Bartholomew Kuma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bartholomew Kuma (バーソロミュー・くま Bāsoromyū Kuma)[1] është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ai tani është një nga antarët e Shichibukai, më parë ishte mbret i Mbretërisë Sorbet dhe ish-oficerë i Ushtrisë Revolucionare me një shpërblim prej 296,000,000 beli. Më parë ai ishte i njohur si piratë i dhunshëm, por ai tani është një armë i quajtur “Pacifista”, që u zhvillua nga Vegapunk. Kur Vegapunku përfundoi modifikimet në Kuma, Shichibukai u bë cyborg i parë i kompletuar me një serial PX-0 dhe në një mënyrë figurative vdiq.[2] Tani ai është një skllav i shitur i Fisnikëve të Botës.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht figurës së tij imponuese dhe reputacionit të tij të kaluar, Bartholomew Kuma është një person shumë i qetë dhe i urtë.

Kur flet, Kuma zakonisht përdor fjalën e synuar në fjali të tij. Ai gjithashtu tenton t'i kërkojë një personi ku do të dëshironin të shkonin për një pushim para se t'i largonte ata me aftësinë e tij të detit, shpesh duke respektuar kërkesën e marrësit, por herë pas here do t'i dërgojë në një vend të zgjedhur prej tij pavarësisht nëse janë apo jo ai mori një përgjigje.

Ndonëse i bindet urdhrave të Qeverisë Botërore, Kuma nuk pajtohet me atë që eprorët e tij e konsiderojnë "të mirë" dhe "të ligë" në botë. Në vend të kësaj, Kuma përpiqet të mbështesë idealet e tij (të përshkruara si Drejtësi Morale) sa herë të jetë e mundur. Ai madje shkon aq larg sa të spekulojë se pranimi i Mjekërrziut në radhët e Shichibukai kishte qenë një vendim shumë i varfër nga qeveria, pavarësisht faktit se ajo mbushi pozicionin e mbetur nga humbja e Krokodili. Megjithatë, besnikëria e Kumës nuk shtrihet tek marinsat. Kjo mund të shihet kur ai refuzon të përgjigjet në një pyetje të drejtpërdrejtë nga admirali Kizaru. Për shkak të refuzimit të tij për të ndihmuar marinsat pa një urdhër të drejtpërdrejtë, Kuma nuk ngurroi të gënjejë kur erdhi në fitoren e tij mbi Kapelet e Kashtës në Arkipelagun Sabaody.

Unë punoj për Ushtrinë Revolucionare. Pasi ne kemi një lidhje, unë dua t'i ndihmoj këtij grupi (Ekuipazhi i Kapelës prej Kashte) që të largohen nga ky ishull!!

- Mezashi i Kumës tek Rayleigh

Kuma u tregua si një agjent i shkëlqyer i mashtrimit, duke menaxhuar me sukses manipulimin e Qeverisë Botërore për të zbuluar lidhjen e tij të vërtetë me Ushtrinë Revolucionare për disa vjet, duke arritur të emërohej në pozicionin e Shichibukai (edhe pse duket se ata përfundimisht u bënë mjaft të dyshimtë te Kuma për të komprometuar identitetin e tij si një agjent i dyfishtë dhe ta detyrojë atë të pranojë një lobotomi të përhershme). Pavarësisht se u perceptua si më i përkushtuari i Shichibukai, Kuma ende mbajti mjaft bindjet e tij për të refuzuar me padurim t'i drejtoheshin drejtpërdrejt Marinsave si të rangut të lartë si admirali Kizaru. Ai ishte në përgjithësi i qetë dhe i përbërë në çdo situatë, dhe është delikate në arritjen e qëllimeve të tij (të tilla si të mos zbulimi arsyejeve përse ishte kundër Kapelave prej Kashte, pasi kjo ishte për testimin e fuqisë së tyre dy herë dhe pastaj ndarjen e tyre në të gjithë botën për përgatitjen e ardhshme). Ai gjithashtu tregoi një besnikëri dhe nderim të madh ndaj çështjes së tij në mbrojtjen e "Thousand Sunny" nga një rrjedhë e vazhdueshme e sulmit gjatë dy viteve, duke mos lëvizur as të shërohej nga lëndimet e tij. Aftësitë e tij luftarake demonstrohen gjithashtu me përdorim të ekspertëve, Kuma duke e përdorur atë për shkelje, mbrojtje dhe udhëtim dhe shpesh në pasoja të shpejta të veprimit të mëparshëm.

