Jump to content

Varësia nga substancat (droga)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Varësia nga substancat (droga)
SpecialitetPsikiatria

Varësia nga substancat, e njohur edhe si varësia nga droga, është një situatë biopsikologjike ku funksionaliteti i një individi varet nga rikonsumimi i nevojshëm i një substance psikoaktive për shkak të një gjendjeje adaptive që është zhvilluar brenda individit nga konsumimi i substancave psikoaktive që rezulton në përvojën e tërheqja dhe që kërkon rikonsumimin e barit. [1] [2] Varësia nga droga, një koncept i dallueshëm nga varësia nga substanca, përkufizohet si përdorim kompulsiv, jashtë kontrollit të drogës, pavarësisht nga pasojat negative. [1] [2] Një drogë e varur është një drogë që është njëkohësisht shpërblyese dhe përforcuese. [1] ΔFosB, një faktor i transkriptimit të gjeneve, tani njihet si një komponent kritik dhe faktor i zakonshëm në zhvillimin e pothuajse të gjitha formave të varësive të sjelljes dhe të drogës, [3] [4] [5] por jo varësisë.

Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve e klasifikon varësinë nga substancat si një çrregullim mendor dhe të sjelljes. [6] Në kuadrin e edicionit të 4-të të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-IV), varësia nga substanca ripërcaktohet si një varësi ndaj drogës dhe mund të diagnostikohet pa shfaqjen e një sindromi të tërheqjes. [7] Ai u përshkrua në përputhje me rrethanat: "Kur një individ vazhdon të përdorë alkool ose droga të tjera pavarësisht problemeve që lidhen me përdorimin e substancës, varësia nga substanca mund të diagnostikohet. Përdorimi kompulsiv dhe i përsëritur mund të rezultojë në tolerancë ndaj efektit të ilaçit dhe simptoma të tërheqjes kur përdorimi reduktohet ose ndërpritet. Kjo, së bashku me abuzimin e substancave konsiderohen si çrregullime të përdorimit të substancave." [8]DSM-5 (lëshuar në 2013), abuzimi i substancave dhe varësia nga substancat janë shkrirë në kategorinë e çrregullimeve të përdorimit të substancave dhe ato nuk ekzistojnë më si diagnoza individuale. [9]

  

Tërheqja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tërheqja është reagimi i trupit ndaj abstenimit nga një substancë nga e cila një person ka zhvilluar një sindromë varësie. Kur është zhvilluar varësia, ndërprerja e përdorimit të substancave prodhon një gjendje të pakëndshme, e cila nxit përdorimin e vazhdueshëm të drogës nëpërmjet përforcimit negativ; dmth, droga përdoret për të shpëtuar ose për të shmangur rihyrjen në gjendjen e lidhur të tërheqjes. Gjendja e tërheqjes mund të përfshijë simptoma fiziko-somatike (vartësi fizike), simptoma emocionale-motivuese (varësi psikologjike) ose të dyja. Mund të lindin çekuilibër kimik dhe hormonal nëse substanca nuk rifutet. Stresi psikologjik gjithashtu mund të rezultojë nëse substanca nuk rifutet. [10]

Foshnjat gjithashtu përjetojnë tërheqje të substancave, e njohur si sindroma e abstinencës neonatale (NAS), e cila mund të ketë efekte të rënda dhe kërcënuese për jetën. Varësia ndaj drogave si alkooli tek nënat e ardhshme jo vetëm që shkakton NAS, por edhe një sërë çështjesh të tjera që mund të ndikojnë vazhdimisht tek foshnja gjatë gjithë jetës së tyre. [11]

Faktoret e rrezikut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shëndeti mendor si një faktor rreziku për varësinë ose abuzimin e paligjshëm nga droga.

Potenciali i varësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Potenciali i varësisë së një droge ndryshon nga substanca në substancë dhe nga individi në individ. Doza, shpeshtësia, farmakokinetika e një substance të caktuar, mënyra e administrimit dhe koha janë faktorë kritikë për zhvillimin e një varësie nga droga.

