Islami në Maqedoninë e Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e muftiships e Maqedonisë.

Myslimanët në Republikën e Maqedonisë përbëjnë një të tretën e popullsisë së vendit,[1][2] duke e bërë Islamin fenë e dytë më të përhapur në vend. MyslimanëtRepublikën e Maqedonisë ndjekin Islamët sunitHanefi madhhab. Disa rajone veriperëndimore dhe perëndimore të vendit kanë shumicë Muslimane. Një shumicë e madhe e të gjithë Muslimanëve në vend janë shqiptarët, ndërsa pjesa tjetër janë kryesisht turqët, romët, boshnjakët dhe torbeshët.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkatësia etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia e Larme, e ndërtuar në 1438, është një xhami në Tetovë.

Muslimanët shqiptarë, duke formuar rreth 25% të të gjithë popullsisë së kombit dhe shumicën e popullsisë Muslimane, jetojnë më së shumti në Pollogut dhe rajonet perëndimore të vendit. Turqit, të cilët përbëjnë rreth 4% të të gjithë popullsisë së vendit janë të shpërndarë në të gjithë vendin, por kryesisht në qytetet e mëdha, siç janë Muslimanët Romë. Boshnjakët kryesisht janë të përqendruar në Shkup. Numri i Muslimanëve të përkatësisë etnike maqedonase është afërsisht 40,000-100,000 dhe mund të gjenden në perëndim të Maqedonisë në Centar Zhupa, Dibër, Strugë dhe Pllasnicë.[3]

Renditja Grupi etnik Popullsia
1 Shqiptarët 509,083
2 Turqit 77,959
3 Romë 53,879
4 Maqedonase (p.sh. Torbeš, Goran) 40,000-100,000
5 Boshnjakët 17,018

Popullsia Historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e mëposhtme tregon popullsinë Muslimane dhe përqindjen për çdo vit të dhënë. Përqindje muslimane në Maqedoni në përgjithësi ka rënë nga 1904 në vitin 1961, por filloi të rritet përsëri duke arritur në 33.33% në vitin 2002. Popullsia Muslimane është menduar se do vazhdojë të rritet, e përbërë nga rreth 40.3% të popullatës së maqedonisë deri në vitin 2030.[4]

Viti Popullsisa muslimane Përqindja Muslimane
1904 634,000 36.76%
1912 384,000 33.47%
1921 269,000 31.43%
1948 314,603 27.29%
1953 388,515 29.78%
1961 338,200 24.05%
1971 414,176 25.14%
1981 546,437 28.62%
1991 611,326 30.06%
1994 581,203 30.04%
2002 674,015 33.33%

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]