në fuqitë e tij për të arritur qëllimet e tij, ai është jashtëzakonisht i dembeluar, për shkak kësaj, ai preferon të qëndron i shtrirë dhe në vend se të luftoj, përdorë klonin e tj të hijes.

Ai gjithashtu duket se ka njohuri të konsiderueshme për Botën e Re dhe sa e tmerrshme është. Në Thriller Bark, ai i tha Luffy se me forcën e tij të tanishme, ai do të humbte ekuipazhin e tij; parashikimi i tij u bë realitet para se ekuipazhi i tij shkonte në Botën e Re, në Arkipelagun Sabaody.

Ai gjithashtu kujdesej thellësisht për shokët e tij të ekuipazhit, e cila ishte një pikë tragjedi kur takimi i tij i fundit me perandorin Kaido përfundoi me Moria që ishte i vetmi mbijetues i ekuipazhit të tij. Shefi i tronditur dhe i traumatizuar nga ngjarja e tmerrshme, Moria u largua menjëherë nga Bota e Re (që ende nuk ishte kthyer), dhe vendosi se e vetmja mënyrë që ai nuk do të kishte për t'u përballur me një dhimbje të tillë kurrë më parë do të ishte të bënte shokët e tij të paaftë të vuanin duke i kthyer ato në zombi të pamend që i shërbejnë vetëm dëshirave të tij. Humbja e ekuipazhit të tij në Kaido ndryshoi në thelb opinionin e Moria mbi jetën, duke e bërë atë të besojë se vartësit janë më të mirë si zombi, sepse, për shkak të statusit të tyre të padhunshëm, ata nuk mund të dëmtohen nga ndonjë dëm fizik - ato mund të "pastrohen" vetëm nga detin ose elementet e detit dhe madje edhe nëse ato janë pastruar, ai mund të gjejë lehtësisht hije të tjera për t'i ringjallur ato. Përveç kësaj, krijimi i një zombi mjaft të fuqishëm për të mposhtur Kaidon u bë një nga motivet e ngarjes së Morias.

Përkundër mizorisë së tij dhe pikëpamjeve të shtrembëruara për jetën, ai është i aftë të tregojë kujdes të vërtetë ndaj atyre që janë pranë tij. Kur Absalomi u rrëmbye nga Mjekërrziu, Moria nuk ngurroi të shkonte dhe ta shpëtonte pavarësisht nga rreziqet për të hyrë në një territor të një perandori, sidomos duke pasur parasysh se si Piratët e Mjekërrziut po gjuajnë frutat e fuqishme të detit. Ai gjithashtu u tregua i dashur ndaj Peronës kur ajo po rritej, pasi Perona e konsideronte Moria si një baba, duke sugjeruar se ai ishte i aftë të shfaqte dashuri ndaj të tjerëve.

Moria është i zgjuar dhe strategjik, duke demonstruar planifikim të mprehtë në raste të shumta. Ai shpesh planifikon përpara me zombët e tij, duke vendosur disa hije në organe të caktuara dhe duke ndryshuar trupat për t'iu përshtatur cilitdo qëllimi të tij do të ishte në rrethanat. Ai me sa duket e di mekanizmin pas aftësisë së Bartholomew Kuma për të transportuar njerëzit diku tjetër në çast, diçka që shumica e njerëzve as nuk janë të vetëdijshëm.

Moria është një ish-Shichibukai, si dhe një nga piratët më me përvojë në të gjithë Grand Line. Në krye të tij, ai u referohej si një "rival" ndaj Kaidos, një nga perandorët (edhe pse përfundimisht humbi të gjithë ekuipazhin e tij kur luftoi ndaj tij). Në Marineford, ai ishte mjaft i fortë për të luftuar Curiel, një nga komandantët e divizionit në Piratëve të Mjekërrbardhit, duke mbajtur asnjë dëmtim përveç një greve që vuajti nga Jinbe (një shok Shichibukai). Ai gjithashtu arriti të binte Little Oars Jr në një lëvizje, edhe pse të tjerët tashmë e kishin plagosur gjigantin e fuqishëm.

Pas përfundimit të betejës së Marinefordit, Donquixote Doflamingo pretendonte se qeveria e kishte konsideruar Moria të ishte tepër i dobët për të vazhduar të mbante titullin e Shichibukai dhe se ai ishte më mirë të eliminohet; pavarësisht kësaj, Mihawk kujton se Moria ishte në gjendje të mirë në fund të luftës, Doflamingos dhe një grup të Pacifista i morrën kohë të eliminojnë atë, dhe Moria ende arriti të shpëtojë.

Moria ishte një nga luftëtarë që posedon një vullnet të fortë duke i rezistuar Ambicies së Pushtimit të Luffy në Betejën e Marinefordit.[4]

Moria ka ngrënë frutin e hijes, një lloj i Paramecia, që i lejon atij të shfaqë dhe kontrollojë hijet si qenie fizike. Është ky frut që e lejoi atë të ndërtonte ushtrinë e tij zombi duke privuar qeniet e gjalla të hijes së tyre dhe duke i futur ato në kufoma. Moria mund të krijoj klone prej hijes që e quan Doppelman, mund ta ndryshoj poashtu në lakuriq nate siq përdori kur mbrojti veten nga teknika (Gomu Gomu no Gatling) e Luffy. Moria mund të ndryshoj vendodhjen e tij me Doppelman, kur ai përdorë duke i shmangur sulmet.

