Jump to content

A e dini se: Letërsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim
  1. Me 1912, ne një papirus egjiptian, u zbulua një drame e shkrimtarit të lashtë grek Sofokli, e titulluar "Trashëgimtarët". Kjo vepër është shkruar para 1355 viteve.
  2. Se viti 1846 është viti në të cilin vdes Naumi e lind Naimi.
  3. Abdyl Frashëri ishte 39 vjeçarë kur ishte kryetar i komisionit të jashtëm në Lidhjen e Prizrenit.
  4. Mesharin e don Gjon Buzukut (1555) e zbuloi ipeshkvi i Shkupit Imzot Gjon Nikollë Kazazi nga Gjakova.
  5. Ungjilli shqip është perkthyer ne vitin 1824 dhe doli ne Korfuz pjeserisht dhe me 1827 i plote. Botues i Ungjillit dhe drejtues i punës ishte Grigor Gjirokastriti.
  6. Poezia me e gjate ne bote,u perfundua mbas 30 vitesh pune, nga Shkrimtari Jose´ Rumanzo nga Ekuadori. Mrekullia e tij "Perusia" ne te cilen ai shqyrton fundin e botes,përbëhej nga 7 Vellime, me 5000 faqe gjithsej, dhe nga 230 000 rreshta. Pas tij vjen, Komediani Dante Aligheri, me Komedine Hyjnore. Afersisht 30 000 reshta.