Egoizmi racional

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Egoizmi racional është një princip sipas të cilit një veprim është racional vetëm nëse ai i shërben interesit të personit që e kryen. Kështu, të vepruarit kundër interesit të vetes është një veprim jo racional dhe jo moral.

Autorja dhe filozofja Ayn Rand ishte një mbështetëse dhe promovuese e egoizmit racional. Rand shprehej se një njeri racional e konsoderon jetën e vet si vlerën më të lartë, racionalitetin si virtytin më të lartë, dhe lumturinë si qëllimin final të jetës së vet.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]