Jump to content

Tylopoda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tylopoda
Vargu kohor: Middle Eocene-Holocene
Një deve dromedar
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Tylopoda
Familjet

Kamelidae
dhe familiet prehistorike (shiko tekstin)

Tylopoda (që do të thotë "këmbë të pashpirta") është një nënrend i thundrakëve tokësor  që i përkasin rendit Artiodaktila . Ata janë gjetur në të egër në vargjet native në Amerikën e Jugut dhe Azi , ndërsa devet e egra australiane janë futur . Grupi ka një histori të gjatë fosileAmerikën e Veriut dhe Evropë . Tylopoda u shfaq gjatë Eocenit rreth 46.2 milion vjet më parë.[1]

Tylopoda ka vetëm një familje të gjallë , Kamelidae , e cila përfshin devet , lamat , guanakot , alpakat dhe vigunjat . Ky grup ishte shumë më i larmishëm në të kaluarën, duke përfshirë një numër të familjeve të zhdukur përveç paraardhësve të deveve të gjallë .

Tylopodët nuk janë ripërtypës .

Taksonomia dhe sistematika

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tylopoda u emërua nga Illiger (1811) dhe u konsiderua monofletike nga Matthew (1908). Ajo u trajtua si një kadë e paklasifikuar nga Matthew (1908) dhe si një nënrend nga Carroll (1988), Ursing et al. (2000) dhe Whistler dhe Webb (2005). Ajo u caktua tek Ruminantia nga Matthew (1908);tek Artiodaktila nga Flower (1883) dhe Carroll (1988); te Neoselenodontia nga Whistler dhe Webb (2005); dhe te Cetartiodaktila nga Ursing et al. (2000) dhe nga Agnarsson dhe May-Collado (2008).[2][3][4]

Problemi kryesor në qarkullimin e Tylopoda është se rekordi i gjerë fosil i gjitarëve të ngjashëm me devet ende nuk është ekzaminuar plotësisht nga një këndvështrim kladistik . Tylopoda ka një prejardhje shumë dalluese midis artiodaktilëve , por marrëdhëniet e saj të sakta janë disi të pasakta, sepse gjashtë speciet e gjalla janë të gjitha të lidhura ngushtë dhe mund të konsiderohen " fosile të gjalla ", e vetmja prejardhje mbijetese e një rrezatimi parahistorikisht të egër të suksesshëm . [5]

Pozicioni i cetacëve (balena dhe delfinët) në lidhje me Tylopoda paraqet një problem qendror. Ndërsa një marrëdhënie të ngushtë në mes të këtyre dhe dythundrakëve tashmë ishte propozuar nga Frank Evers Beddard në vitin 1900, dhe është pranuar në përgjithësi sot, cetacët kanë kundërta në mënyrë radikale nga jetesës paraardhësve të tyre që të analizave tronditë të fosileve dhe ndoshta edhe ADN-së. Tylopoda, nga ana tjetër, janë jashtëzakonisht konservatore në stilin e jetës së tyre dhe (si ripërtypësit) duket se kanë zënë të njëjtën ngrohtë ekologjike që nga origjina e tyre mbi 40 milion vjet më parë. Kështu, duket se supozimi i mëparshëm i një marrëdhënie të ngushtë midis Tylopoda dhe ripërtypësve është thjesht sepse të gjithë të afërmit e tjerë të afërt (balena, derrat etj) janë aq të ndryshëm në përshtatjet e tyre sa që kanë errësuar më shumë indikacionet e marrëdhënies, ose të paktën ata të dukshëm tek analizat fenetike . Sidoqoftë, pozicioni mjaft bazik që Tylopoda duket se ka midis thundrakëve dhe të afërmve të njëtrajtshëm do të thotë që anëtarët më të vjetër të kësaj linje janë akoma morfologjikisht shumë primitiv dhe e vështirë për tu dalluar nga paraardhësit e linjave të lidhura. Analiza e parë e madhe moderne dhe gjithëpërfshirëse e problemit (në vitin 2009) e mbështeti këtë; ndërsa disa taksat që konsiderohen tradicionalisht Tylopoda mund të konfirmohen se i përkasin këtij nënrenditje (dhe disa refuzuar), delimitimi i këtij grupi është akoma shumë i diskutueshëm, pavarësisht (ose për shkak të) një rekord të gjerë fosil.[5]

Restaruimi i Agriochoerus antiquus

Taksat e caktuara aktualisht (me disa besueshmëri) për Tylopoda janë:

Basal dhe Mamkaev

Mbifamilja † Anoplotherioidea

Mbifamilja Cameloidea

Mbifamilja † Merycoidodontoidea (= Oreodontoidea)

Mbifamilja † Xiphodontoidea

Restaruimi i artiodaktilave primitiv si Diacodexis pakistanensis dhe Pakicetus

Tylopod të diskutueshëm

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa targa shtesë prehistorike (cet) artiodaktil caktohen ndonjëherë në Tylopoda, por autorë të tjerë i konsiderojnë ato si inerta sedis ose linja bazale midis (Cet) artiodaktilave :

Cebochoeridae dhe Protoceratidae , në anën tjetër, janë familje prehistorike që janë vendosur herë pas here brenda Tylopoda në të kaluarën, por tani konsiderohen të lidhura shumë ngushtë me cetacetë dhe ripërtypësve respektivisht se sa për devetë.

  1. ^ "PaleoBiology Database: Priscocamelus, basic info". Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2012. Marrë më 24 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Matthew, W. D. (1908). "Osteology of Blastomeryx; and phylogeny of the American Cervidae". Bulletin of the American Museum of Natural History. 24 (27): 535–562. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ R. L. Carroll. 1988. Vertebrate Paleontology and Evolution. W. H. Freeman and Company, New York 1-698
  4. ^ Ursing, B. M.; Slack, K. E.; Arnason, U. (prill 2000). "Subordinal artiodactyl relationships in the light of phylogenetic analysis of 12 mitochondrial protein-coding genes". Zoologica Scripta. 29 (2): 83–88. doi:10.1046/j.1463-6409.2000.00037.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b Spaulding, M., O'Leary, M.A. & Gatesy, J. (2009): Relationships of Cetacea (Artiodactyla) Among Mammals: Increased Taxon Sampling Alters Interpretations of Key Fossils and Character Evolution. PLoS ONE no 4(9): e7062. doi:10.1371/journal.pone.0007062 article Arkivuar 26 tetor 2014 tek Wayback Machine