1995 në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
1995

Shqipëri
Dekadat:
Shih edhe:Ngjarje të tjera të vitit 1995
Lista e viteve në Shqipëri

Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1995Republikën e Shqipërisë.

Udhëheqës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjarje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Mars - Kryetari i Partisë Demokratike, Eduard Selami, është përjashtuar nga kongresi i jashtëzakonshëm i partisë, për kundërshtimin e përpjekjeve të Berishës për të organizuar një referendum të mëtejshëm për projekt-kushtetutën. Selami është zëvendësuar nga Tritan Shehu.
  • Qershor - Ilir Hoxha, djali i Enver Hoxhës, dënohet për nxitje të urrejtjes nacionale, për shkak se i ka denoncuar liderët e Partisë Demokratike në një intervistë në gazetë.
  • Korrik- Shqipëria pranohet në Këshillin e Evropës.
  • 7 korrik - Ramiz Alia lirohet nga burgu pas vendimit të gjykatës së apelit [1].
  • Shtator - Ndodh takimi i parë zyrtar ndërmjet krerëve të Shqipërisë dhe Shtetve të Bashkuara.(shih: Marrëdhëniet Shqipëri - SHBA)
  • Shtator - Si rezultat i një marrëveshjeje midis Shqipërisë dhe 41 bankave perëndimore, borxhi i vendit që i detyrohej këtyre institucioneve bie nga 500$ milion në 100$ milionë.
  • 27 nëntor - Dënimi me burg i Nanos reduktohet në 4 vjet. Më 30 dhjetor Berisha redukton dënimin e tij edhe me 8 muaj.

Lindje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vdekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Albania timeline BBC, Kronologjia e ngjarjeve kryesore: 1995, news.bbc.co.uk