Marshall D. Teach

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Cosplay i Mjekërrziut

Marshall D. Teach ((マーシャル・D・ティーチ, Mārusharu D. Tīchi), i njohur si Mjekërrziu (黒ひげ Kurohige), është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece.

Ai është admiral i Piratëve të Mjekërrziut dhe një nga katër perandorët. Ai është i vetmi person i njohur në histori që ka dy fruta të detit.

Fillimisht ai ishte anëtar i ekuipazhit të Mjekërrbardhit në divizionin e Ace deri kur ai varu kapitenin e divizionit të katërt, Thatch që ta marrë frutin e errësirës. Para dy viteve ai u bë anëtar i Shichibukai pasi kapi Ace, para se të jep dorëheqje ai kishte mundësi të hynte në Impel Down që të marrë piratë të fuqishëm në ekuipazhin e tij. Në Marineford, ai vrau Mjekërrbardhin dhe u bë Yonko.

Veprimet e tij e bënën atë pjesë të Gjeneratës më të Keqe. Ai poashtu konsiderohet një nga antagonistët kryesor të serisë.

Pamja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mjekërrziu është jashtëzakonisht i gjatë, dy herë më i gjatë se Luffy. Ai ka dhëmbë të humbur ose të thyer. Ai ka flokë të zeza deri në qafën e tij dhe nën të ka një shami të zi dhe mjekërr të lerosur rreth nofullës së tij. Pas dy viteve, mjekrra e tij duke pak e gjatë dhe e ndarë në shumë pjesë sikur në jetën e vërtetë. Ai mbanë një kapele e ngjyrosur me Jolly Roger të tij.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personaliteti i Mjekërrziut duket se është një përzierje e çuditshme e guximit dhe frikacakëve, si dhe aftësi të lartë intelektuale dhe marrëzi. Ndërsa ndonjëherë karakteri i tij duket i fortë dhe i frikshëm, në të tjerët ai do të duket i dobët dhe qesharak. Ai është shumë mashtrues, duke u bashkuar me Piratët e Mjekërrbardhit për të gjetur frutin e errësirës dhe duke vrarë një kapiten të ekuipazhit, pavarësisht dy dekadave në anije. Ai gjithashtu mashtroi marinsat duke iu bashkuar Shichibukai në një mënyrë të hollësishme dhe të ndërlikuar për arsyen e vetme për të fituar hyrje në Impel Down në mënyrë që të gjente shokë të rinj të ekuipazhit dhe më vonë të hiqte dorë. Ai është gjithashtu jashtëzakonisht i varur nga pushteti dhe i babëzitur, duke synuar të bëhet Mbreti i ardhshêm i Piratêve.

Mjekërrziu, si të tjerët që mbajnë Vullnetin e D., ka një besim të fortë për fatin dhe ëndrrat e njerëzve, por ndryshe nga të tjerët, është i vetmi që me të vërtetë duket se e merr për zemër. Ai ndan disa atribute me Luffy, duke përfshirë një oreks të pavëmendshëm, qëndrim të pakujdesshëm, si dhe një natyrë konkurruese dhe të pakujdesshme deri në pikën e këmbënguljes edhe nëse mund të ketë pasoja të rënda, dhe ambicie të mëdha për të ndjekur ëndrrën e tij për të gjetur një pjesë dhe të bëhet Mbreti i ardhshêm i Piratêve. Pavarësisht kësaj, ekziston gjithashtu një kontrast i madh midis tij dhe Luffy: kryesisht, Mjekërrziu i frikësohet vdekjes ndërsa mbajtësit e tjerë D. e përqafojnë nëse vjen, dhe ishte i gatshëm të tradhtonte miqtë e tij për pushtet. Pak para vdekjes së tij, Mjekërrbardhi vuri në dukje se Teach nuk ishte ai që Roger e kishte pritur dhe e bëri Teach si të paaftë për të vazhduar trashëgiminë e Roger.[1]