Një artikull në The Lancet krahasoi përgjegjësinë për dëmtimin dhe varësinë e 20 drogave, duke përdorur një shkallë nga zero në tre për varësinë fizike, varësinë psikologjike dhe kënaqësinë për të krijuar një rezultat mesatar për varësinë. Rezultatet e përzgjedhura mund të shihen në grafikun e mëposhtëm. [12]

Droga Mesatarja Kënaqësi Varësia psikologjike Varësia fizike
Heroinë/Morfinë 3.00 3.0 3.0 3.0
Kokainë 2.39 3.0 2.8 1.3
Duhani 2.21 2.3 2.6 1.8
Barbituratet 2.01 2.0 2.2 1.8
Alkooli 1.93 2.3 1.9 1.6
Benzodiazepinat 1.83 1.7 2.1 1.8
Amfetamina 1.67 2.0 1.9 1.1
Kanabis 1.51 1.9 1.7 0.8
Ekstazi 1.13 1.5 1.2 0.7

Normat e kapjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Normat e kapjes numërojnë përqindjen e përdoruesve që raportuan se ishin bërë të varur nga droga e tyre përkatëse në një moment. [13] [14]

Droga % e përdoruesve
Kanabis 9%
Alkooli 15.4%
Kokainë 16.7%
Heroina 23.1%
Duhani 31.9%

Mekanizmat biomolekulare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varësia psikologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy faktorë janë identifikuar që luajnë një rol kryesor në varësinë psikologjike: neuropeptidi "faktori i çlirimit të kortikotropinës" (CRF) dhe faktori i transkriptimit të gjenit "proteina lidhëse e elementit të përgjigjes cAMP" (CREB). Bërthama akumbens (NAcc) është një strukturë e trurit që është implikuar në komponentin psikologjikvarësisë nga droga. Në NAcc, CREB aktivizohet nga monofosfati ciklik i adenozinës (cAMP) menjëherë pas një niveli të lartë dhe shkakton ndryshime në shprehjen e gjeneve që prekin proteinat si dinorfina; Peptidet e dinorfinës reduktojnë lirimin e dopaminës në NAcc duke penguar përkohësisht rrugën e shpërblimit . Kështu, një aktivizim i vazhdueshëm i CREB detyron të merret një dozë më e madhe për të arritur të njëjtin efekt. Përveç kësaj, ai e lë përdoruesin të ndihet përgjithësisht i dëshpëruar dhe i pakënaqur dhe i paaftë për të gjetur kënaqësi në aktivitetet e mëparshme të këndshme, shpesh duke çuar në kthimin e drogës për një dozë tjetër. [15]

Përveç CREB, hipotezohet se mekanizmat e stresit luajnë një rol në varësi. Koob dhe Kreek kanë hipotezuar se gjatë përdorimit të drogës, CRF aktivizon boshtin hipotalamo-hipofizë-adrenal (boshti HPA) dhe sistemet e tjera të stresit në amigdalën e zgjeruar. Ky aktivizim ndikon në gjendjen emocionale të çrregulluar të lidhur me varësinë psikologjike. Ata zbuluan se ndërsa përdorimi i drogës përshkallëzohet, po ashtu rritet edhe prania e CRF në lëngun cerebrospinal njerëzor. Në modelet e minjve, përdorimi i veçantë i frenuesve CRF dhe antagonistëve të receptorit CRF uli vetë-administrimin e ilaçit të studimit. Studime të tjera në këtë përmbledhje treguan disrregullim të neuropeptideve të tjera që ndikojnë në boshtin HPA, duke përfshirë enkefalinën, e cila është një peptid opioid endogjen që rregullon dhimbjen. Duket gjithashtu se receptorët μ-opioid, mbi të cilët vepron enkefalina, janë ndikues në sistemin e shpërblimit dhe mund të rregullojnë shprehjen e hormoneve të stresit. [16]

Rritja e shprehjes së receptorëve AMPA në MSN-të e bërthamës accumbens është një mekanizëm i mundshëm i neverisë i prodhuar nga tërheqja e drogës. [17]

Varësia fizike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rritja e rregullimit të rrugës së transduksionit të sinjalit cAMPlocus coeruleus nga CREB është implikuar si mekanizmi përgjegjës për disa aspekte të varësisë fizike të shkaktuar nga opioidet. [18] Ecuria e përkohshme e tërheqjes lidhet me djegien e LC dhe administrimi i agonistëve α2 në locus coeruleus çon në një ulje të shkarkimit të LC dhe lirimit të norepinefrinës gjatë tërheqjes. Një mekanizëm i mundshëm përfshin rregullimin e lartë të receptorëve NMDA, i cili mbështetet nga zbutja e tërheqjes nga antagonistët e receptorit NMDA. [19] Varësia fizike nga opioidet është vërejtur se prodhon një rritje të glutamatit jashtëqelizor, një rritje në nën-njësitë e receptorit NMDA NR1 dhe NR2A, CaMKII të fosforiluar dhe c-fos. Shprehja e CaMKII dhe c-fos zbutet nga antagonistët e receptorit NMDA, i cili shoqërohet me tërheqje të mprehtë tek minjtë e rritur, por jo tek minjtë neonatal [20] Ndërsa administrimi akut i opioideve ul shprehjen e receptorit AMPA dhe depreson si NMDA ashtu edhe postinaptike ngacmuese jo-NMDA potencialet në NAC, tërheqja përfshin një prag të ulur për LTP dhe një rritje të shkrepjes spontane në NAc. [21]