Sipas Sabo, Kuma ishte një njeri i butë, mirësia e të cilit i dha atij respekt të madh nga revolucionarët e tij të provuar kur ai kursen jetën e Kapelave të Kashtës një herë dhe gjithashtu i shpëtoi ata nga vrasja e Kizarut duke i teleportuar ata në siguri. Nga miqësia e tij me babanë e Luffy, Kuma kërkoi Vegapunķ për të ndihmuar Luffy dhe ekuipazhin e tij për herë të fundit duke mbrojtur anijen e tyre për dy vjet pasi u konvertua plotësisht në një Pacifista.

Megjithatë, për momentin, modifikimet janë përfunduar. Në finalizimin e projektit Pacifista, Kuma (si modeli origjinal dhe i vetmi që ka vetëdije) përfundimisht humbi vullnetin e tij të lirë, personalitetin dhe kujtesën për modifikimet, për të siguruar besueshmërinë e tij dhe shërbime të vazhdueshme drejt Qeverisë Botërore. Në këtë fazë, Kuma ndan të njëjtin inteligjencë të pamenduar të modeleve të tij të Pacifistëve, vetëm duke njohur individët si armiq apo aleatë në Qeverinë Botërore. Doflamingo i referohet personalitetit origjinal si "të vdekur", edhe pse më vonë u zbulua se Kuma dhe Dr. Vegapunk (njeriu përgjegjës për implantet e tij kibernetik) bënë një marrëveshje sekrete për të lejuar që Kuma të kishte një rikthim të përkohshëm duke dhënë mendimi i tij i fundit "i lirë" si mbrojtja e "Thousand Sunny".

Pas çastit, Sentomaru vuri në dukje se Kuma kishte vepruar i çuditshëm që kur kishte humbur vullnetin e lirë. Kjo ishte një rezultat i marrëveshjes së tij me Vegapunk që të kishte formën e tij përfundimtare të mbrojë Thousand Sunny derisa arriti një nga kapelet e kashtës.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para modifikimeve të fundit të Pacifistës, Kuma ishte një oficer në Ushtrinë Revolucionare. Si rezultat, ai kishte kontroll mbi anëtarët e saj më të ulët. Megjithatë, ai humbi këtë pushtet kur u bë skllav i plotë i Qeverisë Botërore.

Kuma u tregua shkëlqyeshëm në mashtrim, duke arritur të mashtrojë Qeverinë Botërore për lidhjen e tij të vërtetë me Ushtrinë Revolucionare për disa vjet, si dhe të zgjidhet në pozitën e një Shichibukai.

Kuma është një nga pak njerëz që kanë mundur plotësisht Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte, dhe është gjithashtu i vetmi personazh deri tani që ka mundur ekuipazhin me një dorë, dy herë. Megjithatë, ekuipazhi ishte jashtëzakonisht i dobët dy herë dhe ata nuk ishin në asnjë formë për të luftuar një betejë tjetër, më pak një Shichibukai (në takimin e parë, ekuipazhi sapo kishte mbaruar ndeshjen me një tjetër Shichibukai, Gekko Moriah, si dhe një ishull plot zombie dhe një mumje gjigante të quajtur Oars, në takimin e dytë, ata sapo kishin luftuar kundër një Pacifiste (PX-4), ndërkohë që kishin ndalur një të dytë, Kizaru dhe Sentomaru). Sidoqoftë, ai nuk donte që ekuipazhi të vdiste, pasi i lejoi ata të iknin, duke treguar se ai mund të kishte mbajtur mbrapa.

Ai është jashtëzakonisht i shpejtë, aq sa të duket sikur ai është zhdukur në sytë e kapelave të kashtës, si dhe të gjithë në Thriller Bark. Megjithatë, kjo është e paqartë nëse ka të bëjë me modifikimet nga Dr. Vegapunk, ose nëse ajo është pjesë e kompetencave të frutit të tij të detit ose thjesht shpejtësisë së tij të papërpunuar.

Ai ka një reputacion kaq të egër se edhe piratët e tjerë të fuqishëm dhe të famshëm janë të shqetësuar nga ai, siç shihet kur kapiteni i Piratëve Kid, Eustass Kidd, dukej i shqetësuar rëndë kur ai dëshmoi ardhjen e një Pacifista (duke e gabuar atë për Kuma reale) në Arkipelagun Sabaody, pavarësisht nga fakti se bujaria e tij ishte më e lartë se ish-Kuma.