Me këtë frut, Moria mund të presë hijen e dikujt (duke përdorë dritën) me gërshërët e tij dhe të krijoj një zombi me atë hije. Brook i'a shpjegoi ekuipazhit të Kapelës prej Kashte se pas humbjes së hijes, viktima qëndron në koma për dy ditë, paraqitja e tyre nuk duket në pasqyrë dhe viktimat nuk vdesin, sepse nëse viktima vdes, atëherë edhe hija humbet.[5][6] Në Thriller Bark, Moria morri 1000 hije, por nuk mundi ta kontrollonte hijet dhe u mposht lehtë nga Luffy.

Moria ishte prezent në ekzekutimin e Gol D. Roger. Pas ekzekutimit, ai, sikur të tjerët, filloi të lundroj në Botën e Re. Në një kohë të panjohur, ai e gjeti Peronën si fëmijë dhe vendosi ta rrisë atë dhe ajo filloi ta shikonte atë si një baba.

Moria u bë një piratë, fuqitë e të cilit mund të rivalizonin me ato të Kaidos, një nga katër perandorët, dhe gjithashtu u bë Shichibukai. Ndërkohë që në Botën e Re, i gjithë ekuipazhi i tij ishte vrarë me sa duket. Vdekjet e tyre prekin pamjen e tij të plotë për vartësit. Pas humbjes së ekuipazhit të tij, Moria vendosi të përpiqet të fitojë fuqi të mjaftueshme për të mposhtur Kaidon.

Dhjetë vjet para se Kapelat e Kashtes të arrinte në Thriller Bark, Moria, së bashku me Absalomin dhe Perona (me të që u bashkua me ekipin e Moria thjesht për argëtim), kërkonin një njeri me emrin Hogback. Pas takimit me mjekun, Moria i ofroi atij një mënyrë për të sjellë në jetë të dashurën e tij të vdekur, Victoria Cindry. Përmes përdorimit të kompetencave të frutave të detit, Moria morri një hije të vjedhur në trup dhe fitoi besnikërinë e mjekut në kthim.

Së bashku me Hogback, Absalom dhe Perona, Moria ngriti anijen e tij, Thriller Bark, dhe udhëtoi në Triangle Florian. Atje ata filluan të priten që të gjithë ata që hynë, duke kërkuar ata me hije të forta, të tilla si piratë me shpërblimin e lartë dhe Moria filloi të bënte miqtë e zombies me hijet e vjedhura nga viktimat e tij dhe krijimet e furnizuar nga Hogback.

Pesë vjet më parë, një skelet me emrin Brook u fut në Thriller Bark me shpresën e fiksimit të timonit në anijen e tij. Ai u kap dhe Moria morri hijen e tij në kufomën e Ryumës. Sidoqoftë, Brook u kthye në Thriller Bark menjëherë pas dhe pastroi disa nga miqtë e zombies të Morias në një përpjekje për të rimarrë hijen e tij. Megjithëse Brook u mund nga Ryuma, Moria u detyrua të rindërtonte ushtrinë e tij nga rrëmuja që la pas.

Në japonisht, Moria dublohet nga Katsuhisa Hōki, ndërsa në anglisht ai dublohet nga Chris Guerrero.

  • Të dyja pjesët e emrit të tij mund të mbështesin temën e tij: Gecko, në japonisht do të thotë "drita e hënës" (e cila i përshtatet edhe temës së tij të horrorit) dhe gjithashtu mund të bazohet në kafshën geko, një lloj hardhucë dhe "Moria" nga 蠑 螈 i cili mund të lexohet si "imori", që do të thotë "i ri". Shkronjat të Gecko Moria, që e bën Komori, do të thotë "lakuriq" në japonisht.
  • Është gjithashtu e mundur që emri i personazhit t'i referohet romanit "Ishulli i Doktor Moreau", nga H.G. Wells, në të cilin një shkencëtar me emrin Doctor Moreau është bllokuar në një ishull dhe bën eksperimente duke krijuar përbindësha duke përzier pjesët e trupit të kafshëve dhe burrave. Ngjashmëritë midis parcelës së romanit dhe Thriller Bark arc, së bashku me emrat e ngjashëm të zotëruesve të ishujve, duket se konfirmojnë idenë se emri i Moria është, të paktën pjesërisht, një referencë ndaj Moreau.
  1. ^ One Piece Kapitulli 925
  2. ^ One Piece Kapitulli 448 dhe Epizodi 325
  3. ^ One Piece Kapitulli 581 dhe Epizodi 490
  4. ^ One Piece Kapitulli 577 dhe Epizodi 486
  5. ^ One Piece Kapitulli 443 dhe Epizodi 338
  6. ^ One Piece Kapitulli 456 dhe Epizodi 350