A e dini se: Mjekësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim
 1. Nervi i syrit
  Nervi pamor i syrit përbëhet prej 500 mijë fijesh të cilat nëse renditen njëra pas tjetrës do të arrijnë gjatësinë 60 kilometra.
 2. ADN
  ADN ka një madhësi prej 1 të mijtat e milimetrit, përbehet prej rreth 200 miliard atomesh dhe përmban 1 milion faqe njohuri.
 3. Vaksina
  Lui Paster (1822-1897) shkencëtar francez zbuloi vaksinën kundër tërbimit dhe sëmundjeve te tjera ngjitëse, me profesion nuk ka qene mjek, por kimist dhe fizikanë.
 4. Gjenetikë
  Ekzistojnë rreth 6000 sëmundje gjenetike dhe nga këto vetëm për një pjesë shumë e vogël është e shërueshme aktualisht. Shpresohet qe me deshifrimin e materialit gjenetik të arrihet te kuptohen me mirë sëmundjet, mekanizmat e tyre dhe mundësisht ndonjë kurim i mundshëm.
 5. Farmacisti
  Shteti me numrin më të madh të farmacistëve është Kina, e cila në vitin 1995 kishte të regjistruar 418000 të tillë. Që prej 20000 vitesh kinezët kurohen me mjekimet tradicionale të përgatitura nga farmacistët.
 6. Epidemia
  "Murtaja e zezë" në Evropë dhe Azi më 1347-51 shkaktoi rreth 75 milion të vdekur, gripi më 1918-20 në gjithë botën shkaktoi mbi 21 milion të vdekur.
 7. Rritja
  Flokët dhe thonjtë vazhdojnë të rriten edhe mbasi njeriu ka vdekur.
 8. Truri
  20% e energjisë së trupit përdoret nga truri.
 9. Zorrët e trupit
  Përgjatë 75 vjetësh jetë kalon më tepër se 30 ton ushqim dhe 50 000 litra lëng nëpër zorrë.