Ndoshta për shkak të besimit të tij të fortë për fatin, Mjekërrziu është tejet amoral. Ai beson se nuk ka asnjë "të mirë" të qenësishme dhe as "të keqe" në botë, duke tallur me këdo që shpreh një besim të tillë. Ai është gjithashtu i durueshëm dhe i afërt, pasi ka kaluar disa dekada në anijen e Mjekërrbardhit vetëm për të marrë frutin e detit që ai dëshironte, përpara se të vriste Thatch dhe të largohej nga ekuipazhi. Tendencat e tij nihiliste janë në përputhje me fuqinë e errësirës që ai posedon, për të cilën thuhet se zvogëlon gjithçka në "asgjë". Gjatë bastisjes së tij në Impel Down, ai deklaroi se planet e tij nuk kanë shkuar ashtu siç pritej, por është i gatshëm t'i marrë këto befasi. Ai ia dorëzoi Ace Qeverisë Botërore dhe më në fund vrau kapitenin e tij Mjekërrbardhin. Pavarësisht kësaj, ai përsëri tregoi respekt për eprorët e tij gjatë ngjarjeve, duke iu referuar Ace si komandant i tij dhe tha se ai aspironte të ishte si Mjekërrbardhi. Ai tregoi pamëshirshmërinë e tij kur vrau Thatch dhe, me ndihmën e ekuipazhit të tij, përfundoi ish-kapitenin e tij, Mjekërrbardhin.

Mjekërrziu është shpesh shumë i qetë, i përbërë, i lehtësuar, i gëzuar dhe me shpirt të lirë, por ai mund të befasohet dhe të trembet, siç është kur Koby u tha të gjithëve të pranishëm të ndalnin luftën, ose kur Mjekërrbardhi e kishte mbajtur atë në fyt. Ai është me shumë mirësjellje sarkastike dhe tallet me ata që e rrethojnë, si për shembull kur u tall me Luffy për ekzekutimin e pashmangshëm të Ace, ose kur tallte Mjekërrbardhin për moshën e tij.

Mjekërrziu është gjithashtu një njeri jo mirënjohës për nga natyra siç përshkruhet nga Marco. Përkundër faktit se Mjekërrbardhi e futi atë dhe e trajtoi atë si një djalë si pjesa tjetër e ekuipazhit për më shumë se 20 vjet, Mjekërrziu nuk hezitoi të tradhtonte figurën e babait të tij për të fituar frutin që Thatch e kishte gjetur. Ai më vonë vazhdoi të tregojë më tej se kurrë nuk ka pasur një onsë respekti ose kujdesi për Piratët e Mjekërrbardhit si një e tërë tjetër përveçse për axhendën e tij egoiste duke vrarë ish kapitenin e tij dhe duke pretenduar të gjitha territoret e tij si të tijat.

Mjekërrziu është një pirat shumë i durueshëm dhe i kujdesshëm, siç thuhet nga Shanks. Për dallim nga piratët e tjerë të fuqishëm, ai kurrë nuk u bë i njohur dhe mbeti i fshehur, deri në atë pikë sa ai vetëm bën lëvizjet e tij kur sheh një mundësi për fuqi.

Aftësitë dhe fuqitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si një anëtar i Yonko që sundon mbi Botën e Re, Mjekërrziu njihet si një nga katër piratët më të fortë në botë.

Edhe para se të bëhej Yonko, Teach ishte një pirat jashtëzakonisht i fuqishëm madje edhe për një ish anëtar të Piratëve të Mjekërrbardhit dhe Shichibukai. Gjatë kohës kur ishte pjesë e ekuipazhit të Mjekërrbardhit, Teach dikur luftoi Shanks dhe i dha plagët në syrin e tij të majtë, dhe ky i fundit thotë se këtë gërvishtje nuk e morri për shkak pakujdesisë. Ky betejë e bëri Shanks të mendojë Teach si një piratë i rrezikshëm dhe paralajmëroi Mjekërrbardhin për veprimet e Teach. Ace dikur deklaroi se Mjekërrziu mund të kishte qenë një komandant kur ai ishte rekomanduar për pozitën, duke dëshmuar se forca e tij ishte ekuivalente me ndonjë nga komandantët e tjerë, gjë që është jashtëzakonisht e dukshme, pasi ai ende nuk kishte ngrënë asnjë frut të detit.

Gjatë dy viteve, ai mori një shpërblim prej 2,247,600,000 beli duke shfaqur se sa i rrezikshëm është bërë,[2] edhe pse kjo është shpërblimi më i ulët në mesin e Yonko.

Teach është një taktikant jashtëzakonisht i mirë, duke pritur dy dekada për të marrë frutin e errësirës. Ai poashtu deshi të bëhej Shichibukai nëpërmjet kapjes së Luffy në mënyrë që të ketë mundësinë për të marrë piratë jashtëzakonisht të fuqishëm në ekuipazhin e tij në Impel Down. Ai gjithashtu ka bërë plane për të marrë frutin e tërmetit. Në vend që të merrte kokën e Mjekërrbardhit për të vjedhur frutin e tij, Teach në mënyrë efektive manipuloi Mjekërrbardhin dhe të gjithë forcën ushtarake të Marinës duke përfshirë Admiralët Sakazuki, Aokiji dhe Borsalino në luftën kundër njëri-tjetrit gjatë përpjekjes për të shpëtuar Ace. Përfundimisht, Mjekërrbardhi u plagos rëndë dhe u dobësua sa duhet për Teach dhe ekuipazhin e tij për të mposhtur brutalisht dhe në fund të fundit mbytën Mjekërrbardhin dhe vodhën frutin e tij të tërmetit, duke u bërë personi i parë që zotëron dy fruta të detit.

