Jump to content

Transvestizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një sicilian i veshur si spanjolle, fotografuar nga Wilhelm von Gloeden në fund të shekullit të 19-të
Jogappa e Indisë Jugore të lidhura me perëndeshën, Jelama

Transvestizmi është praktikë veshjeje e seksit të kundërt. Në disa kultura, transvestizmi praktikohet për arsye fetare, tradicionale ose ceremoniale. [1] Në kulturën perëndimore, transvestizmi konsiderohet i vjetëruar, sidomos kur përdoret për të përshkruar një person transgjinor. [2]

Edhe pse termi u krijua në vitet 1910 nga Magnus Hirschfeld, fenomeni nuk është i ri. Ai përmendet në biblën hebraike. [3] Duke qenë pjesë e lëvizjes homoseksuale të Gjermanisë Weimar, lëvizja e parë transvestite mori formë nga mesi i viteve 1920. Kjo lëvizje ndikoi në themelimin e organizatave të para dhe të revistës së parë transvestite Das 3. Geschlecht. Ngritja e nazizmit e ndaloi këtë lëvizje që prej 1933-shit e tutje. [4]

Edhe pse fjala "transvestizëm" ka pësuar disa ndryshime kuptimore që prej krijimit të saj, edhe sot e kësaj dite ajo ka ngjyresa të ndryshme përdorimore. Sot, termi transvestit konsiderohet i vjetër dhe fyes, [5] [6] pasi transvestit është përdorur historikisht për të diagnostikuar çrregullimet mjekësore, si: çrregullimet e shëndetit mendor. [7] Megjithatë, në disa raste, termi transvestit shihet si më i përshtatshëm për t'u përdorur nga anëtarët e komunitetit transgjinor. [8] [9]

Magnus Hirschfeld e krijoi fjalën transvestit në vitin 1910 (nga latinishtja trans-, "përtej, sipër" dhe vestitus, "i veshur") për t'iu referuar interesit seksual si ndërveshje. [10] Sipas tij, transvestitë ishin personat që zakonisht visheshin si gra ose burra, pra, rroba të seksit të kundërt. Grupi i transvestitëve të Hirschfeld-it përbëhej nga meshkuj dhe femra, me orientime heteroseksuale, homoseksuale, biseksuale dhe aseksuale. [11]

Çertifikatë transvestiti e vitit 1928 që lejon Gert Katter -in, një transburrë nga një femër në mashkull, i cili ishte një nga pacientët e Hirschfeld-it, që vishte veshje burrash. [12]

Vetë Hirschfeld-i nuk ishte i kënaqur me termin: Ai besonte se veshja ishte një simbol i jashtëm i zgjedhur në bazë të situatave të brendshme psikologjike. [10] Në fakt, Hirschfeld-i i ndihmoi njerëzit të ndryshonin emrat (emrat e caktuar ligjorë kërkoheshin të ishin specifikë për gjininë në Gjermani ) dhe kreu operacionin e parë të raportuar të ndryshimit të seksit. Prandaj, transvestitët e Hirschfeld-it ishin, në termat e sotëm, jo vetëm transvestitë, por një shumëllojshmëri njerëzish të spektrit transgjinor.

Hirschfeld-i gjithashtu vuri re se eksitimi seksual shpesh shoqërohej me transvestizëm. Në terminologjinë e sotme, kjo quhet edhe fetishizëm transvestit. [13] Hirschfeld-i gjithashtu dalloi qartë midis transvestizmit si shprehje e ndjenjave "kontraseksuale" (transgjinore) të një personi dhe sjelljes fetishiste, edhe nëse kjo e fundit përfshinte veshjen e rrobave të seksit tjetër.

Yakkun Sakurazuka duke u veshur si nxënëse

Një nga aktivistet më të zjarrta që doli nga protestat e Stonewall-it ishte Sylvia Rivera, e cila krijoi Rrugën Transvestite Action Revolutionaries. Në një ese të vitit 1971, "Transvestitët: Gjysmë motrat tuaja dhe Gjysmë Vëllezërit e Revolucionit", Rivera shkroi: "Transvestitët janë burra dhe gra homoseksualë që vishen me rroba të seksit të kundërt". [14]

Pas ndryshimeve që ndodhën në vitet 1970,  një grup i madh nuk dinte si ta përshkruante veten: meshkuj heteroseksualë që veshin veshje grash. Ky grup nuk ishte i kënaqur me termin "transvestizëm" dhe për këtë arsye mori termin "ndërveshje". Njerëzit që veshjet e seksit të kundërt janë zakonisht burra që veshin veshje grash dhe shpesh imitojnë gratë, por vetidentifikohen të ndryshëm nga burrat homoseksualë dhe transeksualët dhe në përgjithësi mohojnë të kenë qëllime fetishiste.

Kur ndërveshja ndodh për qëllime erotike gjatë një periudhe prej të paktën gjashtë muajsh dhe gjithashtu shkakton shqetësim ose dëmtim të konsiderueshëm, sjellja konsiderohet një çrregullim mendor në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore dhe aplikohet diagnoza psikiatrike " fetishizëm transvestik ". [15]

Në disa kultura, transvestizmi praktikohet për arsye fetare, tradicionale ose ceremoniale. Për shembull, në Indi besimtarë meshkuj të perëndisë hindu Krishna, veçanërisht në Mathura dhe Vrindavan, vishen me veshje grash për t'u paraqitur si bashkëshortja e tij, perëndeshë Radha, si një akt përkushtimi. Në Itali, femminielli napolitane veshin fustane nusesh, të quajtura matrimonio dei femminielli (martesa e meshkujve femërorë), një procesion zhvillohet nëpër rrugë, një traditë që me sa duket ka origjinë pagane.

