Feja etnike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Altari për Inari Ōkami në faltoren Fushimi Inari në Kioto . Shinto është feja etnike e popullit japonez . [1]

Feja enike në studimet fetare, është një fe ose besim i lidhur me një grup të caktuar etnik . Fetë etnike shpesh dallohen nga fetë universale, si Krishterimi ose Islami, në të cilat fitimi i të konvertuarve është një objektiv kryesor dhe, për rrjedhojë, nuk kufizohet në shtrirje etnike, kombëtare ose racore. [2]

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vend të fesë etnike janë përdorur një sërë termash alternative. Një term tjetër që përdoret shpesh është feja popullore . Ndërsa feja etnike dhe feja popullore kanë përdorime të mbivendosura, termi i fundit nënkupton "përvetësimin e besimeve dhe praktikave fetare në një nivel popullor". [3] Prandaj, termi fe popullore mund të përdoret për të folur për disa fe kineze dhe afrikane, por gjithashtu mund t'u referohet shprehjeve popullore të feve më shumëkombëshe dhe të institucionalizuara, si krishterimi popullor ose islami popullor . [4]

Në kontekstet perëndimore, përdoren gjithashtu një sërë termash. Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, një term alternativ popullor ka qenë feja e natyrës . [5] Disa lëvizje neopagane, veçanërisht në Evropë, kanë adoptuar fenë etnike si termin e tyre të preferuar, duke u lidhur me etnologjinë . Kjo përfshin veçanërisht Kongresin Evropian të Feve Etnike, [6] i cili zgjodhi emrin e tij pas një diskutimi njëditor në 1998, ku shumica e pjesëmarrësve u shprehën se Pagani përmbante shumë konotacione negative dhe etnike e përshkruan më mirë rrënjën e traditave të tyre në kombe të veçanta. Në ligjërimin popullor dhe studiues në gjuhën angleze Paganizmi, me një P të madhe, është bërë një term i pranuar. [7]

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fetë etnike përkufizohen si fe që lidhen me një grup të caktuar etnik dhe shpesh shihen si një pjesë përcaktuese e kulturës, gjuhës dhe zakoneve të asaj etnie. Grupet diasporike shpesh ruajnë fetë etnike si një mjet për të ruajtur një identitet të veçantë etnik siç është roli i fesë tradicionale afrikane dhe feve të diasporës afrikane midis diasporës afrikane në kontinentin amerikan . [8]

Disa fe të lashta etnike, të tilla si ato që gjenden historikisht në Evropën paramoderne, kanë gjetur gjallëri të re në neopaganizëm . [9] Për më tepër, fetë joetnike, si krishterimi, kanë qenë të njohura për të marrë tipare etnike në një masë sa ato shërbejnë si një shënues i rëndësishëm i identitetit etnik, [10] një shembull i dukshëm i kësaj është "Saint-Savianizmi" serb i Kisha Ortodokse Serbe, [11] dhe trashëgimia fetare dhe kulturore e degës së krishterimit sirian të popullit asirian . [12] [13] [14]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Hardacre 2017.
 2. ^ Park, Chris C. (1994). Sacred Worlds: An Introduction to Geography and Religion. Routledge. fq. 38. ISBN 9780415090124. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Bowker, John (2000). "Folk Religion". The Concise Oxford Dictionary of World Religions. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-191-72722-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Cook, Chris (2009). Spirituality and Psychiatry. RCPsych Publications. fq. 242. ISBN 978-1-904671-71-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Strmiska, Michael F. (2005). Modern Paganism in World Cultures: Comparative Perspectives. ABC-CLIO. fq. 15–16, 276. ISBN 9781851096084. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Strmiska 2005.
 7. ^ Ivakhiv, Adrian (2005). "In Search of Deeper Identities: Neopaganism and "Native Faith" in Contemporary Ukraine" (PDF). Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions. 8: 30. doi:10.1525/nr.2005.8.3.7. JSTOR 10.1525/nr.2005.8.3.7. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Oduah, Chika (19 tetor 2011). "Are blacks abandoning Christianity for African faiths?". theGrio. Marrë më 27 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Lewis, James R. (2004). The Oxford Handbook of New Religious Movements. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-195-36964-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Chong, Kelly H. (1997). "What It Means to Be Christian: The Role of Religion in the Construction of Ethnic Identity and Boundary Among Second- Generation Korean Americans". Sociology of Religion. 59 (3): 259–286. doi:10.2307/3711911. JSTOR 3711911. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Martensson, Ulrika; Bailey, Jennifer; Ringrose, Priscilla; Dyrendal, Asbjorn (15 gusht 2011). Fundamentalism in the Modern World Vol 1: Fundamentalism, Politics and History: The State, Globalisation and Political Ideologies. I.B.Tauris. ISBN 9781848853300 – nëpërmjet Google Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Pierre Ameer, John (2008). Assyrians in Yonkers: Reminiscences of a Community: Harvard College Library Assyrian collection. University of Michigan Press. fq. 125. ISBN 9781593337452. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Minahan, James (2002). Encyclopedia of the Stateless Nations: A-C. Greenwood Publishing Group. fq. 206. ISBN 9780313321092. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ L. Danver, Steven (2002). Native Peoples of the World: An Encyclopedia of Groups, Cultures and Contemporary Issues. Routledge. fq. 517. ISBN 9781317464006. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)