Jump to content

Ettore Gelpi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ettore Gelpi (Milano, 19 qershor 1933 – Paris, 22 mars 2002[1]) ishte një mësimdhënës dhe pedagog italianë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ettore Gelpi dha një përkufizim të vetes si një klerik tokësor ose endacak dhe kontributet e tij në çështjet që lidhen me arsimin dhe trajnimin janë të shumta. Ai u diplomua në vitin 1956 për të Drejtën KushtetueseUniversitetin e Milanos, duke krijuar një shoqatë të thirrur për të kryer aktivitete arsimore në lagjet më të pafavorizuara në periferi të kryeqytetit Lombard. [1] Në vitin 1962 ai përfundoi një diplomë Master në Universitetin e Kolumbisë në Uashington dhe nga viti 1972 deri në 1993 ai mbajti postin e Shefit të njësisë së edukimit të vazhdueshëm në UNESCO . Në vitin 1987 ai mori një doktoraturë në Shkenca Arsimore në Francë në Universitetin e Caen .

Nga viti 1994 deri në vitin 1995 ka qenë koordinator i Programit të Arsimit të të Rriturve në Këshillin e EvropësStrasburg, Kryetar i Komitetit Shkencor të Fondacionit Ecap-Cgil në Cyrih, duke filluar nga viti 1995 dhe më pas ekspert në politikat arsimore të Bashkimit Evropian për një bashkëpunim. program me Federatën Ruse (1995-97). Në vitin 1997 ai u emërua si President i Federatës Ndërkombëtare të CEMEA (Qendrat e Trajnimit për Metodat e Edukimit Aktive), duke dhënë mësim dhe duke bashkëpunuar me universitete prestigjioze duke përfshirë Sorbonne në Paris, Kioto, João Pessoa (Brazil), Firence, Barcelona, Meksikë. .

Veprimtarisë së pedagogut iu përkushtua gjatë gjithë jetës së tij. [2] Ndër të gjitha vëllimet që mbajnë firmën e tij, ai me titull "Puna e së ardhmes, trajnimi si projekt politik" (2002) u konsiderua si një vepër në të cilën Gelpi pohoi aftësinë e tij për të parashikuar të ardhmen e punës në shoqërinë post-moderne, duke parashikuar atë që do të ishin problemet e modernizimit dhe zhvillimit të teknologjisë, si dhe pasojat që një zhvillim i tillë do të kishte në punën njerëzore me pasojë papunësinë dhe pasigurinë brenda shoqërisë. [2] Në këtë tekst, Gelpi përshkruan se si do të ndryshojë jeta e punëtorëve në të ardhmen: koha e punës dhe jo-punës nuk do të ndahen më, trajnimi i përhershëm, momentet e punës do ta riintegrojnë punëtorin në statute dhe identitete të reja.

Gelpi ishte një futurist i interesuar për politikat e punës, duke vepruar si zëdhënëse për problemet e popujve më të pafavorizuar. Kjo për të krijuar dhe kërkuar kushte të përshtatshme pune edhe për ta. Është e mundur të kujtojmë një aspekt tjetër të mendimit të Gelpit. Ai shprehet, në fakt, se ne duhet të mësojmë të çmësojmë, apo edhe të mësojmë të çmësojmë, gjë që përbën një akt çlirimi dhe është automatikisht edukativ për nxënësin. Sipas Gelpit, edukimi i të rriturve është një metodë për të forcuar të gjitha komunikimet dhe për të prodhuar antidote të reja, e cila tenton t'i konsiderojë punëtorët si plotësimin e mjeteve të reja dhe rrjeteve të reja për të cilat nuk do të ketë vetëm disa momente kushtuar trajnimit, por vetë duhet të jetë i vazhdueshëm. . Kjo duket të jetë arsyeja pse Gelpi flet për stërvitjet e vazhdueshme. [1]

Trajnimi i përhershëm zgjat gjithë jetën dhe ne jemi në trajnime të vazhdueshme, duke mësuar nocione të reja, njohuri të reja dhe aftësi të reja për të vazhduar me shoqërinë në ndryshim. Për më tepër, Gelpi e konsideron edukimin e të rriturve jo vetëm si një mjet për të mësuar teknika të reja për të qenë pjesë e kompanisë së re, por edhe për të marrë pjesë aktive në organizimin e jetës së korporatës. Ai i kthehet në mënyrë të përsëritur temave të edukimit dhe trajnimit të mësuesve, edukimit dhe trajnimit të të rriturve, duke u ndalur në dy probleme themelore; e para ka të bëjë me edukatorë-trajnues, teknikë që janë trajnuar pa interes antropologjik. Ai, në veçanti, pyet veten se si edukatorët mund të kuptojnë kontekstin social kulturor të të rriturve dhe të përgatisin programe trajnimi për ta pa njohuri. Problemi i dytë ku ai fokusohet është marrëdhënia mes shtetit dhe shoqërisë civile. Pushteti përdor disa struktura të shoqërisë civile për të ushtruar hegjemoninë e tij, dikur të mbrojtur me rrjete sigurie sociale, sot nëpërmjet ekonomisë social-kooperativiste.

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Storia dell'educazione, Milano, 1967;
 • Lifelong education, Manchester, 1979;
 • Lazer e educação permanente, San Paolo, 1983;
 • Lifelong Education and International Relations, Londra, 1985;
 • Un mecano international, Parigi, 1987;
 • Identité de l'éducation permanente, Tokyo, 1988;
 • Educación permanente, Madrid 1990, Buenos Aires 1991;
 • Conscience terrienne, recherche et formation, Firenze, 1992;
 • Trabajo, educación y cultura, Murcia, 1995;
 • Savoir et redécouvrir, Rennes, 1995;
 • Identidades, conflictos y educación de adultos, Rennes, 1997;
 • Travail: utopie au quotidien, Éditions L'Harmattan, 2000;
 • Travail et mondialisation. Regards du Nord et du Sud, Éditions L'Harmattan, 2003;
 • Trabajo y mundialización, Valencia, Edicions del CREC 2003;
 • “Lavoro futuro, la formazione come progetto politico”, Guerini e Associati, Bologna, 2002.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Gelpi E., Lavoro Futuro, la formazione come progetto politico, Guerini e Associati, Bologna 2002.
 2. ^ a b Alessandrini G., Pedagogia delle risorse umane e delle organizzazioni, Milano 2004, Guerini Studio.