Jump to content

Gjuhët ocitano-romane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Occitano-Romance ose Gallo-Narbonnese ( Katalanisht: llengües occitanoromàniques  ; Ocitanisht: lengas occitanoromanicas ), ose rrallë iberishtja lindore, [1] është një degë e grupit të gjuhëve romane që përfshin gjuhët katalanase / valenciane dhe ocitane të folura në pjesë të Francës jugore dhe në Spanjën verilindore. [2]

Grupi mbulon gjuhët e pjesës jugore të Francës ( Ocitania duke përfshirë Katalunjën Veriore ), Spanjën lindore ( Katalunia, Komuniteti Valencian, Ishujt Baleare, La Franja, Carche, Aragoni Verior), së bashku me Andorrën, Monakon, pjesë të Italisë ( Luginat Ocitane, Alghero, Guardia Piemontese ), dhe historikisht në Qarkun e Tripolit dhe zotërimet e Kurorës së Aragonit . Ekzistenca e këtij grupi të gjuhëve diskutohet mbi baza gjuhësore dhe politike.

Klasifikimi i katalanishtes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas disa gjuhëtarëve , katalanishtja dhe ocitanishtja duhen klasifikuar si gjuhë galo-romane . Gjuhëtarë të tjerë pajtohen për sa i përket ocitanishtes, por konsiderojnë se katalanishtja dhe aragoneze janë pjesë e gjuhëve ibero-romake .

Çështja është sa politike aq edhe gjuhësore, sepse ndarja në gjuhë gallo-romane dhe ibero-romane rrjedh nga shtetet aktuale kombëtare të Francës dhe Spanjës dhe kështu bazohet më shumë në kritere territoriale sesa në kritere historike dhe gjuhësore. Një nga ithtarët kryesorë të bashkësisë së gjuhëve të Gadishullit Iberik ishte filologu spanjoll Ramón Menéndez Pidal, dhe për një kohë të gjatë, të tjerë si gjuhëtari zviceran Wilhelm Meyer-Lübke ( Das Katalanische, Heidelberg, 1925) e kanë mbështetur lidhjen farefisnore oksitane-katalanase . Gjithashtu, për shkak se aragonishtja nuk është studiuar aq shumë sa katalanishtja dhe ocitanishtja, shumë njerëz ende e etiketojnë atë si një dialekt spanjoll. [3]

Nga shekulli i VIII-të deri në shekullin e XIII-të, nuk kishte asnjë dallim të qartë sociolinguistik midis Ocitanisë dhe Katalonjës. Për shembull, trubaduri provansal, Albertet de Sestaró, thotë: "Murgj, më thoni cilët janë më të mirët sipas njohurive tuaja: francezët apo katalanasit? dhe këtu do të vendos Gaskonin, Provence, Limousin, Auvergne dhe Viennois ndërsa atje do të jetë toka e dy mbretërve”. [4]Marsejë, një këngë tipike provansale quhet "kënga katalanase". [5]

Variacion gjuhësor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Both Catalan and Occitan have apocope on terminal latin vowels , (later -e, -o):

  Stampa:Wikitable This evolution does not occur when the ellision of -e or -o results in a terminal consonant cluster.

  Stampa:Wikitable
 • A large part of the lexicon is shared, and in general written words in Catalan and Occitan are mutually intelligible. Similar to the differences in lexicon between Portuguese and Spanish (although this is not always the case with spoken language and varies from dialect to dialect). There are also notable cognates between Catalan, Occitan and Aragonese. Stampa:Wikitable

Dallimet midis Katalonjës dhe Oksitanit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e dallimeve të sistemit të zanoreve rrjedhin nga neutralizimet që ndodhin në rrokjet e patheksuara. Në të dyja gjuhët, një rrokje e theksuar ka një numër të madh zanoresh të mundshme të ndryshme, ndërsa zanoret fonologjikisht të ndryshme përfundojnë duke u artikuluar në të njëjtën mënyrë në një rrokje të patheksuar. Edhe pse ky neutralizim është i përbashkët për të dyja gjuhët, detajet ndryshojnë dukshëm. Në ocitanisht, forma e neutralizimit varet nëse një zanore është pretonike (para rrokjes së theksuar) ose posttonike (pas rrokjes së theksuar). Për shembull /ɔ/ artikulohet si [u] në pozicionin paratonik dhe si [o] në pozicionin posttonik, dhe vetëm si [ɔ] në pozicionin e theksuar. Në të kundërt, neutralizimi në katalanisht është i njëjtë pavarësisht nga pozicioni i rrokjes së patheksuar (edhe pse ndryshon nga dialekti në dialekt). Shumë nga këto ndryshime ndodhën në shekullin e XIV-të ose në fund të shekullit të XIII-të.

