Dōjutsu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nga lartë poshtë, Rinnegan, Byakugan dhe Sharingan

Dōjutsu (瞳術, Shqip: Teknika e Syrit) janë aftësi të ninxhave që përdorin sytë, që shfaqet në anime dhe manga Naruto.

Fjala i referohet të dy syve, të cilët kanë një numër aftësish pasive, dhe çdo teknikë që varet nga sytë që duhet të kryhet; e para kërkon pak ose aspak çakra për t'u përdorur, ndërsa kjo e fundit ndryshon në varësi të teknikës. Dōjutsu mund të transplantohet në të tjerë, edhe pse përdorimi i dōjustu është zakonisht më i kufizuar ose i tatueshem për ata që nuk kanë një predispozitë gjenetike për të. Ndërsa sytë e përdoruesit mund të përdoren tepër dhe dōjutsu mund të pengohet nga qasja për një periudhë kohore, kjo nuk do të thotë përdoruesi do të jetë i rraskapitur dhe ata ende mund të përdorin teknika të tjera. Nga të gjithë teknika të njohur të syve, Byakugan, Rinnegan, dhe Sharingan janë të njohur kolektivisht si Tri Teknikat e Mëdha të Syve (三大 瞳 術, San Daidōjutsu).

Rinnegan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit: Nagato, Madara Uchiha, Obito Uchiha, Sasuke Uchiha, Kaguya Ōtsutsuki, Hagoromo Ōtsutsuki, Momoshiki Ōtsutsuki, Urashiki Ōtsutsuki.

Rinnegan (輪廻眼, që do të thotë: Syri Saṃsāra) u garanton përdoruesve një gamë të gjerë aftësish pa ndonjë kërkesë të njohur të çakrave për të mbajtur sytë aktivë. Disa aftësi janë të disponueshme vetëm për pronarin origjinal të dōjutsu, por posedimi i një Rinnegan të vetëm të transplantuar mund të japë fuqi të madhe. Rinnegan janë në gjendje të shohin çakra, si dhe rrjedhën e saj brenda trupit dhe pikave të çakrave të aktivizuar të Tetë Portave, por nuk mund të shohin përmes pengesave të tilla si bombat e tymit. Njeriu që posedon Rinnegan mund të mësojë lehtë çdo teknikë si dhe të gjitha pesë transformimet e natyrës, të krijojë marrës të zi në të cilët ata mund të transmetojnë çakrat e tyre, plotësisht të deshifroj tabletë guri të shkruar nga Hagoromo, dhe kundër efektet e Infinite Tsukuyomi.

Nagato me këtë sy mundi të krijoj shtize të çakrave në pesë trupa të vdekur, i njohur si Gjashtë Shtigjet e Dhimbjes (六道の術, Rikudō no Jutsu). Secili shtigjë ka aftësi specifike: Deva ka aftësi të tërhiq dhe të shtyjë, Asura ka aftësi të transformoj çdo pjesë të trupit në ndonjë armë, Nigendō ka aftësi të lexoj mendjen e personit dhe të heq shpirtin, Chikushodō ka aftësi të thërras kafshë, Preta ka aftësi të thith teknika të ninxhave, Naraka ka aftësi të thërras Mbretin e Ferrit dhe shtigji i fundit është Gedō që aftësia e saj është rringjallja e të vdekurve,[1] të transmetoj çakra tek marrësit, si dhe zinxhirët e manifestuar të çakras.

Byakugan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit: Anëtarët e klanit Hyuga, Neji Hyuga, Hinata Hyuga, Ao, Kaguya Ōtsutsuki, Hamura Ōtsutsuki, Toneri Ōtsutsuki, Momoshiki Ōtsutsuki, Kinshiki Ōtsutsuki, Urashiki Ōtsutsuki, Himawari Uzumaki.

Byakugan (白眼, që do të thotë: Syri i Bardhë) në të vërtet kishte prejardhje nga klani Ōtsutsuki dhe më vonë e trashëguan pasardhësit dmth. klani Hyuga.