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimi DSM[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Varësia nga substancat", siç përcaktohet në DSM-IV, mund të diagnostikohet me varësi fiziologjike, dëshmi tolerance ose tërheqjeje, ose pa varësi fiziologjike. Varësitë e substancave DSM-IV përfshijnë:

Menaxhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varësia është një gjendje komplekse, por e trajtueshme. Karakterizohet nga dëshira kompulsive për drogë, kërkimi dhe përdorimi që vazhdon edhe nëse përdoruesi është i vetëdijshëm për pasoja të rënda negative. Për disa njerëz, varësia bëhet kronike, me rikthime periodike edhe pas periudhave të gjata abstinence. Si një sëmundje kronike, e përsëritur, varësia mund të kërkojë trajtime të vazhdueshme për të rritur intervalet midis rikthimeve dhe për të zvogëluar intensitetin e tyre. Ndërsa disa me probleme të substancave shërohen dhe bëjnë jetë të kënaqshme, të tjerët kërkojnë mbështetje të vazhdueshme shtesë. Qëllimi përfundimtar i trajtimit të varësisë është t'i mundësojë një individi të menaxhojë keqpërdorimin e substancave; për disa kjo mund të nënkuptojë abstinencë. Qëllimet e menjëhershme janë shpesh për të reduktuar abuzimin me substancat, për të përmirësuar aftësinë e pacientit për të funksionuar dhe për të minimizuar komplikimet mjekësore dhe sociale të abuzimit me substancat dhe varësinë e tyre; kjo quhet "reduktim i dëmit".

Trajtimet për varësinë ndryshojnë shumë në varësi të llojeve të drogave të përfshira, sasisë së drogave të përdorura, kohëzgjatjes së varësisë ndaj drogës, komplikimeve mjekësore dhe nevojave sociale të individit. Përcaktimi i llojit më të mirë të programit të rimëkëmbjes për një person të varur varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë: personalitetin, barnat e zgjedhura, konceptin e spiritualitetit ose fesë, sëmundjen mendore ose fizike dhe disponueshmërinë dhe përballueshmërinë lokale të programeve.

Shumë ide të ndryshme qarkullojnë në lidhje me atë që konsiderohet një rezultat i suksesshëm në shërimin nga varësia. Programet që theksojnë pirjen e kontrolluar ekzistojnë për varësinë ndaj alkoolit. Terapia e zëvendësimit të opiateve ka qenë një standard mjekësor i trajtimit të varësisë nga opioidet për shumë vite.

Trajtimet dhe qëndrimet ndaj varësisë ndryshojnë shumë në vende të ndryshme. Në SHBA dhe vendet në zhvillim, qëllimi i komisionerëve të trajtimit të varësisë nga droga është përgjithësisht abstenimi total nga të gjitha drogat. Vende të tjera, veçanërisht në Evropë, argumentojnë se qëllimet e trajtimit për varësinë nga droga janë më komplekse, me synime trajtimi që përfshijnë reduktimin e përdorimit deri në atë pikë sa përdorimi i drogës nuk ndërhyn më në aktivitetet normale si puna dhe angazhimet familjare; zhvendosja e të varurit nga rrugët më të rrezikshme të administrimit të drogës si injektimi në rrugë më të sigurta si administrimi oral; reduktimi i krimit të kryer nga të varurit nga droga; dhe trajtimin e kushteve të tjera shoqëruese si SIDA, hepatiti dhe çrregullimet e shëndetit mendor. Këto lloj rezultatesh mund të arrihen pa eliminuar plotësisht përdorimin e drogës. Programet e trajtimit të drogës në Evropë shpesh raportojnë rezultate më të favorshme se ato në SHBA, sepse kriteret për matjen e suksesit janë funksionale dhe jo të bazuara në abstinencë. [22] [23] [24] Mbështetësit e programeve me synim abstinencën totale nga droga besojnë se mundësimi i përdorimit të mëtejshëm të drogës nënkupton përdorim të zgjatur të drogës dhe rrezikon një rritje të varësisë dhe komplikime nga varësia.

