Ndryshimi mes inspektimeve të "Lisi i Bukoshit"

Jump to navigation Jump to search
1.740 bytes added ,  8 muaj më parë
v
Jo larg prej këtij lisi thuhet të jetë varrosur një kali por që mungojnë burimet lidhur me këtë
(A tu ka varros ni kali madh)
v (Jo larg prej këtij lisi thuhet të jetë varrosur një kali por që mungojnë burimet lidhur me këtë)
}}
'''Lisi i Bukoshit''' është një [[Monumenti i natyrës|monument]] i rrallë i [[Trashëgimia natyrore|trashëgimisë natyrore]] me [[Botanika|karakter botanikë]] i cili ndodhet në fshatin [[Bukoshi|Bukosh]] të [[Vushtrria|Vushtrrisë]].
== PërshkrimiHistoriku ==
'''Lisi i Bukoshit''' është një lis i vjetër i gjinisë ''Quercus'' me përmasa të perimetrit të trungut të cilat në bazë (në fund të trungut) janë {{convert|3.10|cm|abbr=on}} ndërsa gjatësia/lartësia maksimale e kurorës së tij sillet rreth {{convert|22|m|abbr=on}}. Vjetërsia e saktë e tij nuk dihet por supozohetthuhetkur jetëka rrethfilluar 150ndërtimi vjeçare.i Pranë[[Hekurudhat lisite gjendetKosovës|linjës edhehekurudhore]] një<ref bunarname=HK>{{cite web |url=http://infrakos.com/wp-content/uploads/2012/06/REVISTAHEKURUDHAII3.pdf |title=Historiku i vjetërHekurudhave gjë Kosovës i|last1= jep|first1= monumentit|last2= edhe|first2= karakter|date=2010 hidrologjik|website= |publisher=Hekurudhat e Kosovës |accessdate=4 maj 2020|language=sq}}</ref> [[Shkup]] - [[Fushë Kosova|Fushë Kosovë]] - [[Mitrovicë]] <ref>{{cite web |url=https://web.archive.org/web/20170817122243/http://mz-rail.atwebpages.com/history/history_en.html |title=History of Macedonian Railways through photo documentation|last1= |first1= |last2= |first2= |date=2013 |website= |publisher=Macedonian Railways (Hekurudhat e Maqedonisë - Македонски Железници) |accessdate=4 maj 2020|language=en}}
</ref> ky lis të ketë qenë një [[Mënjolla|mënjollë (filizë)]] e vogël pranë një kroi. (Dihet që ndërtimi i hekurudhës në fjalë ka përfunduar në vitin 1874). <ref name=HK/> Pranë lisit, në vendin ku dikur ishte një burim i ujit të freskët (krua) tani gjendet një bunar (pus) gjë që i jep monumentit edhe karakter hidrologjik. <ref> Për shkak se pranë lisit ndodhej edhe një krua, nën hijen e tij, në periudha të ndryshme historike, kanë qëndruar dhe janë freskuar të njohur e të panjohur. Jo larg prej këtij lisi thuhet të ketë filluar edhe konflikti mes [[Azem Galica|Azem Galicës]] dhe Jorgo Jabukës. Shih më gjërësisht për këtë në: {{cite web |url=https://web.archive.org/web/20200502220808/https://filolet.com/histori/1034-bt.htm |title=Veprimtaria luftarake e Azem Galicёs gjatё Luftёs sё Parё Botёrore (Kumtesё në 100- vjetorin e Luftës së Parë Botërore)|last1=Tahiri |first1=B. |last2= |first2= |date=11 shtator 2014 |website=filolet.com |publisher= |accessdate=4 maj 2020|language=sq}}
</ref>
 
== Shih edhe ==
QuercusBukosh5.jpg
</gallery>
 
== Shënime ==
{{reflist|3}}
 
== Lidhje të jashtme ==

Menyja e navigimit