Byakugan jep aftësi të shoh gjithçka me diametër 360º. Ajo ka një gamë të fuqishme vizionesh, të aftë të zmadhojë deri në nivelin qelizor në objektivat e tij ose të shikojë distanca të mëdha. Distanca ndryshon midis përdoruesve dhe mund të përmirësohet me trajnim: për shembull, Hinata Hyūga si genin mundi të shohë objektiva 50 metra larg; nga mosha 18, ajo mund të shohë objektiva 20 kilometra larg. Poashtu mund të shoh të gjitha detaje dhe të analizoj me një shpejtësi të lartë. Byakugan mund të shoh çakra me një nivel të lartë se Sharingan.

Byakugan mund të deshifroj nëse janë kapur nën iluzion ose jo ose tek të tjerët. Sipas Hagoromo, Byakugan mund të zgjasë gamën e teknikës së iluzionit; Kaguya me të vërtetë e përdori Byakuganin e saj së bashku me Rinne Sharingan për të hedhur iluzionin e pafund (Infinite Tsukuyomi) tek njerëzit. Në manga, Momoshiki mund ta përdorë Byakuganin e tij për të lexuar fatin e njerëzve të tjerë, megjithëse nuk i lejonte atij të shihte fatin e tij.

Sharingan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit: Klani Uchiha , Sasuke Uchiha, Madara Uchiha, Itachi Uchiha, Kakashi Hatake (syri i Obitos), Danzō Shimura (syri i djathtë ishte i Shisuit), Indra, Sarada Uchiha.

Sharingan (写輪眼, Syri Rrotullues i Pasqyrës) është me prejardhje të Kaguya Ōtsutsuki, por Indra e përdori për herë të parë.

Sharingani ka dy aftësi: aftësinë e depërtimit dhe hypnotizimit:

  • E para e lejon përdoruesin të shoh çakra, por jo i aftë sikur Byagukan, të lexoj buzët e tjetrit ose lëvizjen e lapsit.[2] Në betejë, përdoruesi mund të parashikoj lëvizjet e kundërshtarit, përdoruesi mund të lexoj vulën e duarve, gjë që ata mund ta dijnë se çfarë elementi përdorin. Me këtë aftësi, përdoruesi gjithashtu mund të kopjoj dhe të memorizoj të gjitha teknika si p.sh Sasuke mundi ta kopjoj një nga teknikat e Rock Lee. Por ata nuk mund të kopjoj ndonjë element që nuk e kanë mësuar si ta bëjnë.
  • E dyta e lejon përdoruesin të hipnotizoj kundërshtarin, kjo teknikë quhet Genjutsu: Sharingan. Sipas Guy, e vetmja mënyrë për të luftuar Itachin është leximi i trupit dhe mos shikimi në sy. Në luftën mes skuadrës së Kakashit dhe Itachit, Itachi e hipnotizoj Naruton duke e bërë që ai t'ia shikoj gishtin tregues. Klani Uchiha njihen si të aftë për ta kontrolluar përbindëshat, kjo teknikë u shfaqë tre herë: Madara kur luftoi me Hashiramën, Obito kur deshi ta shkatërroj fshatin, por dështoi dhe Sasuke e përdori tek nëntë përbindëshat pas luftës.

Edhe pse nuk është një aftësi në vetvete, përdoruesi i Sharinganit mund të shfaqet sikur ata të jenë në gjendje të "shohin të ardhmen". Së pari, përdoruesi duhet të imitojë përsosmërisht çdo lëvizje që bën kundërshtari i tij dhe ndoshta mendimet dhe fjalët e tyre përmes vëzhgimit të kujdesshëm. Pastaj, ata sugjerojnë një veprim ndaj kundërshtarit të tilla si vula e duarve për një teknikë që kundërshtari dhe përdoruesi i Sharinganit e njohin dhe kopjojnë atë. Me këto gjëra, përdoruesi mund të kryejë veprimin edhe përpara kundërshtarit, ndoshta duke përdorur hipnotizmin për t'i ngatërruar ose vonuar ato.