Shoqëria dhe kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në nivel ndërkombëtar, SHBA dhe Evropa Lindore përmbajnë vendet me shfaqjen më të lartë të çrregullimeve të abuzimit me substanca (5-6%). Afrika, Azia dhe Lindja e Mesme përmbajnë vendet me shfaqjen më të ulët në mbarë botën (1-2%). Në të gjithë globin, ata që prireshin të kishin një prevalencë më të lartë të varësisë nga substancat ishin në të njëzetat e tyre, të papunë dhe burra. [25] Anketa Kombëtare për Përdorimin e Drogës dhe Shëndetin (NSDUH) raporton mbi normat e varësisë/abuzimit nga substancat në demografi të ndryshme të popullsisë në të gjithë SHBA-në Kur anketoheshin popullsitë bazuar në racën dhe përkatësinë etnike në ato mosha 12 vjeç e lart, u vu re se indianët amerikanë/Alaskanë ishin ndër normat më të larta dhe aziatikët ishin ndër normat më të ulëta në krahasim me grupet e tjera racore/etnike. [26]

Përdorimi i substancave në grupet racore/etnike [26]
Raca/Etnia Shkalla e varësisë/abuzimit
Aziatik 4.6%
Të zezë 7.4%
Të bardhë 8.4%
Hispanik 8.6%
Racë e përzier 10.9%
Vendas Havai/Ishulli i Paqësorit 11.3%
Indian Amerikan/Vendasja e Alaskës 14.9%

Gjatë anketimit të popullatave bazuar në gjininë në ato mosha 12 vjeç e lart, u vu re se meshkujt kishin një shkallë më të lartë të varësisë nga substancat sesa femrat. Megjithatë, ndryshimi në normat nuk është i dukshëm deri pas moshës 17 vjeç [26] Varësia nga droga dhe alkooli raporton se të moshuarit abuzojnë me drogën duke përfshirë alkoolin në një shkallë prej 15-20%. Është vlerësuar se 52 milionë amerikanë mbi 12 vjeç kanë abuzuar me një substancë. [27]

Përdorimi i substancave në gjini të ndryshme me respekt ndaj moshës [26]
Mosha Mashkull Femër
12 vjeç e lart 10.8% 5.8%
12-17 5.3% 5.2%
18 ose më i vjetër 11.4% 5.8%

Normat e varësisë ose abuzimit nga alkooli nuk kishin korrespondencë me nivelin arsimor të asnjë personi, kur popullatat u anketuan në shkallë të ndryshme arsimimi nga moshat 26 vjeç e lart. Megjithatë, kur bëhej fjalë për përdorimin e drogave të paligjshme kishte një korrelacion, në të cilin ata që kishin mbaruar universitetin kishin normat më të ulëta. Për më tepër, shkalla e varësisë ishte më e madhe në popullsinë e papunë të moshës 18 vjeç e lart dhe në popullsitë me banim metropolitane të moshës 12 vjeç e lart. [26]

Demografia e paligjshme e varësisë nga droga (arsimimi, punësimi dhe rajonal) [26]
Niveli i arsimit % Statusi Punësimi % Rajon %
gjimnaz 2.5% të papunë 15.2% metropolitan i madh 8.6%
pa diplomë, kolegj 2.1% me kohë të pjesshme 9.3% metropolitan i vogël 8.4%
i diplomuar në kolegj 0.9% kohë e plotë 9.5% jo metropolitane 6.6%

Qendra Kombëtare e Kërkimit të Opinionit në Universitetin e Çikagos raportoi një analizë mbi pabarazitë brenda pranimeve për trajtimin e abuzimit me substancat në rajonin Appalachian, i cili përfshin 13 shtete dhe 410 qarqe në pjesën lindore të SHBA, ndërsa gjetjet e tyre për shumicën e kategorive demografike ishin të ngjashme me gjetjet kombëtare nga NSDUH, ato kishin rezultate të ndryshme për grupet racore/etnike të cilat ndryshonin sipas nën-rajoneve. Në përgjithësi, të bardhët ishin demografikët me shkallën më të madhe të pranimit (83%), ndërsa popullatat vendase të Alaskës, Indianët Amerikanë, ishujt e Paqësorit dhe aziatike kishin pranimet më të ulëta (1.8%). [28]

Legjislacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në varësi të juridiksionit, drogat që krijojnë varësi mund të jenë të ligjshme, të ligjshme vetëm si pjesë e një studimi të sponsorizuar nga qeveria, të paligjshme për t'u përdorur për çfarëdo qëllimi, të paligjshme për t'u shitur ose madje të paligjshme për t'u poseduar thjesht.

