Jump to content

Zojzi (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zojzi është perëndia e qiellit dhe i vetëtimës në mitologjinë pagane ilire shqiptare . [1] [2] [3] Një epitet që konsiderohet se lidhet me të është 'baba', që mendohet të përmbahet në një emër shqip për Qenien Supreme : Zot, i analizuar si Ati Qiellor . [4] [5] [6] Në disa nga atributet e tij, Zojz mund të lidhej me Perëndinë, me perënditë e motit Shurdhi dhe Verbti, dhe me gjysmëperëndinë mitologjike Drangoi.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zojz është vazhdimi shqiptar i *Dyḗus, emri i perëndisë së ditës-qiellit proto-indo-evropian . [2] [1] Bashkëlindësit që rrjedhin nga emri *Dyḗus me një zhvillim të ngjashëm fonologjik janë Zis Mesapik dhe Zeusi grek . Bashkëlindësit e tjerë janë Rigvedic Dyáuṣ dhe Latin Jovis. Kjo rrënjë gjendet edhe në elementin e dytë ( dí/día/dei ) të emrit Perëndi, i përdorur në shqip për t'iu referuar Qenies Supreme . [7] [8] Si në shqipen Zoj-z ashtu edhe në greqishten Ζεύς, grupi origjinal *di̯ iu nënshtrua afriketeve në *dz, dhe në shqip u asimilua më tej në *z . [1]

Epiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Radikali i notës zero i *di̯ēus dhe epiteti 'baba' mendohet të përmbahen në një term shqip për Qenien Supreme, Zot . Tradicionalisht konsiderohet se rrjedh nga protoshqipja *dźie̅u ̊ a(t)t-, një përbërje e vjetër për " babai qiellor " që rrjedh PIE *dyew- ("qielli, qielli, i ndritshëm") i bashkangjitur *átta ("babai". '), pra një i afërm i PIE <i id="mwVA">*Dyḗus ph₂tḗr</i> dhe me pasardhësit e tij të ndryshëm: ilirishtja Dei-pátrous , sanskritisht द्यौष्पिहृपिहृ ( Dyáuṣ Pittojḗlisht (Dyáuṣ PittojṣProductI ) ( Dyáuṣ Pittojw ) . [4] [5] [6] Përndryshe, disa gjuhëtarë kanë propozuar gjithashtu etimologjinë protoshqiptare *dzwâpt (nga *w(i)tš- pati-, 'zoti i shtëpisë'; përfundimisht nga PIE *wiḱ-potis, 'udhëheqësi i klanit') . [9] [10]

Mitologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mitologjinë shqiptare, Zojzi banon në majën e maleve si Mali i Tomorrit, [3] mali më i lartë dhe më i paarritshëm i Shqipërisë së mesme, i konsideruar si shtëpia e hyjnive. Kjo traditë është ruajtur edhe në besimet popullore deri në kohët e fundit. [3] [11] [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Demiraj, Bardhyl (1997). Albanische Etymologien: Untersuchungen zum albanischen Erbwortschatz. Leiden Studies in Indo-European (në gjermanisht). Vëll. 7. Amsterdam, Atlanta: Rodopi.
 • Elsie, Robert (2001). A Dictionary of Albanian Religion, Mythology and Folk Culture. London: Hurst & Company. ISBN 1-85065-570-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Feizi, Abidin (1929). Grammatica della lingua albanese. Pubblicazione del R. Istituto orientale di Napoli. Napoli: Achille Cimmaruta. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hyllested, Adam; Joseph, Brian D. (2022). "Albanian". përmbledhur nga Olander, Thomas (red.). The Indo-European Language Family : A Phylogenetic Perspective. Cambridge University Press. fq. 223–245. doi:10.1017/9781108758666. ISBN 9781108758666. S2CID 161016819. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jakobson, Roman (1985). "Linguistic Evidence in Comparative Mythology". përmbledhur nga Stephen Rudy (red.). Roman Jakobson: Selected Writings. Vëll. VII: Contributions to Comparative Mythology: Studies in Linguistics and Philology, 1972–1982. Walter de Gruyter. ISBN 9783110855463. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mallory, James P.; Adams, Douglas Q. (1997), Encyclopedia of Indo-European Culture, London: Routledge, ISBN 978-1-884964-98-5 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mann, Stuart E. (1952). "The Indo-European Consonants in Albanian". Language. Linguistic Society of America. 28 (1): 31–40. doi:10.2307/409988. JSTOR 409988. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mann, Stuart E (1977). An Albanian Historical Grammar. Hamburg: Helmut Buske Verlag. ISBN 9783871182624. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Orel, Vladimir E. (1998). Albanian Etymological Dictionary (në anglisht). Brill. ISBN 978-90-04-11024-3.
 • Treimer, Karl (1971). "Zur Rückerschliessung der illyrischen Götterwelt und ihre Bedeutung für die südslawische Philologie". përmbledhur nga Henrik Barić (red.). Arhiv za Arbanasku starinu, jezik i etnologiju. Vëll. I. R. Trofenik. fq. 27–33. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • West, M. L. (2007). Indo-European Poetry and Myth. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-928075-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Hyllested & Joseph 2022, p. 232
 2. ^ a b Mann 1952.
 3. ^ a b c Feizi 1929.
 4. ^ a b Demiraj 1997.
 5. ^ a b Mann 1977.
 6. ^ a b Treimer 1971.
 7. ^ a b West 2007.
 8. ^ Jakobson 1985.
 9. ^ Mallory & Adams 1997.
 10. ^ Orel 1998.
 11. ^ Elsie 2001.