A e dini se?

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo është lista përmbajtëse e temave me kuriozitete "A e dini se ?".

A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim

A dini se është një rubrikë e njohur në botën shqiptare për përmbledhje të kurioziteteve të ndryshme nga bota ?

10 më të rejat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ndërtesa me e lartë ne botë është 828 metra e shqipni, e quajtur Burj Khalifa.
 2. Sheik Muhamet bin Rashid al-Maktoum ndërtoi ndërtesën më të lartë në botë.
 3. Shteti që ka më shumë borxhe ndaj Bankës Botërore është Brazili.
 4. Analfabetizmi me i ulët ne botë, është në Japoni ku 99 % janë të shkolluar.
 5. 1 në çdo 10 persona jeton në ishull.
 6. njeriu ka rreth 500000 km fije nervore

5 Gjera qe duhet ti dini[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1 Se Azerbajxhani ruajti municion brenda katedrales Ghazanchetsots (foto) gjatë Luftës së Nagorno-Karabakut?

2 Se Thomas Johnston bëri shtypjen e parë historike të gdhendur në Amerikë?

3 Që në të rriturit e shëndetshëm, HMB ka treguar të rrisë fitimet e nxituara nga stërvitja në madhësinë e muskujve, forcën e muskujve dhe masën trupore të dobët, zvogëlimin e dëmtimit të muskujve dhe shpejtimin e shërimit nga stërvitja?

4 Se para se Margaret L. Curry të paraqiste stërvitje profesionale dhe edukim për gratë e burgosura në Kolorado, aktiviteti i tyre i vetëm ishte larja dhe hekurosja e rrobave të të burgosurve meshkuj?

5 Se krisurët e zbehtë të rritur ushqehen me fruta, kalb, dhe baltë të kalbur?se njeriu mural i Qendrës Rokfeler në udhëkryq u shkatërrua pasi artisti shtoi një portret të

10 më interesantet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Një kale ne Austri kishte shembur një shtëpi te tere .
 2. Lulja me e madhe ne bote gjendet ne Brazil dhe është e gjate 341 m.
 3. Lulja me e madhe quhet Alfalfa.
 4. Disa njerez ne Azine Jugore kishin ngrene disa turiste nga Britania e Madhe.
 5. Njeriu me i vogel ne bote ka gjatesi prej 43 cm.
 6. Me shume se 40,000 parazite dhe 250 lloje bakterjesh kembehen gjate një puthje tipike French.
 7. Cokollata permban phenylethylamine (PEA), një substance natyrale qe stimulon te njejtin reaksion ne trup qe stimulon edhe renia ne dashuri.

Pinguinet bëjnë pjese tek shpezet, si lloj i vecante. Shkembinjte me te vjeter janë shkembinjt ululu.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kanali i Panamas u hap me vitin 1919.