Shumica e vendeve kanë legjislacion që sjell droga të ndryshme dhe substanca të ngjashme me drogën nën kontrollin e sistemeve të licencimit. Në mënyrë tipike, ky legjislacion mbulon çdo ose të gjitha opiatet, amfetaminat, kanabinoidet, kokainën, barbituratet, benzodiazepinat, anestetikët, halucinogjenët, derivatet dhe një sërë drogash sintetike më moderne. Prodhimi, furnizimi ose posedimi pa leje është vepër penale.

Zakonisht, megjithatë, klasifikimi i drogës sipas një legjislacioni të tillë nuk lidhet thjesht me varësinë. Substancat e mbuluara shpesh kanë veti varësie shumë të ndryshme. Disa janë shumë të prirur për të shkaktuar varësi fizike, ndërsa të tjerët rrallë shkaktojnë ndonjë formë të nevojës kompulsive. Gjithashtu, sipas legjislacionit specifikisht për drogat, alkooli dhe nikotina zakonisht nuk përfshihen. [29]

Megjithëse legjislacioni mund të justifikohet për arsye morale ose të shëndetit publik, ai mund ta bëjë varësinë ose varësinë një çështje shumë më serioze për individin: furnizimet e besueshme të një droge bëhen të vështira për t'u siguruar dhe individi bëhet i pambrojtur ndaj abuzimit kriminal dhe ndëshkimit ligjor. .

Është e paqartë nëse ligjet kundër përdorimit të paligjshëm të drogës bëjnë ndonjë gjë për të frenuar përdorimin dhe varësinë. Në juridiksionet ku drogat që shkaktojnë varësi janë të paligjshme, ato përgjithësisht furnizohen nga tregtarët e drogës, të cilët shpesh janë të përfshirë me krimin e organizuar. Edhe pse kostoja e prodhimit të shumicës së substancave të varësisë ilegale është shumë e ulët, paligjshmëria e tyre e kombinuar me nevojën e të varurit i lejon shitësit të komandojë një çmim premium, shpesh qindra herë më të lartë se kostoja e prodhimit. Si rezultat, të varurit ndonjëherë i drejtohen krimit për të mbështetur zakonin e tyre.

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, politika e drogës kontrollohet kryesisht nga qeveria federale. Administrata e Departamentit të Drejtësisë për Kontrollin e Drogës (DEA) zbaton ligjet dhe rregulloret për substancat e kontrolluara. Departamenti i Shëndetësisë dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Shërbimeve Njerëzore (FDA) shërbejnë për të mbrojtur dhe promovuar shëndetin publik duke kontrolluar prodhimin, tregtimin dhe shpërndarjen e produkteve, si medikamentet.

Qasja e Shteteve të Bashkuara ndaj abuzimit me substancat ka ndryshuar gjatë dekadës së fundit dhe po vazhdon të ndryshojë. Qeveria federale u përfshi minimalisht në shekullin e 19-të. Qeveria federale kaloi nga përdorimi i taksimit të drogës në fillim të shekullit të 20-të në kriminalizimin e abuzimit me drogën me legjislacione dhe agjenci si Byroja Federale e Narkotikëve (FBN) në mesin e shekullit të 20-të në përgjigje të çështjes në rritje të kombit të abuzimit me substancat. [30] Këto dënime të rrepta për veprat penale të drogës hodhën dritë mbi faktin se abuzimi me drogën ishte një problem shumëplanësh. Komisioni Këshillimor i Presidentit për Narkotikët dhe Abuzimin me Drogën i vitit 1963 trajtoi nevojën për një zgjidhje mjekësore për abuzimin me drogën. Megjithatë, abuzimi me drogën vazhdoi të zbatohej nga qeveria federale nëpërmjet agjencive të tilla si DEA dhe legjislacioneve të mëtejshme si Akti i Substancave të Kontrolluara (CSA), Akti Gjithëpërfshirës i Kontrollit të Krimit i vitit 1984 dhe Aktet Kundër Abuzimit me Drogën.

