Vukašin Vuk Filipović

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vukashin, Vuk Filipoviç (* Stanovc, Vushtrri, 1930 - † Prishtinë, 1990) është shkrimtar serb, artist dhe profesor i Universitetin e Prishtinës.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndoqi shkollën fillore në Bresje dhe Prishtinë, shkollën e mesme dhe u diplomua në literaturë në Prishtinë jugoslovesnku Fakulteti FilozofikBeograd1954. viti. Ai ka marrë PhD e tij nga të njëjtit universitet 1964 viti. Ai ishte një profesor në shkollën e mesme "Ivo Lola Ribar" në Prishtinë, një lektor në Shkollën e Lartë Mësues Trajnim dhe, që nga viti 1960. deri në vdekjen e tij, Profesor i Filozofisë, Universiteti i Prishtinës, subjektet e letërsisë dhe teorisë së letërsisë moderne serbe 20. Shekulli.

Një nga themeluesit dhe redaktorit të parë të revistës letrare "Vidici" (1953 - 1954) në Beograd. Iniciatori dhe kryeredaktor i "aspiratat" (1961 - 1976) në Prishtinë. Si student në Beograd, botuar tridhjetë tregime të shkurtra me tema nga Kosova që jetojnë në një luftëtar i ri, një kulturë e re, NIN, jehonë tonë, unitet. Romanin e tij "Gjurmë" (në dorëshkrim) është dhënë në konkurs, "Kombëtare të Arsimit" në Sarajevë 1957 vjet për romanin jugosllave. Provinciale Teatrin Kombëtar të Prishtinës kanë kryer luan e tij: "Dhoma e errët" (Drama Shqipe, 1956) dhe "Dëbora Fire" (dramë serbisht, 1963). Përgatitur nga ekspozitë e pavarur 1956 Ekspozita e parë solo në Kosovë . Ai e inkurajoi dhe ndihmoi artistëve të rinj në Kosovë që pohojnë. Një nga iniciatorët e listës veprimtarisë botuese "Unitetit" 1961 viti.

Ai ishte anëtar i Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës (ASHAK) që nga fillimi i tij, dhe që nga viti 1986. deri 1990. dhe presidenti i saj në një afat dhe presidenti Këshilli i Akademive të Shkencave dhe Arteve, SFR Jugosllavi.

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në botën e veprave letrare, 1966,
 • Fëmijëria në Stankoviç Bora, 1968,
 • Shkrimtarëve dhe koha, 1970,
 • Simbolet hapësirë epike, 1972,
 • Kohëzgjatja e poetikë, 1973,
 • Botërore e veprave letrare, 1975,
 • Puna e Ivo Andriç, 1975,
 • Poezi dhe poetikë Stevan Raičkovića, 1977,
 • Art Veljko Petroviç, 1980,
 • Shkrimtarëve dhe Koha 2, 1982,
 • Gjykimeve dhe studimet, 1985,

Novela[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjurmët, 1957,
 • Bluff, 1961, 1997,

Dramë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozita e Piktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Piktura *, holl PNP, Prishtinë, 1956,

Shpërblime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Danica Andrejevic: Portrete së Shkrimtarëve të Kosovës, 1988,