Jump to content

A e dini se: Luftë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim
  1. Luftërat dhe statistikat: Nga 16181905 janë bërë 1044 luftëra tokësore,122 betejadetare,490 rrethime,44 kapitullime.Lufta më e gjatë llogaritet midis Venecias dhe Turqisë (55 vjet) në vitet 1644-1699, kurse lufta më e shkurtër është ajo midis Anglisë dhe Zanzibarit e cila zgjati vetëm 38 minuta.
  2. Asnjë ushtar i NATO-s nuk humbi jetën kundër forcave serbe, ndërsa 545 ushtarë, (33 të tjerë janë të zhdukur), të Ushtrisë jugosllave gjetën vdekjen gjatë konfliktit më të shkurtër në botë që njeh historia e luftërave, për vetëm 78 ditë njoftohet në një raport nga Selia e NATO-s.
  3. NATO i shkatërroi Ushtrise Jugosllave 93 tanke, 153 mjete tjera transportuese luftarake. Gjatë bombardimeve kanë pasur 38.000 fluturime, 10.000 bombardime dhe 2700 misione kundërajrore. Sulmet nisën me më pak se 400 aeroplanë, ku NATO përfundoi bombardimet me 1100 aeroplanë të të gjitha llojeve më moderne, ku kishte edhe të tillë që për herë të parë ishin përdorur në këtë fushatë sulmesh kundër Serbisë.
  4. LUFTA - Më e gjatë zgjati 115 vjet ndërmjet Francës dhe Anglisë ndërsa ajo më e shkurta në vitin 1896 ndërmjet Britanisë dhe Zanzibarit që zgjati vetëm 38 minuta.
  5. Bomba atomike - Për herë të parë, me 6 gusht është hedhur në HiroshimaJaponisë, ku humbën jetën më se 155200 veta. Kjo bombe kishte masën 4080 kg.