Në dekadën e fundit, ka pasur përpjekje në rritje përmes legjislacionit shtetëror dhe vendor për të kaluar nga kriminalizimi i abuzimit me drogën në trajtimin e tij si një gjendje shëndetësore që kërkon ndërhyrje mjekësore. 28 shtete aktualisht lejojnë krijimin e shkëmbimeve të gjilpërave. Florida, Iowa, Misuri dhe Arizona të gjitha prezantuan fatura për të lejuar krijimin e shkëmbimeve të gjilpërave në 2019. Këto fatura janë rritur në popullaritet në të gjitha linjat partiake që kur shkëmbimet e gjilpërave u prezantuan për herë të parë në Amsterdam në 1983. [31] Për më tepër, AB-186 Substancat e kontrolluara: programi i parandalimit të mbidozës u prezantua për të operuar vendet e sigurta të injektimit në qytetin dhe qarkun e San Franciskos. Projektligji u vu veto më 30 shtator 2018, nga Guvernatori i Kalifornisë Jerry Brown. [32] Ligjshmëria e këtyre faqeve është ende në diskutim, kështu që nuk ka ende faqe të tilla në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, ka prova ndërkombëtare në rritje për injeksione të suksesshme të sigurta.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Malenka RC, Nestler EJ, Hyman SE (2009). "Chapter 15: Reinforcement and Addictive Disorders". përmbledhur nga Sydor A, Brown RY (red.). Molecular Neuropharmacology: A Foundation for Clinical Neuroscience (bot. 2nd). New York: McGraw-Hill Medical. fq. 364–368. ISBN 9780071481274. The defining feature of addiction is compulsive, out-of-control drug use, despite negative consequences. ...
  Addictive drugs are both rewarding and reinforcing. ... Familiar pharmacologic terms such as tolerance, dependence, and sensitization are useful in describing some of the time-dependent processes that underlie addiction. ...
  Dependence is defined as an adaptive state that develops in response to repeated drug administration, and is unmasked during withdrawal, which occurs when drug taking stops. Dependence from long-term drug use may have both a somatic component, manifested by physical symptoms, and an emotional–motivation component, manifested by dysphoria. While physical dependence and withdrawal occur with some drugs of abuse (opiates, ethanol), these phenomena are not useful in the diagnosis of addiction because they do not occur with other drugs of abuse (cocaine, amphetamine) and can occur with many drugs that are not abused (propranolol, clonidine).

