Jump to content

Arpitania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Arpitanisë, që tregon emrat e vendeve në Arpitanisht. Pjesa e brendshme ilustron dy qytetet e izoluara të Faeto dhe Celle di San Vitoprovincën e Foxhas, rajoni i PuliasItalinë jugore, ku flitet gjithashtu franko-provansalisht.
"Flamuri i Arpitanisë" me motivin " Dielli i Alpeve " i kombinuar me " yjet e Evropës " (Aliance Culturèla Arpitanna [1] )

Arpitania (arpitanisht dhe italisht: Arpitania, frëngjisht: Arpitanie ) është një term kontrovers që tregon bashkimin e supozuar etnik ose kulturor të Alpeve Perëndimore, të përfaqësuar nga folësit e franko-provençalishtes (të quajtur Arpitanisht ).

"Arpitania" përafërsisht korrespondon me Qarkun historik të Savojës dhe shtetin pasardhës të tij Dukatin e Savojës :

Termat Arpitan dhe Arpitania ( Arpitanie ) janë neologjizma të krijuara në vitet 1970 nga Joseph Henriet (lindur më 1945), një mësues komunist i cili u ndikua nga aktivisti bask Federico Krutwig . Në Garaldea- n e tij (botuar 1978), Krutwig i emërton baskët "garalditanë", një racë e supozuar neolitike për të cilën ai pretendonte se ekzistonte mijëra vjet më parë. Duke kërkuar për mbetje racore ose gjuhësore të "garalditanëve", ai u zhvendos në Luginën e Aostës në vitin 1970, duke ndërtuar etimologji baske për emrat e vendeve të kësaj zone.

Në Aosta, Krutwig u miqësua me aktivistin e ri maoist Joseph Henriet. I ndikuar nga Krutwig, Henriet e shpalli patoisin vendas pasardhës të "gjuhës garalditane" neolitike. Më vonë ai zëvendësoi termin garalditan me harpitan, një përzierje e fjalëve patois arpa " alp ", arpian "ai që punon në një alp" dhe etimologjia baske baske harri-pe "nën shkëmbinj" të propozuar nga Krutwig.

Rreth vitit 1980, Harriet hoqi h- në fillestare të frymëzuar nga baskishtja, tani duke propozuar një "konfederatë arpitane" ( Confédération arpitane ) që bashkonte Savojën dhe Valënë (por duke mos përfshirë Vaudin që flet patois). Me dështimin e lëvizjes së tij politike Arpitane, ai u tërhoq në jetën private.

  1. ^ online use reported in 2014. Manuel Meune in: Ex(tra)territorial: Reassessing Territory in Literature, Culture and Languages / Les Territoires littéraires, culturels et linguistiques en question, Didier Lassalle, Dirk Weissmann (eds.), 2014, p. 278.