Transformimi Z

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë dhe përpunimin e sinjalit, transformimi ose shndërrimi Z konverton një sinjal në kohë diskrete, i cili është një varg numrash realë ose kompleksë, në një përfaqësim kompleks të domenit të frekuencës ( rrafshin z ose planin z ). [1] [2]


Mund të konsiderohet si një njëvlershëm i kohës diskrete i transformimit të Laplasit ( domeni s ose rrafshi s ). [3] Kjo ngjashmëri është eksploruar në teorinë e llogaritjes së shkallës kohore .


Ndërsa transformimi Furier me kohë të vazhdueshme vlerësohet në boshtin vertikal të domenit s (boshti imagjinar), transformimi i Furierit në kohë diskrete vlerësohet përgjatë rrethit njësi të domenit z. Gjysmë rrafshi i majtë i domenit s hartëzohet me zonën brenda rrethit të njësisë së domenit z, ndërsa gjysma e rrafshit të djathtë të domenit s hartohet me zonën jashtë rrethit të njësisë së domenit z.


Një nga mjetet e projektimit të filtrave dixhitalë është marrja e modeleve analoge, nënshtrimi i tyre ndaj një transformimi bilinear i cili i hartëzon ato nga domeni s në domenin z, dhe më pas prodhohet filtri dixhital me inspektim, manipulim ose përafrim numerik. Metoda të tilla priren të mos jenë të sakta përveçse në afërsi të unitetit kompleks, pra në frekuenca të ulëta.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi Z mund të përkufizohet si një transformim i njëanshëm ose i dyanshëm . (Ashtu si kemi transformimin e Laplasit të njëanshëm dhe transformimin e Laplasit të dyanshëm . ) [4]

Transformimi Z dypalësh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi Z i dyanshëm ose i dyanshëm i një sinjali me kohë diskrete është seria formale e fuqisë përcaktuar si:

Stampa:Equation box 1ku është një numër i plotë dhe është, në përgjithësi, një numër kompleks . Në formë polare, mund të shkruhet si:

ku është moduli i , është njësia imagjinare, dhe është argumenti kompleks (i referuar edhe si kënd ose faza ) në radianë .

Transformimi i njëanshëm Z[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përndryshe, në rastet kur është përcaktuar vetëm për , transformimi Z i njëanshëm përkufizohet si:

Stampa:Equation box 1Në përpunimin e sinjalit, ky përkufizim mund të përdoret për të vlerësuar transformimin Z të përgjigjes së impulsit të njësisë së një sistemi shkakësor në kohë diskrete.

Një shembull i rëndësishëm i transformimit të njëanshëm Z është funksioni gjenerues i probabilitetit, ku përbërësja është probabiliteti që një ndryshore e rastit diskrete të marrë vlerën , dhe funksioni zakonisht shkruhet si ne kushtet e . Vetitë e shndërrimeve Z (të renditura në Transformimi Z § Properties ) kanë interpretime të dobishme në kontekstin e teorisë së probabilitetit.

Transformimi Z i anasjelltë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformimi i anasjelltë Z është:Stampa:Equation box 1

ku është një shteg i mbyllur kundërorar që rrethon origjinën dhe i tëri në zonën e konvergjencës (ZK). Në rastin kur ZK është shkakësore (shih shembullin 2 ), kjo do të thotë shtegu duhet të rrethojnë të gjitha polet e .

Rajoni i konvergjencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni i konvergjencës ose zona e konvergjencës (ROC ose ZK) është grupi i pikave në planin kompleks për të cilin shuma e shndërrimit Z konvergjon (dmth. nuk shpërthen në madhësi deri në pafundësi):

Shembulli 1 (pa ZK)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le të jetë Duke u zgjeruar në intervalin bëhet

Duke parë shumën

Prandaj, nuk ka vlera të që plotësojnë këtë kusht.

Zona e konvergjencës (blu), rrethi i zi me pika), dhe rrethi njësi (rrethi gri me pika).

Le (ku është funksioni i hapit Heaviside ). Duke u zgjeruar në intervalin bëhet

Duke parë shumën

Barazia e fundit lind nga seria e pafundme gjeometrike dhe barazia vlen vetëm nëse të cilat mund të rishkruhen në terma të si Kështu, ZK është Në këtë rast, ZK është rrafshi kompleks me një disk me rreze 0,5 në origjinë.

Shembulli 3 (ZK joshkakësore)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ZK (blu), (rrethi i zi me pika), dhe rrethi njësi (rrethi gri me pika).

Le (ku është funksioni i hapit Heaviside ). Duke u zgjeruar në intervalin bëhet

Duke parë shumën

dhe duke përdorur sërish serinë e pafundme gjeometrike, barazia vlen vetëm nëse të cilat mund të rishkruhen në terma të si Kështu, ZK është Në këtë rast, ZK është një zonë me qendër në origjinë dhe me rreze 0,5.