  The official diagnosis of drug addiction by the Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders (2000), which makes distinctions between drug use, abuse, and substance dependence, is flawed. First, diagnosis of drug use versus abuse can be arbitrary and reflect cultural norms, not medical phenomena. Second, the term substance dependence implies that dependence is the primary pharmacologic phenomenon underlying addiction, which is likely not true, as tolerance, sensitization, and learning and memory also play central roles. It is ironic and unfortunate that the Manual avoids use of the term addiction, which provides the best description of the clinical syndrome.
  {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b MedlinePlus Encyclopedia Substance use disorder
 3. ^ Robison AJ, Nestler EJ (tetor 2011). "Transcriptional and epigenetic mechanisms of addiction". Nature Reviews. Neuroscience. 12 (11): 623–37. doi:10.1038/nrn3111. PMC 3272277. PMID 21989194. ΔFosB has been linked directly to several addiction-related behaviors ... Importantly, genetic or viral overexpression of ΔJunD, a dominant negative mutant of JunD which antagonizes ΔFosB- and other AP-1-mediated transcriptional activity, in the NAc or OFC blocks these key effects of drug exposure14,22–24. This indicates that ΔFosB is both necessary and sufficient for many of the changes wrought in the brain by chronic drug exposure. ΔFosB is also induced in D1-type NAc MSNs by chronic consumption of several natural rewards, including sucrose, high fat food, sex, wheel running, where it promotes that consumption14,26–30. This implicates ΔFosB in the regulation of natural rewards under normal conditions and perhaps during pathological addictive-like states. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Blum K, Werner T, Carnes S, Carnes P, Bowirrat A, Giordano J, Oscar-Berman M, Gold M (2012). "Sex, drugs, and rock 'n' roll: hypothesizing common mesolimbic activation as a function of reward gene polymorphisms". Journal of Psychoactive Drugs. 44 (1): 38–55. doi:10.1080/02791072.2012.662112. PMC 4040958. PMID 22641964. It has been found that deltaFosB gene in the NAc is critical for reinforcing effects of sexual reward. Pitchers and colleagues (2010) reported that sexual experience was shown to cause DeltaFosB accumulation in several limbic brain regions including the NAc, medial pre-frontal cortex, VTA, caudate, and putamen, but not the medial preoptic nucleus. Next, the induction of c-Fos, a downstream (repressed) target of DeltaFosB, was measured in sexually experienced and naive animals. The number of mating-induced c-Fos-IR cells was significantly decreased in sexually experienced animals compared to sexually naive controls. Finally, DeltaFosB levels and its activity in the NAc were manipulated using viral-mediated gene transfer to study its potential role in mediating sexual experience and experience-induced facilitation of sexual performance. Animals with DeltaFosB overexpression displayed enhanced facilitation of sexual performance with sexual experience relative to controls. In contrast, the expression of DeltaJunD, a dominant-negative binding partner of DeltaFosB, attenuated sexual experience-induced facilitation of sexual performance, and stunted long-term maintenance of facilitation compared to DeltaFosB overexpressing group. Together, these findings support a critical role for DeltaFosB expression in the NAc in the reinforcing effects of sexual behavior and sexual experience-induced facilitation of sexual performance. ... both drug addiction and sexual addiction represent pathological forms of neuroplasticity along with the emergence of aberrant behaviors involving a cascade of neurochemical changes mainly in the brain's rewarding circuitry. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Olsen CM (dhjetor 2011). "Natural rewards, neuroplasticity, and non-drug addictions". Neuropharmacology. 61 (7): 1109–22. doi:10.1016/j.neuropharm.2011.03.010. PMC 3139704. PMID 21459101. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Drs; Sartorius, Norman; Henderson, A.S.; Strotzka, H.; Lipowski, Z.; Yu-cun, Shen; You-xin, Xu; Strömgren, E.; Glatzel, J.; Kühne, G.-E. "The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders Clinical descriptions and diagnostic guidelines" (PDF). www.who.int World Health Organization. Microsoft Word. bluebook.doc. fq. 65. Marrë më 23 qershor 2021 – nëpërmjet Microsoft Bing. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Diagnostic criteria for Substance Dependence: DSM IV–TR". BehaveNet. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2015. Marrë më 12 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Substance Dependence". BehaveNet. Arkivuar nga origjinali më 13 qershor 2015. Marrë më 12 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-5 (5th edition)2014 102 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-5 (5th edition) Washington, DC American Psychiatric Association 2013 xliv+947 pp. 9780890425541(hbck);9780890425558(pbck) £175 $199 (hbck); £45 $69 (pbck)". Reference Reviews. 28 (3): 36–37. 2014-03-11. doi:10.1108/rr-10-2013-0256. ISSN 0950-4125. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Are addictions classified as being a mental health disorder?". youtube.com. 16 sht 2020. Arkivuar nga origjinali më 18 gusht 2021. Marrë më 21 dhj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 11. ^ "Supporting mothers with opioid addiction is the best bet in fighting neonatal abstinence syndrome". sheknows.com. 10 maj 2017. Arkivuar nga origjinali më 11 nëntor 2017. Marrë më 28 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Nutt D, King LA, Saulsbury W, Blakemore C (mars 2007). "Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse". Lancet. 369 (9566): 1047–53. doi:10.1016/S0140-6736(07)60464-4. PMID 17382831. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Marijuana Drug Facts". National Institute on Drug Abuse. janar 2014. Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2014. Marrë më 18 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Dangerousness of Drugs A Guide To The Risks And Harms Associated With Substance Misuse" (PDF). National Addiction Center. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 prill 2014. Marrë më 6 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ AJ Giannini, RQ Quinones, DM Martin. Role of beta-endorphin and cAMP in addiction and mania. Society for Neuroscience Abstracts. 15:149, 1998.
