Jump to content

Zejneb bint Huzejme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zejneb bint Huzejme
Nëna e Besimtarëve
زينب بنت خزيمة
U lind nërr. 596
VdiqRabiʽ al-Thani 4 AH ; rr. shtator-tetor 625
Medina, Hexhaz (sot Arabia Saudite)
Vendi i prehjesXhenet el-Baki, Medina
Njohur përGruaja e profetit islam Muhamed, Nëna e Besimtarëve
TitulliUmm el-Masakin
Bashkëshorti/ja
Prind/ërHuzejme ibn el-Harith (baba)
Familja

Zejneb bint Huzejme (arabisht: زينب بنت خزيمة , i njohur edhe si Umm el-Masakin, "Nëna e të varfërve", [1] lindur 595 [2] ishte një nga gratë e Profetit Muhamed. Si pasojë e vdekjes së saj të hershme, është më pak e njohur se sa ndonjë nga gratë e tjera. Fëmijët e saj ishin Muavije, Aun, Munkidhi, Ibrahimi, Harithi, Rabta, Hatija, Suhejla, Amina dhe Safija. Të gjithë këta fëmijë ishin të lindur me bashkëshortin e saj të mëparshëm, Ubejde ibn el-Harith.[3][4]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përshkruar në mënyrë tipike si në fund të 20-ve të saj, edhe pse herë pas here thuhet të ishte 48, [5] ajo ishte përshkruar si "e bukur". [6] Ajo ishte e njohur për "keqardhjen dhe mëshirën" e saj për të varfrit.[6] [7][8][9]

Zejneb u martua për herë të parë me Tufail bin Harith, i cili ose e divorcoi [10] ose vdiq pak pas kësaj. [5] Zejneb u martua me vëllain e parë të burrit të saj, Ubejde ibn el-Harith.[10] Në vitin 624, burri i saj vdiq nga plagët e marra në Betejën e Bedrit, dhe ajo filloi të jetonte në varfëri.[10] Ibën Kethiri, në shekullin e 14-të, Sira, i referohej bashkëshortit të parë të Zejnebes si Husejn bin El Harith dhe martesën e saj të dytë me Xhahsh ibn Rijab, i cili u vra në Betejën e Uhudit.[11]

Ekzistojnë raporte kontradiktore nëse ajo u shmang dhe kërkoi martesën, ose nëse ajo hodhi poshtë shumë oferta për martesë.[10][12] Disa madje sugjerojnë se kishte një burrë të tretë, i cili gjithashtu vdiq.[5]

Martesa me Muhammedin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një vit më pas menjëherë pas martesës së tij me Hafsa bint Omer,[13][14] Muhamedi iu afrua asaj me një mehr 400 dirhemë ose 340 gr ar, dhe ofroi të martohej me të.[10][15] Ka pasur debate rreth asaj se si është propozuar martesa, në el-Isaba Ibn Kalbi, ai shkruan se Muhamedi i propozoi asaj direkt - ndërsa Ibn Hisham shkroi se xhaxhai i saj, Kubejsa bin Arm el-Hilali kishte rregulluar propozimin e martesës.[4]

Thuhet se martesa, e cila u zhvillua gjatë muajit të Ramazanit,[4] kishte për qëllim t'u garantojë ithtarëve të tij se vdekjet e tyre në betejë nuk do të thoshin që familjet e tyre do të vdisnin nga uria dhe do të liheshin pas dore.[6] Ajo ishte e para e bashkëshorteve të tij që vinin jashtë fisit të Kurejshëve.[5][16] Në një moment, një i varfër erdhi në shtëpinë e saj për të kërkuar për disa miell, dhe ajo i dha atij pjesën e fundit dhe shkoi pa ushqim atë natë. Muhamedi u nxit nga dhembshuria e saj dhe u tha grave të tjera për këtë dhe predikoi se "nëse keni besim tek Allahu ... Ai do të sigurojë furnizimin tuaj, ashtu si ai bën për zogjtë, të cilët dalin të uritur në mëngjes, por kthehen me barkun plot natën".[10]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varrezat Xhennet el-Baki, ku është varrosur Zejneb.

Ajo vdiq më pak se dy vjet më vonë, e vetmja nga gratë e Muhamedit që vdiq para tij, përveç gruas së tij të parë Hatixhes.[6] Është sugjeruar që ajo vdiq gjatë muajit Rabi 'el-Thani, katër vjet pas Hixhrës.[4]

Ajo ishte varrosur në Xhenet el-Baki, e mbajtur për në varrin e saj nga Muhamedi.[3][10]

Pas vdekjes së saj, vendi i saj në rrethin e Muhamedit mbeti bosh për një periudhë të dukshme, para se gruaja e tij e gjashtë, Ummu Seleme u zhvendos dhe vuri në dukje: "Ai u martua me mua dhe më çoi në dhomën e Zejneb bint Huzejmas, Nëna e të Varfërve".[17]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lings, Martin, "Muhammad: his life based on the earliest sources", 1983. p. 201.
 2. ^ Awde, Nicholas. "Women in Islam", 2000. p. 10
 3. ^ a b Khaled, Amr. The Mothers of the Believers: Zaynab Bint Khuzayma Arkivuar 28 maj 2012 tek Wayback Machine
 4. ^ a b c d Rasoulallah.net, Lady Zainab bint Khozaima
 5. ^ a b c d Prophet Muhammad for All, Hadrat Zainab Arkivuar 13 prill 2007 tek Wayback Machine
 6. ^ a b c d Wessels, Antonie. "A Modern Arabic Biography of Muhammad", p. 107
 7. ^ Ibn Hisham, The Life of the Prophet, Book IV. c. 833.
 8. ^ Kloppenborg, Ria. "Female stereotypes in religious traditions", p. 89
 9. ^ Marriage to Daughter-in-law
 10. ^ a b c d e f g Ahmed, M. Mukkaram. "Encyclopaedia of Islam", 2005. p. 141
 11. ^ Ibn Kathir, The Life of the Prophet Muhammad, p. 419
 12. ^ Hatimy, Said Abdullah Saif. "Woman in Islam", 1979. p. 105
 13. ^ Isaba, Isti'ab, Jamhara, 262 and Tabari III, 179
 14. ^ Sharma, KM. Denver Journal of International Law and Policy, "What's In a Name?", 1997.
 15. ^ Muslim World League Journal, 1998
 16. ^ Bodley, Ronald V. "The Messenger: The Wives of Mohammed", 1946.
 17. ^ Ibn Hisham I, 345. II, 294. Tabari III, 177. Nasab Quraysh, 316