Bazuar në veprimet e tij, Kuma ka dijeni të madhe në gjeografi pasi ai e dinte se ku do t'i dërgonte ai kundërshtarët e tij. Shkalla e tij e dijes është mjaft e lartë për të gjetur në mënyrë të përkryer edhe një ishull të qiellit që lëviz, edhe pse modifikimet e tij në cyborg mund ta kenë rritur këtë aftësi. Kjo është treguar edhe kur ai kërkon njerëz ku do të donin të shkonin përpara se t'i "shtynte" ata.

Fruti i Detit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuma ka ngrënë fruta të putrës, një lloj i Paramecisë, që i jep aftësi të shtyjë ose të shmang me dorën e tij, përfshirë edhe ajrin rreth tij; duke e lejuar atë që jo vetëm të mbrojë veten nga sulmet, por edhe të shtyjë objekte me shpejtësi të madhe. Fuqitë e frutit gjithashtu e lejojnë atë të lëvizë me të njëjtën shpejtësi si objektet që shtyn, ndoshta duke e përdorur atë për të shtyrë veten, duke u shfaqur menjëherë në një vend të dëshiruar pavarësisht nga distanca, duke lëvizur gjithsesi me një ecje të ngadalshme.

Kuma ka bërë që shumë njerëz të "zhduken" duke i goditur me një nga duart e tij. Më vonë është zbuluar se ai i largon ata, duke i dërguar ata në një destinacion tjetër, të cilin ai mund të zgjedhë, edhe nëse destinacioni kërkon disa ditë për të arritur.

Kuma gjithashtu ka treguar aftësinë për të "shtyrë" ose për të shmangur gjërat që nuk kanë ndjeshmëri të tilla si dhimbja dhe lodhja e njerëzve. Kjo është treguar kur Kuma mori të gjitha dhimbjet që Luffy kishte pësuar në Thriller Bark dhe e la atë të ndihej plotësisht i shëndetshëm, që do të thotë se aftësitë e tij mund të përdoren për të shëruar njerëzit dhe për t'i kuruar ato. Megjithatë, në këtë rast, Kuma hoqi dhimbjen e Luffy sepse Zoro kishte pranuar ta bënte atë në vend të tij. Nuk është e qartë se çfarë do të ndodhte nëse dhimbja, e cila mori formën e një flluskë gjigande, nuk ishte transferuar në Zoro.

Kuma lufton në një stil që kujton mundjen sumo. Ai përkulet në një qëndrim të gjerë dhe sulmon me goditje të hapur pëllëmbe, duke përdorur putrat e tij të veçanta për të nisur plumba të fuqishme të ajrit. Shumë në përputhje me frymëzimin sumo. Ai gjithashtu ka demonstruar aftësinë për të bllokuar të gjitha sulmet fizike, madje edhe sulmet me shpatë, duke i zmbrapsur ato me këto duar.

Aftësitë e Kumës mund të përdoren gjithashtu për të krijuar sulme shkatërruese masive. Kjo shfaqet nga një nga lëvizjet e tij të putrës, "Ursus Shock", në thelb një bombë e bërë nga ajri shumë i ngjeshur i krijuar duke e shtyrë ajrin midis duarve të tij. Kjo fuqi shkatërruese është e mjaftueshme për të dëmtuar seriozisht një gjigant masiv, në këtë rast Oars Jr.

Modifikimet e Pacifistës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuma është tani një cyborg i modifikuar nga Vegapunk. Megjithatë, ai është shumë i ndryshëm nga cyborgët e tjerë dhe tregon forcën dhe gatishmërinë që janë në një shkallë të ndryshme.

Ashtu si me modelet e tjera të Pacifistës, Kuma ka një pajisje të integruar të njohjes elektronike brenda nxënësve të tij, e cila i mundëson atij që të identifikojë me saktësi individë të caktuar (me sa duket çdo njeri që është renditur në sistemin e shpërblimit të Qeverisë Botërore). Ai mund të identifikojë personin nga qindra metra larg.

