Baba Tomorri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Baba Tomori ose Baba Tomorri është emri i perëndisë babai, i përdorur në mitologjinë dhe folklorin qendror shqiptar për t'iu referuar babait të perëndive dhe njerëzve. [1] Baba Tomori lidhet me kultin e praktikuar në malin Tomorr . Sipas traditës vendase, bashkëshortja e tij është e Bukura e Dheut, një perëndeshë ktonike / tokësore . [2]

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baba Tomori ose "Baba Tomorri" lidhet me kultin e ushtruar në malin Tomorr.

Oronimi shqip Tomor(r) rrjedh nga emri ilir i malit Tómaros, nga proto-indo-evropianja *tómh x es-, 'errësirë' (krh. Latinisht temere 'verbërisht, rastësisht', temel i vjetër irlandez 'errësirë', gjermanishtja e vjetër demar 'errësirë', sllavishtja e vjetër kishtare tǐma 'errësirë'). [3]

Kulti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kulti i Tomorit mund të kthehet në kohën e ilirëve, [1] dhe Baba Tomori mund të jetë mbetje e një perëndie të lashtë ilire . [2] Mali Tomorr sigurisht që duket se ka qenë vendi i një kulti parakristian dhe se është adhuruar nga vendasit, të krishterë dhe myslimanë, si një mal me një forcë të mbinatyrshme - duke u betuar solemnisht "Për Të Tomorr" dhe "Pasha të Shenjtin e Tomorrit" dhe praktikimi i flijimeve rituale të kafshëve - shumë kohë përpara se faltorja e Abbas Aliut të lidhej me vendin e shenjtë. [4] Emri i fshatit Mbrakull / Vrakull rrëzë malit Tomorr, i cili evoluoi përmes tingullit shqip ndryshon nga Latin: oraculum , sugjeron ekzistencën e një orakulli në zonë gjatë antikitetit. [5]

Shenjtëria e qëndrueshme e malit, pelegrinazhi vjetor në majën e tij dhe sakrifica solemne e një demi të bardhë nga banorët vendas ofrojnë dëshmi të bollshme se kulti i lashtë i Zotit-qiell në malin Tomorr vazhdon përgjatë brezave pothuajse të paprekur nga kursi. të ngjarjeve politike dhe ndryshimeve fetare. [6] Paraardhësit e shqiptarëve me sa duket kishin të përbashkët me teogoninë e lashtë greke ndarjen trepalëshe të administrimit të botës në parajsë, det dhe nëntokë, dhe në të njëjtat funksione si hyjnitë greke Zeus, Poseidon dhe Hades . ata do të kishin adhuruar hyjnitë e referuara si e Bukura e Qiellit ( i Bukuri i Qiellit ), e Bukura e Detit ( e Bukura e Detit ) dhe e Bukura e Tokës ( e Bukura e Dheut ). [7] [8] Sipas traditës popullore vendase, Bukura e Dheut është bashkëshortja e Baba Tomorit. [2] Baba Tomori shihet si një plak me një mjekër të gjatë të bardhë që i rrjedh deri në brez. Ai shoqërohet nga dy shqiponja femra dhe erërat janë shërbëtorët e tij. [1]

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kulti i Tomorit është lidhur me nacionalizmin romantik nga shumë rilindas . [2] Më 1902, Andon Zako Çajupi, një rilindas i shquar shqiptar, botoi në Kajro një antologji të quajtur Baba-Tomorri ("Baba Tomorr"). Shqiptarët edhe sot betohen për të. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]