Gjuha e vjetër ocitane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ocitane e Vjetër
RajoniLanguedoc, Provence, Dauphiné, Auvergne, Limousin, Aquitaine, Gascony
Folës amtare
8th–14th centuries
Familje gjuhësore
Dialektet
Kodet gjuhësore
ISO 639-2pro
ISO 639-3pro
Glottologoldp1253

Ocitanishtja e Vjetër ( Ocitane moderne: occitan ancian , Katalanisht: occita antic), i quajtur gjithashtu provençale e vjetër, ishte forma më e hershme e gjuhëve oksitano-romane, siç dëshmohet në shkrimet që datojnë nga shekulli i tetë deri në shekullin e katërmbëdhjetë. Ocitanishtja e vjetër në përgjithësi përfshin ocitanishten e hershme dhe të vjetër. Ocitanishtja e mesme ndonjëherë përfshihet në ocitanishten e vjetër, ndonjëherë në oksitanishten moderne. Meqënëse termi occitanus u shfaq rreth vitit 1300, [1] Oksitanishtja e Vjetër përmendet si "Romane" (oksitanisht: romans ) ose "provençal" (oksitanisht: proensals) në tekstet mesjetare.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuhët galo-romane .
1. Kufijtë aktualë të gjuhës oksitane 2. Kufijtë e mëparshëm të gjuhës oksitane para shekullit të 13-të.

Ndër regjistrimet më të hershme të Ocitanishtes janë Tomida femina, Boecis dhe Cançó de Santa Fe . Ocitanishtja e vjetër, gjuha e përdorur nga trubadurët, ishte gjuha e parë romane me një trup letrar dhe pati një ndikim të madh në zhvillimin e poezisë lirike në gjuhët e tjera evropiane. Ndërpika ishte një tipar i drejtshkrimit të saj dhe mbijeton sot në katalanisht dhe në gaskon .

Gjuha zyrtare e principatës sovrane të Viskontesë të Béarnit ishte dialekti popullor vendor Bearnès i Ocitanishtes së Vjetër. Ishte gjuha e folur e gjykatave dhe e biznesit dhe ishte gjuha e shkruar e së drejtës zakonore. Megjithëse gjuhët popullore preferoheshin gjithnjë e më shumë ndaj latinishtes në Evropën Perëndimore gjatë mesjetës së vonë, statusi i ocitanishtes në Béarn ishte i pazakontë sepse përdorimi i saj kërkohej me ligj: "avokatët do të hartojnë peticionet dhe lutjet e tyre në gjuhën popullore të vendit të tanishëm, si në të folur ashtu edhe në të shkruar”. [2]

Katalonishtja e vjetër dhe oksitanishtja e vjetër ndryshuan midis shekujve 11 dhe 14. [3] Katalanishtja nuk iu nënshtrua kurrë kalimit nga /u//y/ ose zhvendosjes nga /o//u/ (përveç rrokjeve të patheksuara në disa dialekte) dhe kështu kishte ndryshuar fonologjikisht përpara se ato ndryshime të preknin oksitanishten e vjetër.

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ocitanishtja e vjetër ndryshoi dhe evoluoi disi gjatë historisë së saj, por sistemi bazë i zërit mund të përmblidhet si më poshtë: [4]

Bashkëtingëlloret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Old Occitan consonants
Buzore Dhëmbore/

alveolare
Pasalveolare/

qiellzore
Vellore
Hundore m n ɲ
Plozive p   b t   d k   ɡ
Fërkuese f   v s   z
Jofërkuese ts   dz  
Anësore l ʎ
Trill r
Tap ɾ

Shënime:

 • ⟨ch⟩ e shkruar besohet se ka përfaqësuar jofërkuesen [tʃ], por meqenëse drejtshkrimi shpesh e këmben me ⟨c⟩, mund të ketë përfaqësuar edhe [k] në disa raste.
 • ⟨g⟩ fjalë-përfundimtare ndonjëherë mund të përfaqësojë [tʃ], si në gaug "gëzimi" (i shkruar gjithashtu gauch ).
 • ⟨z⟩ ndërzërore mund të përfaqësojë ose [z] ose [dz] .
 • ⟨j⟩ e shkruar mund të përfaqësojë ose [dʒ] ose [j] .

Zanoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monophthongs[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ballore Qendrore Prapëse
E mbyllur i y u
Mesore e mbyllur e ( o )
Mesore e hapur ɛ ɔ
E hapur a
 • /u/ origjinale përparoi në /y/. Koha kur ndodhur kjo është e paqartë: disa studiues sugjerojnë shekullin e dhjetë ose të njëmbëdhjetë, ndërsa të tjerë favorizojnë shekullin e trembëdhjetë. Sido që të jetë, /o/ origjinale u ngrit më pas në pozicionin e zbrazur, duke u bërë /u/. Të dyja fonemat ruajtën drejtshkrimin e tyre origjinal (⟨u⟩ për /y/, ⟨u⟩ për /o/), megjithëse në shekullin e katërmbëdhjetë drejtshkrimi ⟨ou⟩ u paraqit për /u/ nën ndikimin francez. [5]
 • Zanoret mesore të hapura [ɛ] dhe [ɔ] diftongohen në pozicion të theksuar kur ndiqen nga një gjysmëzanore dhe në mënyrë sporadike gjetkë, por ruajtën vlerën e tyre si fonema të veçanta zanoresh me çifte minimale si pèl /pɛl/ "lëkurë" dhe pel /pel / "flokë". [6]

Diftongje dhe treftongje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diftonget dhe treftongjet e vjetra oksitane
IPA Shembull Kuptimi
duke rënë
/aj/ paire babai
/aw/ autre të tjera
/uj/ conoiser të dish
/uw/ dous e ëmbël
/ɔj/ pois pastaj
/ɔw/ mou ajo lëviz
/ej/ vei unë shoh
/ew/ beure për të pirë
/ɛj/ seis gjashtë
/ɛw/ breu i shkurtër
/yj/ cuid Unë besoj
/iw/ estiu vera
në rritje
/jɛ/ miels më mirë
/wɛ/ cuelh ai merr
/wɔ/ cuolh ai merr
triftongjet
stresi bie gjithmonë në zanoren e mesme
/jɛj/ lieis saj
/jɛw/ ieu unë
/wɔj/ nuoit natë
/wɛj/ pueis pastaj
/wɔw/ uou vezë
/wɛw/ bueu kau

Grafika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ocitanishtja e vjetër është një gjuhë jo e standardizuar për sa i përket drejtshkrimit të saj, që do të thotë se shenja të ndryshme grafike mund të përfaqësojnë një tingull dhe anasjelltas. Për shembull:

 • ⟨l⟩, ⟨lh⟩, ose ⟨ll⟩ për [ʎ];
 • ⟨s⟩, ose ⟨ss⟩ për [s];
 • ⟨z⟩, ose ⟨s⟩ për [z];
 • ⟨g⟩ fjalë-fundore ose ⟨ch⟩ për [tʃ][7]

Morfologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa karakteristika të dukshme të Ocitanishtes të Vjetër:

 • Ajo kishte një sistem me dy rasa ( emërore dhe oblike ), si në frëngjishten e vjetër, me obliken që rrjedh nga rasa kallëzore latine . Kategoritë lakuese ishin gjithashtu të ngjashme me ato të frëngjishtes së vjetër; për shembull, emrat latinë të lakimit të tretë me zhvendosje theksi midis emërores dhe kallëzores mbaheshin në oksitanishten e vjetër vetëm në emrat që u referoheshin njerëzve.
 • Kishte dy kohë të dallueshme kushtore: një "kushtore e parë", e ngjashme me kohën e kushtëzuar në gjuhën tjetër romane dhe një "kushtore e dytë", që rrjedh nga koha treguese latine më se e kryer. Kushtëzimi i dytë është i lidhur me më se të kryerën letrar në portugalisht, lidhoren e pakryer -ra në spanjisht, pararendësin e dytë të frëngjishtes së vjetër shumë të hershme ( Sekuenca e Shën Eulalia ) dhe ndoshta e ardhmja e kryer në Gaskonishten moderne.
 •  

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Smith and Bergin, Old Provençal Primer, p. 2
 2. ^ Paul Cohen, "Linguistic Politics on the Periphery: Louis XIII, Béarn, and the Making of French as an Official Language in Early Modern France", When Languages Collide: Perspectives on Language Conflict, Language Competition, and Language Coexistence (Ohio State University Press, 2003), pp. 165–200.
 3. ^ Riquer, Martí de, Història de la Literatura Catalana, vol. 1. Barcelona: Edicions Ariel, 1964
 4. ^ The charts are based on phonologies given in Paden, William D., An Introduction to Old Occitan, New York 1998
 5. ^ Paden 1998: 100–102
 6. ^ Paden, William D. (1998), Introduction to Old Occitan, fq. 102–103 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Kraller, Kathrin (2019). Sprachgeschichte als Kommunikationsgeschichte: Volkssprachliche Notarurkunden des Mittelalters in ihren Kontexten. Mit einer Analyse der okzitanischen Urkundensprache und der Graphie. Regensburg: Universität Regensburg. fq. 292–341. ISBN 978-3-88246-415-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)