Trupi i tij është në gjendje të përballojë shumicën e sulmeve, përfshirë shkelma të Sanji dhe madje edhe "Shishi Sonson" të Zoros, një teknikë që ishte në gjendje të presë çelikun. Ai vetëm la një gërvishtje në Kuma pavarësisht se ishte një sulm i befasishëm.[3]

Edhe pas dy viteve të dëmtimit të akumuluar, mungesës së riparimit dhe mungesës së marrjes së shpenzimeve, Kuma ishte ende funksionale. Ndërsa modifikimet i dhanë Kuma forcë të madhe, përfundimi i tyre i plotë gjatë një periudhe të gjatë kohore me sa duket e plaçkitën Kumain e vullnetit të tij të lirë.

Për shkak të teknikisht duke hequr mendjen e tij, Kuma ka imunitet të plotë ndaj ndjenjës së dhimbjes, siç tregohet duke u skllavëruar nga Fisnikët e Botës, Kuma u torturua vazhdimisht dhe brutalisht nga Fisnikët Botërorë, pa ndjerë asnjë shqetësim, madje as duke reaguar, pasi Rosward e goditi me vështirësi kokën me një çekiç dhe e goditi atë me një shpatë. Ai ka shpata të shumta që theret brenda trupit të tij dhe vazhdon të funksionojë pa iu nënshtruar dëmit të akumuluar.

Si një Pacifista, Kuma ka aftësinë për të gjuajtur rreze lazer, e cila jo vetëm që shkakton shpërthime masive pas shpërthimit, por gjithashtu mund të shkrijë çelikun. Ky lazer është me sa duket një replikim i kompetencave të Kizarut (përdorues i frutit të dritës) dhe për Kuma, ky raketë është instaluar vetëm në gojën e tij. Në Pacifista tjetër, lëshuesi është i instaluar edhe në pëllëmbët e tyre. Kuma ka putrat e tij të dorës në vend të vrimave lazer në duart e tij; është ky aspekt, së bashku me Biblën që vetëm ai mban, madje edhe pas humbjes së vullnetit të tij të lirë, që e dallon atë nga Pacifisti tjetër dhe e bën atë më superior ndaj tyre.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bartholomew Kuma ishte njëherë mbret i Mbretërisë Sorbet.

Edhe pse nuk dihet nëse është e vërtetë apo jo, sipas Peronës, Kuma ishte i dhunshëm i cili thuhet se ai ishte brutal.

Dymbëdhjetë vjet, ai ishte në një ekuipazh me Monkey D. Dragon dhe Emporio Ivankov. Ai dëshmoi sakrificën e Gray Terminal, duke ndihmuar të mbijetuarit në bordin e anijes revolucionare.

Ndërsa kjo ekuipazh ishte një pararendës i Revolucionarëve, nuk dihet nëse Kuma mbeti me Dragonin pasi filloi fushatën e tij kundër Qeverisë Botërore. Në këtë kohë, megjithatë, mësoi për djalin e Dragoit, Monkey D. Luffy. Duke qenë se Ivankovi nuk e dinte lidhjen e Luffy dhe Dragon, kjo do të thotë se Kuma ishte ose shumë afër Dragoit, ose se ai ishte i informuar për marrëdhënien e tyre nga Sengoku, Garp ose Akainu pasi u bë Shichibukai, pasi ata ishin të vetmit ato në marinat që kishin dijeni se Dragon është babai i Luffy.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht, Kuma dublohet nga Hideyuki Hori, ndërsa në anglisht ai dublohet nga Joel McDonald.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kuma u zbulua se kishte vdekur në mënyrë efektive gjatë Betejës së Marineford, e cila përfundoi Epokën e Artë të Piratëve dhe filloi "Epokën e Re". Rastësisht, ishte Bartholomew "Black Bart" Roberts, vdekja e të cilit përfundoi "Epokën e Artë të Piratëve" në botën reale.
  • Kuma është i vetmi personazh që ka qenë i bashkuar me piratë, revolucionar, marinarë dhe Shichibukai.
  • Kuma u emërua pas Bartolomeu Apostulli, një nga 12 apostuj të Jezusit.
  • Paraqitja e Kumës si fëmijë ka ngjashmëri me Ninomiya Sontoku, një filozof i njohur i shekullit të 19-të. Shumë statuja e përshkruajnë atë duke mbajtur një libër derisa ai ecën me një ngarkesë të rëndë në shpinë.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 908, faqja 6
  2. ^ One Piece Kapitulli 559-560 dhe Epizodi 468-469
  3. ^ One Piece Kapitulli 485 dhe Epizodi 377