Gjatë betejës Teach është shumë i pakujdesshëm, duke marrë shumë lëndime në betejën e tij me Ace, Mjekërrbardhin dhe Magellan. Po të mos kishte qenë Shiryu, Mjekërrziu do të kishte vdekur nga helmi i Magellanit së bashku me ekuipazhin e tij.[3]

Marco komentoi se trupi i Teach është ndryshe krahasuar me njerëzit normal, gjë që shpjegon se si ai mund të posedoj dy fruta të detit, diçka që një njeri normal mund të kishte vdekur. Kjo tregohet më tej 30 vjet më parë, kur Buggy deklaroi se Teach nuk kishte nevojë të flinte si njerëzit e tjerë.[4]

Frutat e Detit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri më tani, Mjekërrziu është i vetmi person me dy fruta të detit. Është ende e panjohur se si Teach morri frutin e Mjekërrbardhit. Duket se ai ka dije mjaftë për të ditur se si të përdorë frutin e tërmetit.

Në fillim, Teach kishte ngrënë frutin e errësirë që është i llojit Logia. Fruti i tij posedon aftësi tërheqje gravitacionale, shfuqizim të frutave tjerë nëpërmjet prekjes, siç ndodhi në betejën me Ace kur mundi ta prekë trupin e tij të bërë prej zjarri.

Pas vdekjes së Mjekërrbardhit, Teach morri frutin e tij të tërmetit përmes një metode të panjohur. Ky frut është i llojit Paramecia dhe thuhet të jetë fruti më i fuqishëm në botë. Teach mund ta përdorë këtë frut duke goditur ajrin dhe më pas shkakton tërmet. Duko u fokusuar, Teach mund të krijoj fluska në grushtin e tij.

Pas marrjes së dy frutave, Teach thotë se ai tani është i pamposhtur. Duhet të përmendet se Mjekërrziu, i cili ka një personalitet shumë më pak të shkujdesur dhe vicioz se Mjekërrbardhi, mund të konsiderohet si një kërcënim shumë më i madh për botën sesa vetë Mjekërrbardhi. Një shembull i përkryer i kësaj është kur Teach krijoi tërmetet e rastësishme për të testuar fuqinë e tij të fituar në Marineford. Ai gjithashtu dërgoi një cunami gjigand drejt Arkipelagut Sabaody pa e kuptuar atë.

Pas dy viteve, ai duket se ka më shumë kontroll mbi fuqinë pasi rastësisht krijoi një tërmet pa asnjë përpjekje.[5]

Armët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai kishte një metal në formë kthetre në dorën e majtë me të cilën e gërvishti Shanks.

Ai poashtu kishte tri armë në shiritin e tij dhe përdori njërën ku plagosi Mjekërrbardhin me të.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht, Teach dublohet nga Akio Ōtsuka, ndërsa në anglisht ai dublohet nga Cole Brown (146-570).

Kuriozitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Oda ka thënë se Mjekra e zeze ishte pirati i tij i preferuar.
  • Mjekërrziu është i vetmi që shërbeu si Shichibukai dhe Yonko.
  • Mjekërrziu është i vetmi Yonko i njohur që shërbente dikur nën një ekuipazh tjetër të Yonko.
  • Emri origjinal i Mjekërrziut, Everything D. Teach, mund të vijë nga piratët britanikë të shekullit të 17-të, Henry Every, të famshëm për t'u bërë piratë më i pasur në botë në atë kohë dhe duke pasur shpërblimin më të lartë në historinë e vendosur mbi kokën e tij.
  • Mjekërrziu kishte shpërblimin më të ulët mesin e Shichibukai (nuk kishte asnjë shpërblim) dhe gjithashtu ka shpërblimin më të ulët mesin e Yonko.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 576 dhe Epizodi 485
  2. ^ One Piece Kapitulli 925
  3. ^ One Piece Kapitulli 549 dhe Epizodi 452
  4. ^ One Piece Kapitulli 966
  5. ^ One Piece Kapitulli 925