 16. ^ Koob G, Kreek MJ (gusht 2007). "Stress, dysregulation of drug reward pathways, and the transition to drug dependence". The American Journal of Psychiatry. 164 (8): 1149–59. doi:10.1176/appi.ajp.2007.05030503. PMC 2837343. PMID 17671276. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Carlezon WA, Thomas MJ (2009). "Biological substrates of reward and aversion: a nucleus accumbens activity hypothesis". Neuropharmacology. 56 (Suppl 1): 122–32. doi:10.1016/j.neuropharm.2008.06.075. PMC 2635333. PMID 18675281. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Nestler EJ (gusht 2016). "Reflections on: "A general role for adaptations in G-Proteins and the cyclic AMP system in mediating the chronic actions of morphine and cocaine on neuronal function"". Brain Research. 1645: 71–4. doi:10.1016/j.brainres.2015.12.039. PMC 4927417. PMID 26740398. These findings led us to hypothesize that a concerted upregulation of the cAMP pathway is a general mechanism of opiate tolerance and dependence. ... We thus extended our hypothesis to suggest that, particularly within brain reward regions such as NAc, cAMP pathway upregulation represents a common mechanism of reward tolerance and dependence shared by several classes of drugs of abuse. Research since that time, by many laboratories, has provided substantial support for these hypotheses. Specifically, opiates in several CNS regions including NAc, and cocaine more selectively in NAc induce expression of certain adenylyl cyclase isoforms and PKA subunits via the transcription factor, CREB, and these transcriptional adaptations serve a homeostatic function to oppose drug action. In certain brain regions, such as locus coeruleus, these adaptations mediate aspects of physical opiate dependence and withdrawal, whereas in NAc they mediate reward tolerance and dependence that drives increased drug self-administration. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Rasmussen K (dhjetor 1995). "The role of the locus coeruleus and N-methyl-D-aspartic acid (NMDA) and AMPA receptors in opiate withdrawal". Neuropsychopharmacology. 13 (4): 295–300. doi:10.1016/0893-133X(95)00082-O. PMID 8747753. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Noda Y, Nabeshima T (tetor 2004). "Opiate physical dependence and N-methyl-D-aspartate receptors". European Journal of Pharmacology. 500 (1–3): 121–8. doi:10.1016/j.ejphar.2004.07.017. PMID 15464026. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Chartoff EH, Connery HS (2014). "It's MORe exciting than mu: crosstalk between mu opioid receptors and glutamatergic transmission in the mesolimbic dopamine system". Frontiers in Pharmacology. 5: 116. doi:10.3389/fphar.2014.00116. PMC 4034717. PMID 24904419. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Ball JC, van de Wijngaart GF (korrik 1994). "A Dutch addict's view of methadone maintenance--an American and a Dutch appraisal". Addiction. 89 (7): 799–802, discussion 803–14. doi:10.1111/j.1360-0443.1994.tb00974.x. PMID 8081178. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Reynolds M, Mezey G, Chapman M, Wheeler M, Drummond C, Baldacchino A (mars 2005). "Co-morbid post-traumatic stress disorder in a substance misusing clinical population". Drug and Alcohol Dependence. 77 (3): 251–8. doi:10.1016/j.drugalcdep.2004.08.017. PMID 15734225. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Moggi F, Giovanoli A, Strik W, Moos BS, Moos RH (janar 2007). "Substance use disorder treatment programs in Switzerland and the USA: Program characteristics and 1-year outcomes". Drug and Alcohol Dependence. 86 (1): 75–83. doi:10.1016/j.drugalcdep.2006.05.017. PMID 16782286. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Ritchie, Hannah; Roser, Max (dhjetor 2019). "Drug Use". Our World in Data. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ a b c d e f Substance Abuse and Mental Health Services Administration, Results from the 2013 National Survey on Drug Use and Health: Summary of National Findings, NSDUH Series H-48, HHS Publication No. (SMA) 14-4863. Rockville, MD: Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2014.
 27. ^ "A Guide to Prescription Drug Addiction & Treatment". American Addiction Centers (në anglishte amerikane). Marrë më 1 nëntor 2018.
 28. ^ "An Analysis of Mental Health and Substance Abuse Disparities & Access to Treatment Services in the Appalachian Region" (PDF). www.arc.gov. 2008. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 qershor 2018. Marrë më 1 nëntor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Drug Classifications: Scheduling of Narcotics and Prescription Drugs". American Addiction Centers (në anglishte amerikane). Marrë më 20 nëntor 2018.
 30. ^ Sacco L (2014-10-02). "Drug Enforcement in the United States: History, Policy, and Trends" (PDF). Federation of American Scientists. Marrë më 2018-11-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Needle exchanges find new champions among Republicans". usatoday.com. Marrë më 2019-07-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Bill Text - AB-186 Controlled substances: overdose prevention program". leginfo.legislature.ca.gov. Marrë më 2018-11-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)