Jump to content

The Virtue of Selfishness

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

The Virtue of Selfishness: A New Concept of Egoism është një libër me ese nga Ayn Rand dhe autorë të tjerë. Pjesa më e madhe e eseve dolën fillimisht tek The Objectivist Newsletter, përjashtuar esenë me titull "The Objectivist Ethics" të cilën Ayn Rand e prezantoi në Universitetin e Wisconsin-it gjatë një simpoziumi me temë "Etika në kohën tonë".

Libri trajton tema të etikës dhe të ligjit nga perspektiva e filozofisë së Objektivizmit. Disa nga temat përfshijnë njohjen dhe konsolidimin e egoizmit si një kod etike racional, denoncimin e shkatërrimtarisë së altruizmit dhe natyrën dhe detyrat themelore të qeverisë.

Libri është i famshëm për formulimin origjinal që i bëhet konceptit të jo-agresionit. Në një prej eseve autorja shkruan: "Prekondita e një shoqërie të civilizuar është përjashtimi i forcës fizike nga marrëdhëniet shoqërore... Në një shoqëri të civilizuar, forca mund të përdoret vetëm si shpagim dhe vetëm kundër atyre që nisin përdorimin e saj."[1]

Përdorimi i termit "egoizëm"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rand, Ayn. “The Objectivist Ethics,” The Virtue of Selfishness, 32