Jump to content

Tamilakam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tamilakam në periudhën Sangam .
Tamilakami përfshinte atë pjesë të Indisë në jug të Perandorisë Maurja rr. 250 BCE .

tamilakam ( tamilisht: தமிழகம், romanizimi: Tamiḻakam) ishte rajoni gjeografik i banuar nga populli i lashtë Tamil, që mbulonte rajonin më jugor të nënkontinentit Indian . Tamilakami sot mbulon Tamil Nadunë, Keralën, Puduçerrin, Lakshaduipin dhe pjesët jugore të Andhra Pradeshit dhe Karnatakës . [1] Rrëfimet tradicionale dhe Tolkāppiyam iu referoheshin këtyre territoreve si një zonë e vetme kulturore, ku tamilishtja ishte gjuha natyrore dhe përshkonte kulturën e të gjithë banorëve të saj. Vendi i lashtë Tamil ishte i ndarë në mbretëri. Më të njohurit prej tyre ishin Çerat, Çolat, Pandjat dhe Pallavat . Gjatë periudhës Sangame, kultura Tamile filloi të përhapet jashtë Tamilakamit. [2] Vendbanimet e lashta tamile u krijuan gjithashtu në Sri Lanka ( tamilët e Sri Lankës ) dhe Maldive ( Giravarut ), përpara migrimit të folësve prakritë .

Gjatë epokave parahistorike, klasike, të mesme dhe të hershme moderne, i gjithë rajoni i Tamilakamit mbeti i pa pushtuar nga dinastitë veriore indo-ariane, duke filluar nga Perandoria MaurjaPerandorinë Mogule .[ citim i nevojshëm ]

Në Indinë bashkëkohore, politikanët dhe oratorët tamilë shpesh përdorin emrin Tamilakam për t'iu referuar vetëm Tamil Nadusë.


Një pjesë e madhe e Tamilakamit të lashtë shtrihet në shtetet moderne indiane të Keralës dhe Tamil Nadusë

Hinduizmi ( Vaishnavizmi, Kaumaram, Shaktizmi, Shaivizmi, [3] ), Feja popullore Dravidiane, Jainët dhe Budistët kanë bashkëjetuar në vendin Tamil që të paktën nga shekulli i dytë pes. [4]

  1. ^ Iyengar, P. T. Srinivasa (1 janar 1929). History of the Tamils from the Earliest Times to 600 A.D. Asian Educational Services. ISBN 9788120601451. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Singh 2009.
  3. ^ Aiyangar 2019.
  4. ^ John E. Cort 1998.