Cinizmi (bashkëkohor)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Cinizmi është një qëndrim i karakterizuar nga një mosbesim i përgjithshëm ndaj motiveve të të tjerëve. [1] Një cinik mund të ketë një mungesë të përgjithshme besimi ose shprese te njerëzit e motivuar nga ambicia, dëshira, lakmia, kënaqësia, materializmi, qëllimet dhe opinionet që një cinik i percepton si të kota, të paarritshme ose përfundimisht të pakuptimta. Termi fillimisht rrjedh nga filozofët e lashtë grekë, cinikët, të cilët hodhën poshtë synimet konvencionale të pasurisë, fuqisë dhe nderit. Ata praktikuan mospërputhje të paturpshme me normat shoqërore në fe, sjellje, strehim, veshje ose mirësjellje, në vend të kësaj duke mbrojtur ndjekjen e virtytit në përputhje me një mënyrë jetese të thjeshtë dhe të natyrshme.

Deri në shekullin XIX, theksi mbi idealet asketike dhe kritika e qytetërimit aktual bazuar në atë se si ai mund të mos ketë një qytetërim ideal ose aspekte negativefilozofisë cinike, bëri që kuptimi modern i cinizmit të nënkuptojë një prirje mosbesimi në sinqeritetin ose mirësinë. të motiveve dhe veprimeve njerëzore. [citim i nevojshëm] Cinizmi modern është një mosbesim ndaj vlerave të deklaruara etike dhe sociale, veçanërisht kur ka pritshmëri të mëdha në lidhje me shoqërinë, institucionet dhe autoritetet që janë të paplotësuara. Mund të shfaqet si rezultat i zhgënjimit, zhgënjimit dhe mosbesimit të perceptuar si pasojë e organizatave, autoriteteve dhe aspekteve të tjera të shoqërisë.

Cinizmi shpesh ngatërrohet me pesimizmin ose nihilizmin, ndoshta për shkak të lidhjes së tyre të përbashkët me mungesën e besimit te njerëzimi. Dallimet midis të treve është se cinizmi është një mosbesim nga maturia; ndërsa për shkak të ndjenjës së disfatizmit, pesimizmi është mosbesimi ndaj suksesit të mundshëm. Nihilizmi nga ana e tij është mosbesimi i përgjithshëm i hedhur mbi besimin se çdo gjë në jetë (përfshirë vetë jetën) ka ndonjë kuptim të vlefshëm.

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cinizmi modern është përcaktuar si një qëndrim mosbesimi ndaj vlerave të pretenduara etike dhe sociale dhe një refuzim i nevojës për t'u përfshirë në shoqëri. [2] Është pesimist për aftësinë e qenieve njerëzore për të bërë zgjedhje korrekte etike; në këtë aspekt, naiviteti është një antonim. Cinizmi modern nganjëherë konsiderohet si produkt i shoqërisë masive, veçanërisht në ato rrethana ku individi beson se ka një konflikt midis motiveve dhe qëllimeve të deklaruara të shoqërisë dhe motiveve dhe qëllimeve aktuale. [3] [4]

Vlerësimi kritik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cinizmi mund të duket më aktiv në depresion. Në librin e tij më të shitur "Kritika e arsyes cinik" (1983), Peter Sloterdijk i përkufizoi cinikët modernë si "melankolikë kufitarë, të cilët mund të mbajnë nën kontroll simptomat e tyre të depresionit dhe megjithatë të ruajnë aftësinë për të punuar, çfarëdo që mund të ndodhë ... në të vërtetë, kjo është thelbësore. pikë në cinizmin modern: aftësia e bartësve të tij për të punuar - pavarësisht nga çdo gjë që mund të ndodhë." [5]

