Ndryshimi mes inspektimeve të "Doktor i Filozofisë"

Jump to navigation Jump to search
Lidhje të jashtme të shpëtuara: 3 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0
(përmirësime teknike duke përdorur AWB)
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 3 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0)
 
Kjo gradë ose shkallë akademike njihet me formën e shkurtuar '''Ph. D.''' ose '''DPhil'''.<ref>The abbreviation DPhil is used only by the [[Universiteti i Oksfordit|University of Oxford]] and the University of Sussex.</ref> Ajo quhet gjithashtu edhe '''Doktor i Filozofisë''', e cila rrjedh nga [[gjuha latine]] ''Philosophiae Doctor'' (DPhil) ose ''Philosophiae Doctor'' (Doktoraturë).
== Kuptimi ==
Titulli Doktor i Filozofisë jepet për një gamë të gjerë të programeve studimore në shkenca (p.sh., [[Biologjia|biologji]], [[Fizika|fizikë]], [[Matematika|matematikë]], etj.), [[Inxhinieria|inxhinieri]], shkencat humane (p.sh., [[Historia|histori]], [[Letërsia|letërsi]], musikologji, etj.). Përfundimi i gradës akademike Ph. D. është një kërkesë për punësim në një universitet në thirrje të tilla si [[Profesori|profesor]], [[Hulumtimi|studiues]], apo [[Shkencëtari|shkencëtar]] fushash të ndryshme. Ekziston një dallim i qartë në mes të një "Doktorature të merituar", e cila jepet pas përfundimit të një programi të studimit, një tezës ose disertacionit, dhe një "Doktor nderi" ose "Honoris causa", një titull që jepet nga një universitet për një personalitet të suksesshëm në një fushë të cakuar. Individët të cilët përfundojnë doktoratën me sukse mund ta përdorin [[titulli]]n "Doktor" bashkë me emrin e tyre duke përdorur shkronja post-nominale "Dr.", "Ph. D.", "PhD" ose "DPhil".<ref>[{{Cite web |url=http://www.economics.ox.ac.uk/Graduate/graduate-courses |title=''Graduate Courses'', University of Oxford] |accessdate=16 nëntor 2016 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20161122134019/http://www.economics.ox.ac.uk/Graduate/graduate-courses |archivedate=22 nëntor 2016 |url-status=dead }}</ref>
 
Kërkesat për të përfunduar një shkallë Ph.D. ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme sipas vendit, [[Universiteti|institucionit]], dhe periudhës kohore nga dita e fillimit të hulumtimit të lartë për doktoratë. Një person i cili arrin gradën doktor i filozofisë edhe automatikisht i jepet titulli akademik Doktor. Gjatë periudhës studimore për marrjen e titullit në fjalë, studenti quhet ''student i doktoraturës'' ose ''Ph. D. student'', por edhe ''kandidat i doktoratës, Ph.D. kandidat ''ose edhe ''Kandidat i Shkencave'' pasi studenti ka përfunduar të gjithë progrsamin dhe provimet e parapara dhe është duke punuar në tezën e disertacionit (të gjithë, por disertacioni). Në disa institucione, studentit i cili ka arritur në këtë nivel mund ti jepet edhe titulli Kandidat i Filozofisë.
 
== Lidhje të jashtme ==
* [httphttps://wwwweb.archive.org/web/20160306195751/http://arkeotopia.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemiditemid=71&lang=en&option=com_content&view=article Humor, Nicholas does a Ph.D.] or Ph.D. explained to everyone.
* [http://www.phdstudent.com/ PhDStudent.com], The tools you need to survive and thrive in graduate school.
* [http://science-network.tv/supervision/ Supervision of Ph.D. students] (with some focus on disagreements)
* [https://web.archive.org/web/20160306204126/http://www.sclrship.com/tag/what-is-a-doctoral-degree/ What is a Doctoral Degree]
 
[[Kategoria:Arsimi i Lartë]]

Menyja e navigimit