A e dini se: Teknologji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim
 1. Fabrika : Njerëzit vendosnin të jetonin në afërsi të vendeve të begatshme me gurë që lehtë mund të përpunoheshin. Ata groponin thellë në tokë për të gjetur gurët që ishin më të përshtatshëm për përpunim siç është guri për ndezjen e zjarrit. Me këto vegla të prodhuar në "Fabrika" ata bënin këmbimin me fqinjët.
 2. Zjarri : Njerëzit e parë i frikoheshin zjarrit. Pas pakë, krijuan metodën më të vjetër të ndezjes së zjarrit e cila bazohej në fërkim.
 3. Vegla : Shumë më përpara se të kishte njerëzi, jetonin qenie të ngjashme me majmunët që shkencëtarët i quajnë Australopithecus. Këto krijesa përdornin gurë si armë. Shkencëtarët kanë gjetur vegla guri të krijuar para më se 2 milion viteve.
 4. Rrota: Kurrkush nuk e din kush dhe ku e kur është përdorur për herë të parë, mirëpo dihet që është ndër shpikjet më të rëndësishme të njeriut. Rrota duket të jetë shpikur diku rreth viteve 3000 para erës sonë. Është e mundur që si ide të ketë gjetur zbatim më parë si pjatë përpara se të vendosej në ndonjë karrocë që ka shkaktuar revolucion në transport.
 5. Gjeneratori : Një kompleks i mullinjve të ujit, i ndërtuar nga romakët afër Arles në Francën jugore është Gjeneratori i parë në Botë. Ky gjenerator përbëhet nga 16 rrota me ujë, që japin fuqi të mjaftueshme për të lëvizur 32 gurë për bluarje të drithërave.
 6. Gjeneratori me avull : Hero e kishte shpikur gjeneratorin e parë me avull, mirëpo si duket para kohe sepse shpikja e tij nuk kishte gjetur ndonjë zbatim më të gjerë se sa një lodër dhe për këtë mbeti vetëm një lodër për argëtim.
 7. Peshorja : Shkenca, industria dhe tregtia që njohim sot nuk do të ishte e tillë po të mos kishte peshore precize. Egjiptasit e vjetër përdorin peshore me pesha që përdoren edhe sot e kësaj dite. Këto peshore përdore që mëse 7000 vjet.
 8. Gjithçka që ngarkon në kartën bankare është në një bazë të dhënash që policia, mes të tjerësh, mund t´a kontrollojë?
 9. Kompjuterët shtetërore e kontrollojnë e-malin tuaj për gjuhe armiqësore?
 10. Bisedat tuaja telefonike mund të përgjohen dhe numrat tuaj mund të kopjohen nga përgjues me skaner apo analizatorë policorë?
 11. Mund t'i regjistroni të gjitha lëvizjet tuaja sa herë që përdorni ATM apo karta krediti?
 12. Mbikëqyreni sa herë vizitoni web-site. Serveri di ç´farë kërkoni, ç´farë tërhiqni nga kompjuteri, sa gjatë qëndroni në një faqe?
 13. Agjencitë e inteligjencës tashmë përdorin "micro-bots" - të cilat janë pulte të vogla kontrolli, një lloj "insekti" elektronik i cili mund të fluturojë në shtepinë tuaj dhe të shikoje gjithçka pa u vënë re?
 14. Çdokush për 100 dollarë mund te përgjoje linjën tuaj telefonike, bisedat tuaja?
 15. Një teknologji e re e quajtur TEMPEST mund të kapë dhe të regjistrojë atë ç´farë je duke shtypur në kompjuter, vetëm 100 këmbe larg, pertejë murit?
 16. Transistori : Më shumë se 1 miliard tranzistorë prodhohen çdo sekondë.
 17. Termometrin e ka zbuluar Galileo Galilei në vitin 1597.
 18. Kompjuterët modern janë ndërtuar duke u bazuar në sistemin nervor, por edhe kompjuterët më modern nuk i afrohet as nivelit të një zvarraniku.
 19. Televizioni u zbulua nga J. L. Bajd, më 1928.
 20. Automobili i parë u ndërtua nga Karl Benc1885.
 21. Vëllezërit Orvil Urajt dhe Virbur Urajt, më 17 dhjetor të vitit 1903 të parën bënë fluturimin me aeroplan motorik në Kiti Hejk të SHBA-ve.
 22. Telefonin e zbuloi Aleksandër Graham Bell, më 1875.