Një aspekt aktiv i cinizmit përfshin dëshirën për të ekspozuar hipokrizinë dhe për të vënë në dukje boshllëqet midis idealeve dhe praktikave. [6] George Bernard Shaw gjoja e shprehu këtë në mënyrë të përmbledhur: "Fuqia e vëzhgimit të saktë quhet zakonisht cinizëm nga ata që nuk e kanë atë". [7]

Efektet shëndetësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studim[8] i botuar në revistën Neurology në 2014 gjeti një lidhje midis niveleve të larta të "mosbesimit cinik" në fund të jetës (interpretuar dhe matur në studim në termat e armiqësisë) dhe demencës. Sondazhi përfshiu 622 persona të cilët u testuan për çmenduri për një periudhë 8-vjeçare. Në atë periudhë, 46 persona u diagnostikuan me demencë. “Pasi studiuesit u përshtatën për faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rrezikun e demencës, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe pirja e duhanit, njerëzit me nivele të larta mosbesimi cinik kishin tre herë më shumë gjasa të zhvillonin demencë sesa njerëzit me nivele të ulëta cinizmi. Nga 164 njerëz me nivele të larta cinizmi, 14 persona zhvilluan demencë, krahasuar me nëntë nga 212 personat me nivele të ulëta cinizmi." [9]

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se cinizmi lidhet me ndjenjat e mosrespektimit. Sipas një studimi të botuar në Journal of Experimental Psychology: General në 2020, "përvojat e përditshme të mungesës së respektit ngritën besimet cinike dhe anasjelltas. Për më tepër, individët cinikë prireshin t'i trajtonin të tjerët me mungesë respekti, gjë që nga ana tjetër parashikonte trajtim më mosrespektues nga të tjerët". [10]

Në politikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Në një letër të vitit 1996, JN Cappella dhe KH Jamieson pohuan se "skepticizmi i shëndetshëm mund t'i ketë lënë vendin cinizmit gërryes". [11] Cinizmi në lidhje me qeverinë ose politikën logjikisht mund të çojë në tërheqje politike dhe pafuqi politike efektive. Në vitin 2013, politikani konservator dhe teoricieni politik William J. Bennett paralajmëroi se Shtetet e Bashkuara mund të "shkatërrohen nga brenda; se ne do të bëhemi cinikë dhe do të tërhiqemi". [12]

Efektet e mundshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një eksperiment dhe dokument i vitit 2004 i quajtur Efektet e Lajmeve Strategjike mbi Cinizmin Politik, Vlerësimet e Çështjeve dhe Mbështetja e Politikave: Një Eksperiment me Dy Valë zbuloi se mënyra se si media e lajmeve i paraqet lajmet mund të shkaktojë cinizëm politik. Eksperimenti tregoi gjithashtu "një lidhje negative midis efikasitetit dhe cinizmit, duke sugjeruar se qytetarët efikasë kishin më pak gjasa të ishin cinikë ndaj politikës". U konstatua se lajmet e drejtpërdrejta të thata, "të bazuara në çështje" nuk shkaktuan cinizëm politik, por që "Lajmet Strategjike" dhe "Lajmet e lojërave". Dy llojet e fundit të prezantimit të lajmeve theksojnë:

...gara e kuajve, strategjia dhe taktikat e politikës,"..."mbulimi i lajmeve të motivimeve dhe personaliteteve të kandidatëve, fokusi në mosmarrëveshjet ndërmjet partive, kandidatëve ose votuesve, dhe prania dhe theksimi i sondazheve në lajme," ose "pozicionimi i elektoratit si spektator dhe kandidatët si interpretues."[13]

Cinizmi social[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cinizmi social rezulton nga pritshmëritë e larta në lidhje me shoqërinë, institucionet dhe autoritetet; Pritjet e paplotësuara çojnë në zhgënjim, i cili çliron ndjenjat e zhgënjimit dhe tradhtisë. [14]