Të pa kategorizuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Meshtari Pianton bëri biçikletën e parë.
 2. Autobusi i prodhuar në Moskë (Rusi) më vitin 1955 është i gjatë 17 metra dhe në të mund të zere 200 udhëtarë.
 3. Rregulltari Spina zbuloi syzet e para.
 4. Në janar të vitit 1978 në mishtoren "la Ron" në Misuri të SHBA-ve është prodhuar sallami me gjatësi prej 5,7 metrash dhe peshe 207,3 kg.
 5. Britaninë e Madhe është rriturr lakra më e madhe. Pesha e saj është 51,80 kg.
 6. Alfabeti më i gjatë është ai i gjuhës kamboxhiane me gjithsejtë 72 shkronja.
 7. Ura me e larte ne bote është ura mbi lumin Arkansas ne Kolorado te SHBA-se. Lartësia e kësaj ure nga sipërfaqja e ujit është 325 m.
 8. Gjate vitit te pare te jetës, foshnjës i trefishohet madhësia e trurit.
 9. Sikur nga te gjithë ujerat e deteve dhe oqeaneve te nxirrej kripa, me të do te mbulohej gjithë sipërfaqja e tokës me një shtrese prej rreth 130 metrash.
 10. Detin e Vdekur për shkak të përqindjes së lartë të kripës nuk ka qënie të gjalla në të.
 11. Në shekullin e X, Raziu bëri operacionin e parë me qepje, ku penjtë e nevojshëm i përgatiti nga zorrët e kafshëve.
 12. Sipas shkencëtarëve amerikanë, Hëna çdo një mijë vjet largohet nga Toka për 20 metra për shkak të dobësimit të fuqisë tërheqëse të Tokës - rëndesës).
 13. Fjala e parë e përçuar nëpërmjet telefonit është "Uatson eja këtu - më duhesh" dhe është thën nga shpikësi i telefonit Aleksander Graham Bell qe thërriste ndihmësin e tij Uatson. Ai e mori patentën e telefonit me numër 174465 ne vitin 1876.
 14. Seul (kryeqyteti i Koresë se Jugut) ne gjuhen vendase do te thotë kryeqytet.
 15. Shteti me me tepër rruge te asfaltuara është Franca.
 16. Pavarësisht nga madhësia dhe trashësia një fletë nuk mund te paloset me tepër se 9 here.
 17. Temperatura më e lartë e regjistruar në botë është 57,5 gradë në Elaziz të Libisë (Afrikë), kurse më e ulëta u regjistrua në stacionin Vostok Antarktidë -89,6 gradë.
 18. Në vitin 1957 mbreti i Francës Henri i III themeloi në Paris katedrën e gjuhës arabe që të lehtësojë zhvillimin e studimeve mjekësore.
 19. Biblioteka me e madhe ne bote, gjendet ne Kryeqytetin amerikan, Uashington. Kjo biblioteke u ndërtua me 24 prill 1800. Ne te gjenden 107 milionë shkrime te te gjitha llojeve.
 20. Ndërtesa më e lartë prej 558 metrave është duke u ndërtuar në Xhakarta të Indonezisë.
 21. PALOS - Është liman spanjoll (port) prej ku u nis Kristofor Kolombi (në pranverën e vitit 1492) për në Indi, në të vërtetë ai kishte mbërritur në Amerikë. Dhe kështu ai sot konsiderohet si zbulues i Amerikës.
 22. Virgjinia - Është kolonia e parë e anglezeve në Amerikë.
 23. Deri më sot në Kosovë janë evidencuar 1 800 lloje bimore dhe mbi 874 lloje shtazore.
 24. Sitnica është pothuajse lumë i vdekur si pasojë e ndotjes industriale nga termocentralet e Kastriotit dhe hudhjes së mbeturinave.
 25. Bimëve duhet ju kushtuar rëndësi, pasiqë ato ndikojnë në klimën urbane.
 26. Darvini nuk ka qenë i shkolluar si biolog, por ka pasur një kureshtje të madhe dhe aftësi të veçantë vrojtuese.
 27. Bigëll quhet anija me të cilën Darvini gjatë udhëtimit rreth bohtes ka grumbulluar material të shumtë që i ka shërbyer më vonë si dëshmi për teorinë e evolucionit.
 28. Zogjtë e pulës, posa dalin prej vesë e kërkojnë ushqimin dhe nëse ai është në afërsi e gjejnë menjëherë.
 29. Tajga përfshinë një sipërfaqe prej 2 milion km2.
 30. Deveja ka përshtatshmëri speciale që e bëjnë ideale për të jetuar në vende të nxehta, ku është shumë nxehtë gjatë ditës dhe ftohtë gjatë natës, në vende me thatësi, ku reshjet e shiut sillen rreth 25mm/ gjatë vitit.
 31. Ariu polar ka përshtatshmëri speciale, të cilat e bëjnë ideale për të jetuar në vende të ftohta, ku dimrat janë të gjatë dhe të ashpër dhe verat e freskëta dhe të shkurtra.
 32. Kaktusi ka përshtatshmëri speciale që e bëjnë ideale për të jetuar në vende të nxehta, ku është shumë nxehtë gjatë ditës dhe ftohtë gjatë natës, në vende me thatësi, ku reshjet e shiut sillen rreth 25mm/ gjatë vitit dhe ndryshe quhen bimë-deve.
 33. Lëkoi i bardhë noton mbi sipërfaqen e ujit.
 34. Bashkësia e qelizave me formë, madhësi dhe funksion të njëjt japin indet.
 35. Gjallesat që formohen nga bashkëjetesa e kërpurdhave dhe algave quhen Likene.
 36. Shkenca që merret me studimin e sjelljes së shtazëve quhet Etologji.
 37. Mutacionet janë ndryshimet trashëguese.