Përveç këtyre aftësive ka dy teknika të tjerë që një përdorues i Sharinganit mund të kryejë: Izanagi lejon përdoruesin të shtrembërojë realitetin për një kohë të shkurtër, duke ndryshuar realitetin në iluzion dhe iluzion në realitet, duke shpëtuar vdekjen dhe duke rishkruar fatin; Izanami e zë viktimën në një unazë të pafundme duke shpërfillur pesë shqisat e synuara, të hartuar në mënyrë specifike si një qortim për ata që do të abuzonin me Izanagin. Përdorimi i të dyja aftësive shkakton Sharinganin me të cilin kryhet për t'u verbuar më pas, dhe për këtë arsye Uchiha i klasifikoi ata si teknika të ndaluara.

Tenseigan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit: Toneri Ōtsutsuki, Hamura Ōtsutsuki

Tenseigan (転生眼, që do të thotë Syri i Rimishërimit) ka aftësi të ngjajshme me Shtigjin Deva. Nëse përdoruesi ka syrin e kompletuar, ai ka aftësi të fluturoj dhe të krijoj topa të zeza të njohur si Truth-Seeking Balls, të përbërë me pesë transformime të natyrë dhe stilin Yin-Yang (stili i Hijes dhe Dritës). Përdoruesi ka poashtu aftësi të afroj Hënën afër Tokës dhe të rikrijoj planetin e sapo shkatërruar.

Ketsuryūgan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Usuario: Chino dhe Ey Oyashiro

Ketsuryūgan jep aftësi të hipnotizmit, ose duke bërë kontakt fizik të lëkurës me objektivin ose duke takuar shikimin e njëri-tjetrit. Pas së cilës, ata mund ta hipnotizojnë viktimën në mënyra të ndryshme, ose madje të zhyten thellë në mendjen e tyre për nxjerrjen e informacionit. Ketsuryūgan gjithashtu u dha përdoruesve aftësinë për të manipuluar hekur, ose më saktë, çdo lëng që ka një koncentrim të lartë hekuri. Si i tillë, i përshtatshëm me monikerin e saj, Ketsuryūgan mund të manipulojë gjakun brenda një objektivi të gjallë, qoftë nëse janë vetë ose një qenie tjetër. Fuqia e saj e arriti atë krahasim me Tri Teknikat e Mëdha të Syve.

Jōgan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit: Boruto Uzumaki

Jōgan (浄眼, që do të thotë Syri i Pastët) është një teknikë misterioze, por Toneri duket se ka dije për aftësitë e saj. Momoshiki pretendon se është e trashëguar nga klani Ōtsutsuki.

Para marrjes së kontrollit të këtij teknike, ai do të aktivizonte në mënyrë të pavarur në prani të objektivave të rrezikshëm / të fshehur. Ajo mund të perceptojë rrjedhën e çakras, duke bërë të mundur që Boruto të shohë ndryshimet e dukshme në çakra dhe të ndjekë një objektiv përmes çakrës së tyre. Ajo mund të shohë qartë sistemin e rrugës së çakrës dhe të përcaktojë pikën më të rëndësishme të saj. Mund të shihet edhe përmes barrierave të padukshme që lidhen mes dimensioneve.

Chengxi Huang, i cili është animator i Boruto: Naruto Next Generations shpjegoi se syri është i lidhur me dimensionin e klanit Ōtsutsuki dhe fuqitë e tij janë ekuivalenti me aftësinë e Narutos për të ndier emocionet negative. Megjithatë, ai më pas vuri në dukje se të gjitha këto informata do të shpjegohen në detaje në të ardhmen dhe ndjekësit e animes nuk duhen të mendojnë shumë për këtë, përderisa autori nuk e kishte menduar gjithçka nëpërmjet vetes.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Naruto Kapitulli 449 dhe Naruto Shippuden episodi 174
  2. ^ Naruto Kapitulli 41 dhe Epizodi 24