Në organizata, cinizmi manifestohet si një qëndrim i përgjithshëm ose specifik, i karakterizuar nga zhgënjimi, dëshpërimi, zhgënjimi dhe mosbesimi në lidhje me organizatat ekonomike ose qeveritare, menaxherët ose aspekte të tjera të punës. [15]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Navia, Luis E. (1996). Classical Cynicism: A Critical Study. Contributions in philosophy. Vëll. 58. Greenwood Publishing Group. fq. 1. ISBN 9780313300158. Marrë më 2013-11-26. For the cynic, accordingly, hypocrisy and deceitfulness, primitive selfishness and unbounded egoism, and gross materialism and disguised ruthlessness(Rojo, Man Utd) are the hidden characteristics of all human behavior. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Navia, Luis E. (1999). The Adventure of Philosophy. fq. 141. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Goldfarb, Jeffrey C. (1991). The Cynical Society: The Culture of Politics and the Politics of Culture in American Life. University of Chicago Press. fq. 30. Cynicism promotes and is a product of mass society. It makes economic, political, and cultural domination invisible, and casts serious doubts on cultural and political alternatives. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Bewes, Timothy (1997). Cynicism and Postmodernity. Verso. fq. 3. ...cynicism appears in the space left empty by mass culture's retreat from politics itself. Political engagement has no option, apparently, but to be cynical... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Sloterdijk, Peter (1987). Critique of Cynical Reason. fq. 5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Midgley, Mary (1998). "The problem of humbug". përmbledhur nga Kieran, Matthew (red.). Media Ethics. Routledge. fq. 37. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Attributed in Schreier, Benjamin (2009). The Power of Negative Thinking: Cynicism and the History of Modern American Literature. University of Virginia Press. fq. 187. ISBN 9780813928203. Marrë më 2013-11-26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Elisa Neuvonen; Minna Rusanen; Alina Solomon; Tiia Ngandu; Tiina Laatikainen; Hilkka Soininen; Miia Kivipelto & Anna-Maija Tolppanen (2014). "Late-life cynical distrust, risk of incident dementia, and mortality in a population-based cohort". Neurology. American Academy of Neurology. 82 (24): 2205–2212. doi:10.1212/WNL.0000000000000528. PMID 24871875. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Cynical? You may be hurting your brain health". Science Daily. 28 maj 2014. Marrë më 14 korrik 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Stavrova, Olga; Ehlebracht, Daniel; Vohs, Kathleen (2020-01-22). "Victims, Perpetrators, or Both? The Vicious Cycle of Disrespect and Cynical Beliefs about Human Nature". doi:10.31234/osf.io/thuq8. Marrë më 2020-10-21. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ J. N. Cappella & K. H. Jamieson (1996). "News Frames, Political Cynicism, and Media Cynicism". The Annals of the American Academy of Political and Social Science. 546 (1): 71–84. doi:10.1177/0002716296546001007. The media framing of political news is implicated in "activating, if not creating, cynicism about campaigns, policy, and governance." {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Bennett, William J. (5 shtator 2013). "We Are Not Helpless". National Review Online. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Claes de Vreese, 2004, (Cited by 98) The Effects of Strategic News on Political Cynicism, Issue Evaluations, and Policy Support: A Two-Wave Experiment, The Amsterdam School of Communications Research, - An experimentally manipulated television news story about the enlargement of the European Union was produced in a strategy version and an issue-framed version, which were embedded in an experimental bulletin of a national news program. Results showed that exposure to "strategic news" fueled political cynicism and activated negative associations with the political issue. Arkivuar 2012-08-31 tek Wayback Machine
 14. ^ Donald L. Kanter and Philip H. Mirvis, (1989). The Cynical Americans - Living and Working in an Age of Discontent and Disillusion. San Francisco
 15. ^ Andersson, L. M.; Bateman, T. S. (1997). "Cynicism in the workplace: Some causes and effects". Journal of Organizational Behavior. 18 (5): 449–469. doi:10.1002/(sici)1099-1379(199709)18:5<449::aid-job808>3.0.co;2-o. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)