Galeria e imazheve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Ndërveshja
 • Transvestizëm me role të dyfishta
 • Lista e temave të lidhura me transgjinorët
 • Transeksual
 • Travesti (teatër)
 1. ^ Eric H. Boehm; Historical Abstracts: Modern history abstracts, 1775-1914, Volume 50, Edition 3 - page: 723
 2. ^ Vaccaro, Annemarie; August, Gerri; Kennedy, Megan S.; Newman, Barbara M. (2011). Safe Spaces: Making Schools and Communities Welcoming to LGBT Youth. ABC-CLIO. fq. 142. ISBN 978-0-313-39368-6. Marrë më 21 tetor 2016. Cross-dresser/cross-dressing. (1) The most neutral word to describe a person who dresses, at least partially or part of the time, and for any number of reasons, in clothing associated with another gender within a particular society. Carries no implications of 'usual' gender appearance, or sexual orientation. Has replaced transvestite, which is outdated, problematic, and generally offensive since it was historically used to diagnose medical/mental health disorders. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Aggrawal, Anil. (prill 2009). "References to the paraphilias and sexual crimes in the Bible". J Forensic Leg Med (në anglisht). 16 (3): 109–14. doi:10.1016/j.jflm.2008.07.006. PMID 19239958.
 4. ^ Rainer Herrn: Die Zeitschrift Das 3. Geschlecht in: Rainer Herrn (ed.): Das 3. Geschlecht - Reprint der 1930 - 1932 erschienenen Zeitschrift für Transvestiten, 2016, ISBN 9783863002176, p. 231 ff.
 5. ^ Capuzza, Jamie C.; Spencer, Leland G., red. (2015). Transgender Communication Studies: Histories, Trends, and Trajectories (në anglisht). Lexington Books. fq. 174. ISBN 978-1-4985-0006-7. Marrë më 21 tetor 2016. Eventually, the transvestite label fell out of favor because it was deemed to be derogatory; cross-dresser has emerged as a more suitable replacement (GLAAD, 2014b).
 6. ^ Zastrow, Charles (2016). Empowerment Series: Introduction to Social Work and Social Welfare: Empowering People (në anglisht). Cengage Learning. fq. 239. ISBN 978-1-305-38833-8. Marrë më 21 tetor 2016. The term transvestite is often considered an offensive term.
 7. ^ David A. Gerstner (2006). Routledge International Encyclopedia of Queer Culture (në anglisht). Routledge. fq. 568. ISBN 0313393680. Marrë më 21 tetor 2016. A variety of derogatory terms are still used to describe any aspect of the transgender condition. [...] The term transvestite being older [than cross-dresser] and associated with the medical community's negative view of the practice, has come to be seen as a derogatory term. [...] The term cross-dresser, in contrast, having come from the transgender community itself, is a term seen as not possessing these negative connotations.
 8. ^ Laura Castañeda (2006). News and Sexuality: Media Portraits of Diversity (në anglisht). Sage Publications. fq. 129. ISBN 1412909996. Marrë më 21 tetor 2016. Trannie is a word much like fag or nigger. It may be permitted in conversation between members of the same group but it is deemed an insult when applied to a transsexual by someone who is not transsexual. Transvestite is deemed a derogatory term when applied to a transsexual. Indiscriminate use of these three words, along with the others, shows a lack of training in and understanding of minority relations.
 9. ^ Richards, Christina; Barker, Meg (2013). Sexuality and Gender for Mental Health Professionals: A Practical Guide (në anglisht). Sage Publications. fq. 162. ISBN 978-1-44628716-3. Marrë më 21 tetor 2016. The term transvestite should not be considered to be a safe term, and should certainly not be used as a noun, as in 'a transvestite'. Instead, and only when relevant, the term trans person should be used. [...] There are some people who have reclaimed the word transvestite and may also use the word tranny or TV to refer to themselves and others. [...] The term cross-dressing too is somewhat outdated and problematic as not only do many fashions allow any gender to wear them -- at least in many contemporary Western societies -- but it also suggests a strict dichotomy being reinforced by the person who uses it.
 10. ^ a b Hirschfeld, Magnus: Die Transvestiten. Berlin 1910: Alfred Pulvermacher
  Hirschfeld, Magnus. (1910/1991). Transvestites: The erotic drive to cross dress. (M. A. Lombardi-Nash, Trans.) Buffalo, NY: Prometheus Books.
 11. ^ Hirschfeld, Magnus. Geschlechtsverirrungen, 10th Ed. 1992, page 142 ff.
 12. ^ Taylor, Michael T.; Timm, Annette; Herrn, Rainer (30 tetor 2017). Not Straight from Germany: Sexual Publics and Sexual Citizenship Since Magnus Hirschfeld (në anglisht). University of Michigan Press. fq. 44. ISBN 978-0-472-13035-1.
 13. ^ American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-5 (në anglisht) (bot. Fifth). Arlington, Virginia: American Psychiatric Publishing. fq. 685–705. ISBN 978-0-89042-555-8. OCLC 847226928.
 14. ^ Rivera, Sylvia, "Transvestites: Your Half Sisters and Half Brothers of the Revolution" in Street Transvestite Action Revolutionaries: Survival, Revolt, and Queer Antagonist Struggle. Untorelli Press, 2013. "Transvestites are homosexual men and women who dress in clothes of the opposite sex."
 15. ^ "DSM-V" (PDF). The DSM Diagnostic Criteria for Transvestic Fetishism (në anglisht). American Psychiatric Association. 2009. Marrë më 4 shkurt 2013.

Lexime të mëtejshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]