Pak më të vjetra janë palatalizimet e pranishme në ocitanisht para një bashkëtingëllore qiellzore ose vellore:

Ocitane Katalane Shqip
vielha vella I vjetër
mièg mig Mesi/Gjysma
ieu/jo jo I
seguir seguir Të ndjekësh
fuèlha fulla Gjethja

Krahasimi leksikor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimet në drejtshkrimet dhe shqiptimet e numrave në disa dialekte oksitano-romatike: [6] [7]

Numeral Ocitanisht Katalanishtja Aragoneze[8] PROTO-

OcRm
Ocitanishtja veriore Ocitanishtja perëndimore Ocitanishtja lindore Katalanishtja Lindore Katalanishtja Veriperëndimore
Auvernjat Limuzin Gaskon Lengodocien Provençal
1 vyn / vynɐ

vun / vunå
ỹ / ynɔ

un / una
y / yo

un / ua
ỹ / yno

un / una
yŋ / yno

un / una
un / unə

un / una
un / una

un / una
un~uno / una

un~uno / una
*un / *una
2 du / dua

dou / duas
du / dua

dos / doas
dys / dyos

dus / duas
dus / duos

dos / doas
dus / duas

dous / douas
dos / duəs

dos / dues
dos/dues

dos / dues
dos / duas

dos / duas
*dos~dus / *duas
3 tʀei

trei
trei

tres
tres

tres
tres

tres
tʀes

tres
trɛs

tres
trɛs

tres
tɾes

tres
*tres
4 katʀə

catre
katre

quatre
kwatə

quatre
katre

quatre
katʀə

quatre
kwatrə

quatre
kwatre

quatre
kwatro~kwatre

quatro / quatre
*kwatre
5 ʃin

sin
ʃin

cinc
siŋk

cinq
siŋk

cinq
siŋ

cinq
siŋ / siŋk

cinc
siŋ / siŋk

cinc
θiŋko~θiŋk

cinco / cinc
*siŋk
6 ʃei

siei
ʃiei

sieis
ʃeis

sheis
siɛis

sièis
siei

sieis
sis

sis
sis

sis
seis~sieis

seis / sieis
*sieis
7 se

ʃe

sèt
sɛt

sèt
sɛt

sèt


sèt
sɛt

set
sɛt

set
siet~sɛt

siet / set
*sɛt
8

veu
jɥe

uèch
weit

ueit
ɥet͡ʃ

uèch
vɥe

vue
buit / vuit

vuit
vuit / wit

vuit / huit
weito~weit

ueito / ueit
*weit
9 niø~nou

nieu~nou
nɔu

nòu
nau

nau
nɔu

nòu
nu

nòu
nɔu

nou
nɔu

nou
nweu~nɔu

nueu / nou
*nɔu
10 die~de

dié~
diɛ~de

detz
dɛt͡s

dètz
dɛt͡s

dèts
dɛs

dès
dɛu

deu
dɛu

deu
dieθ~deu

diez / deu
*dɛt͡s

Numrat 1 dhe 2 kanë trajta femërore dhe mashkullore që pajtohen me objektin që modifikojnë.

 1. ^ "Ibero-Romance". Marrë më 4 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Mas se confrontam los parlars naturals de Catalonha e d'Occitania, i a pas cap de dobte, em en preséncia de parlars d'una meteissa familha linguistica, la qu'ai qualificada d'occitano-romana, plaçada a egala distància entre lo francés e l'espanhòl." Loís Alibèrt, Òc, n°7 (01/1950), p. 26
 3. ^ Tomás Arias, Javier. Elementos de lingüística contrastiva en aragonés: estudio de algunas afinidades con gascón, catalán y otros romances (Thesis). Universitat de Barcelona, 2016-07-08
 4. ^ Monges, causetz, segons vostre siensa qual valon mais, catalan ho francés?/ E met de sai Guascuenha e Proensa/ E lemozí, alvernh’ e vianés/ E de lai met la terra dels dos reis.
 5. ^ Manuel Milá y Fontanals (1861). De los trovadores en España: Estudio de lengua y poesía provenzal. J. Verdaguer. fq. 14. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Indo-European numerals (Eugene Chan)". Arkivuar nga origjinali më 2012-02-12. Marrë më 2019-05-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Cardinals en l'argonés
 8. ^ "Los números en aragonés: Cardinales". Arkivuar nga origjinali më 2019-04-21. Marrë më 2019-05-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)