Bujqësia në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Riviera shqiptare është e famshme për plantacionet e saj të ullirit dhe agrumeve.

Bujqësia në Shqipëri punëson 47.8% të popullsisë dhe rreth 24.31% e tokës përdoret për qëllime bujqësore. Bujqësia kontribuon në 18.9% të PBB-së së vendit. Në vitin 1990, produktet bujqësore vendase përbëjnë 63% të shpenzimeve vendase dhe 25% për eksport. Si pjesë e para-procesit për pranim të Shqipërisë për në BE, fermerët janë duke u ndihmuar përmes fondeve IPA 2011 për të përmirësuar standardet e bujqësisë shqiptare.[1]

Një nga vendet më të hershme të bujqësisë në Evropë, gjendet në Juglindje të Shqipërisë.[2]

Prodhimi dhe eksporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Blegtoria: Delet në fshat shqiptar

Produktet kryesore bujqësore në Shqipëri janë të duhani, fiqtë, ullinjtë, gruri, misri, patatja, perimet, frutat, panxhar sheqeri, rrush, mishi, mjalti, produktet e qumështit, dhe bimët e mjekësisë tradicionale dhe aromatike. Bujqësia përbën 18.9% të PBB-së dhe një pjesë të madhe të eksporteve. Megjithatë, është i kufizuar kryesisht në operacione të vogla familjare dhe bujqësi ekzistenciale për shkak të mungesës së pajisjeve moderne, të drejtat e paqarta të pronësisë, si dhe përhapjen e vogla, parcelave joefikase të tokës. Fragmentimi i tokës pas vitit 1990, pronësia e paqartë e tokës, mungesa e regjistrave shtetërore dhe kreditimit nga bankat, dhe TVSH-ja e lartë janë të gjitha pengesa për një industri moderne bujqësore. Ka gjithashtu një shqetësim që produktet bujqësore me origjinë nga Shqipëria janë duke u vulosur si "Produkt i Turqisë" për tregun ndërkombëtar.[nevojitet citimi]

Megjithatë, skena bujqësore po ndryshon gradualisht me futjen e kooperativave, investimeve të huaja, formalizimit të bujkut, dhe ndërtimin e qendrave të grumbullimit dhe shpërndarjes..

Pylltaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kopsht pranë një kulle tradicionale në Veri të Shqipërisë

Shqipëria ka tokë dhe një klimë të favorshme për një industri të gjerë të lëndëve të drurit. Shumë nga pyjet historike të Shqipërisë, u shkatërruan nga industria joefikase e drurit dhe për zgjerim të hapësirës së tokës bujqësore në vitet 90'. Sot, pyjet mbulojnë rreth një të tretën e sipërfaqes tokësore të e Shqipërisë dhe për shkak të një marrëveshje me Italinë dhe Bankën Botërore, ka një sasi të madhe të ripyllëzimit në zhvillim të sipër.

Peshkimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afërsia e Shqipërisë me Detin Jon dhe Detit Adriatik i japin industrisë së peshkimit të pazhvilluar një potencial të madh. Ekonomistët e Bankës Botërore dhe Komunitetit Evropian, raportojnë se industria e peshkimit të Shqipërisë ka një potencial të mirë për të gjeneruar fitime nga eksporti, sepse çmimet në tregjet fqinje greke dhe italiane janë shumë herë më të larta se ato në tregun shqiptar. Peshku në dispozicion jashtë kufijve të Shqipërisë janë krapi, troftë, sparidae, midhje, dhe krustaceve.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Annex 15 — Template of Project Fiche for IPA programmes / component I - centralised management" (PDF). Marrë më 2016-06-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "UC Research Reveals One of the Earliest Farming Sites in Europe". Uc.edu. 2012-04-16. Marrë më 2016-06-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Stampa:Locsferën publike materialeStampa:LocBiblioteka e Kongresit Vendit StudimetStampa:Loc

Për lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]