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetitë e transformimit Z

Vetia

Rrafshi i kohës Rrafshi Z Prova ZK
Përkufizimi i shndërrimit Z
Lineariteti Përmban ROC1 ∩ ROC2
Zgjerimi në kohë

me

Cungimi ohio-state.edu or ee.ic.ac.uk
Vonesa në kohë

with and

ZK, përveç nëse dhe nëse
Hertesa në kohë

with

Transformimi z i dyanshëm:

Transformimi z i njëanshëm:[5]

Ndryshesa e parë pas

with for

Ndryshesa e parë para
Kthimi i kohës
Shkallëzimi në domeinin z
Konjugimi kompleks
Pjesa reale
Pjesa imagjinare
Diferencimi në rrafshin z ZK, nëse është racional;

ZK me shumë mundësi përjashton kufirin, nëse është racional[6]

Convolution Përmban ROC1 ∩ ROC2
Ndërkorrelimi Përmban prerjen e ZK të dhe
Shtesa mbledhëse
Shumëzimi -

Teorema e Parsevalit

Teorema e vlerës fillestare : Nëse është shkakësore, pra

Teorema e vlerës përfundimtare : Nëse polet e janë brenda rrethit njësi, atëherë

Tabela e çifteve të zakonshme të transformimit Z[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këtu:

është funksioni i hapit (ose i Heaviside) dhe

Sinjali, Transformimi Z, ZK
1 1 çdo z
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 , for positive integer [6]
18 , for positive integer [6]
19
20
21
22

Funksioni i transferimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrja e transformimit Z të ekuacionit të mësipërm (duke përdorur ligjet e linearitetit dhe të zhvendosjes së kohës) jep:

ku dhe janë transformimi Z i dhe përkatësisht.

Riorganizimi i rezultateve në funksionin e transferimit të sistemit:

Zerot dhe polet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga teorema themelore e algjebrës numëruesi ka rrënjë (që korrespondojnë me zerot e ) dhe emëruesi ka rrënjë (që korrespondojnë me polet). Rishkrimi i funksionit të transferimit në terma zerosh dhe polesh

ku eshte zero e dhe është poli i . Zerot dhe polet janë zakonisht komplekse dhe kur vizatohen në rrafshin kompleks (z-rrafsh), rezultati quhet grafiku pole-zero .

Përveç kësaj, mund të ekzistojnë edhe zero dhe pole në dhe Nëse marrim në konsideratë këto pole dhe zero, si dhe zero dhe pole të rendit të shumëfishtë, numri i zerove dhe poleve është gjithmonë i barabartë.

Duke faktorizuar emëruesin, mund të përdoret zbërthimi i pjesshëm i thyesave, dhe funksionet rezultat më pas mund të shndërrohen përsëri në domenin e kohës me shndërrimin invers. Duke vepruar kështu do të rezultonte në përgjigjen impulsive dhe ekuacionin e ndryshimit të koeficientit konstant linear të sistemit.

Përgjigja e daljes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse një sistem i tillë provokohet nga një sinjal atëherë prodhimi është Duke kryer zbërthimin e thyesave të pjesshme dhe më pas duke marrë transformimin Z të anasjelltë, mund te gjendet . Në praktikë, shpesh është e dobishme të zbërthehet në mënyrë të pjesshme para se ta shumëzojmë atë madhësi me për të gjeneruar një formë të i cili ka terma me transformime Z të anasjellta lehtësisht të llogaritshme.

  1. ^ Mandal, Jyotsna Kumar (2020). "Z-Transform-Based Reversible Encoding". Reversible Steganography and Authentication via Transform Encoding. Studies in Computational Intelligence. Vëll. 901. Singapore: Springer Singapore. fq. 157–195. doi:10.1007/978-981-15-4397-5_7. ISBN 978-981-15-4396-8. ISSN 1860-949X. Z is a complex variable. Z-transform converts the discrete spatial domain signal into complex frequency domain representation. Z-transform is derived from the Laplace transform. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Lynn, Paul A. (1986). "The Laplace Transform and the z-transform". Electronic Signals and Systems. London: Macmillan Education UK. fq. 225–272. doi:10.1007/978-1-349-18461-3_6. ISBN 978-0-333-39164-8. Laplace Transform and the z-transform are closely related to the Fourier Transform. z-transform is especially suitable for dealing with discrete signals and systems. It offers a more compact and convenient notation than the discrete-time Fourier Transform. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Palani, S. (2021-08-26). "The z-Transform Analysis of Discrete Time Signals and Systems". Signals and Systems. Cham: Springer International Publishing. fq. 921–1055. doi:10.1007/978-3-030-75742-7_9. ISBN 978-3-030-75741-0. z-transform is the discrete counterpart of Laplace transform. z-transform converts difference equations of discrete time systems to algebraic equations which simplifies the discrete time system analysis. Laplace transform and z-transform are common except that Laplace transform deals with continuous time signals and systems. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Jackson, Leland B. (1996). "The z Transform". Digital Filters and Signal Processing. Boston, MA: Springer US. fq. 29–54. doi:10.1007/978-1-4757-2458-5_3. ISBN 978-1-4419-5153-3. z transform is to discrete-time systems what the Laplace transform is to continuous-time systems. z is a complex variable. This is sometimes referred to as the two-sided z transform, with the one-sided z transform being the same except for a summation from n = 0 to infinity. The primary use of the one sided transform ... is for causal sequences, in which case the two transforms are the same anyway. We will not, therefore, make this distinction and will refer to ... as simply the z transform of x(n). {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Bolzern, Paolo; Scattolini, Riccardo; Schiavoni, Nicola (2015). Fondamenti di Controlli Automatici (në italisht). MC Graw Hill Education. ISBN 978-88-386-6882-1.
  6. ^ a b c A. R. Forouzan (2016). "Region of convergence of derivative of Z transform". Electronics Letters. 52 (8): 617–619. Bibcode:2016ElL....52..617F. doi:10.1049/el.2016.0189. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "forouzan" defined multiple times with different content