Jovan Albanez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jovan Albanez (serbisht, rr. 1711 – rr. 1732) ose Ivan Albanez (rusisht: Иван Албанез, ukrainisht: Іван Албанез) ishte një oficer ushtarak me origjinë serbe malazeze që udhëhoqi grupin e parë të kolonistëve nga Kufiri Ushtarak i monarkisë HabsburgePerandorinë Ruse në gjysmën e parë të shekullit të 18-të.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një serb etnik,[1] i lindur në gjysmën e dytë të shekullit të 17-të [2]Podgoricë,[3] emri i tij i vërtetë ishte Mojsije Mitanoviq (serbisht: Мојсије Митановић,[4] [5] rusisht: Моисей Митанович [6]). Ai fillimisht ishte një murg ortodoks.

Shërbimi rus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të Luftës së Pavarësisë së Rákóczi (1703–1711), pozicioni i milicëve serbë në Kufirin Ushtarak të monarkisë Habsburge u rrezikua. Në vitin 1704 u bënë përpjekjet e para serbe për t'i ofruar shërbimet e tyre Rusisë Perandorake në luftën e kësaj të fundit kundër osmanëve. Para fillimit të Luftës Ruso-Turke (1710–1711) Perandori rus Pjetri i Madh ftoi milicët serbë dhe serbët në përgjithësi për t'u bashkuar me forcat ruse.

Albanez udhëtoi për në Shën Petersburg me një delegacion malazez që u dërgua në vitin 1711 [6] së bashku me vojvoda Slavuj Đaković, delegacioni i tretë i dërguar në Rusi nga mitropoliti Danilo. [4] Albanez u bë kapiten i një njësie të vogël serbe që mori pjesë në fushatën e lumit Pruth (1710–11), [1] ku ai u dallua. [3] Këti ai u bë i njohur me pseudonimin Albanez. [5] [7] Kapiteni rus Ivan Lukaçeviç dhe koloneli Mikhail Miloradovich (gjyshi i Mikhail Miloradovich), të dy me origjinë serbe, u dërguan në Mal të Zi për të dorëzuar dokumentet e lëshuara nga perandori Pjetri i Madh (dhe shkruar nga diplomati Sava Vladislavich, një tjetër serb në shërbimin rus) më 3 mars 1711 [8] që u bëri thirrje ortodoksëve ballkanikë të ngriheshin kundër osmanëve gjatë fushatës së lumit Pruth. [9] Miloradoviqi dhe Lukaçeviqi mbërritën në Cetinje dhe ia dorëzuan mitropolitit Danilo, i cili i kërkoi t'i lexonin në një asamble kishtare malazeze. Ky ishte delegacioni i parë rus në Mal të Zi.[10] Danilo, Miloradoviqi dhe Lukaçeviqi më pas organizuan operacione ushtarake (si sulmi ndaj Nikshiqit). [11] Këta serbë në shërbimin rus i dhanë shtetit rus informacion të vlefshëm mbi çështjet politike dhe sociale dhe statusin e serbëve në Perandorinë Osmane (kryesisht ato të Malit të Zi të Vjetër, Brda dhe Hercegovinës së Vjetër). [12]

Pjetri i Madh përfundimisht vendosi të zgjerojë këtë njësi serbe dhe ta kthejë atë në një regjiment të veçantë serb.[13] Në vitin 1723 Pjetri i Madh dërgoi Albanez në rajonet Pomorishje dhe Potisje të Kufirit Ushtarak të monarkisë Habsburge për të rekrutuar milici shtesë serbe.[14] Letra e ftesës e mbajtur nga Albanez u nënshkrua nga Pjetri i Madh më 23 tetor 1723. [15] Çdo ushtarak që emigroi në Rusi me gruan dhe fëmijët e tij do t'i jepej tokë e punueshme, ndërsa atyre që emigronin me një numër më të madh njerëzish u premtoheshin privilegje shtesë. Albanez ishte mjaft i suksesshëm me rekrutimin.[7] Më 5 maj 1724, Albanez raportoi nga Mbretëria Habsburge e Serbisë se kishte rekrutuar dhjetë oficerë, duke përfshirë një kolonel.[15] Sipas disa burimeve, 459 serbë emigruan në Rusi në 1724, dhe 600 në 1725. Një listë e detajuar e njësisë ushtarake të komanduar nga Albanez u bë në 1726. [15] Ata formuan një njësi të vogël ushtarake të komanduar nga Albanez dhe të quajtur Komanda Serbe. Në 1727 Albanez u emërua komandanti i parë i regjimentit të sapokrijuar serb Hussar.[14]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Petrović, Mihailo (1941). Đerdapski ribolovi u prošlosti i u sadašnjosti. Izd. Zadužbine Mikh. R. Radivojeviča. fq. 11. У Молдави над Прутом је у руској* војсци учествовао и капетан Јован Албанез, по Орфелину родом Србин из Подгорице.24) Он је командовао над једним омањим оделењем војника, које су сви у армији називали малоруским ... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Лесковац, Младен; Forišković, Aleksandar; Popov, Čedomir (2004). Српски биографски речник: А-Б. Vëll. I. Будућност. fq. 7. ISBN 978-86-83651-49-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Király, Béla K.; Rothenberg, Gunther Erich (1979). Special Topics and Generalizations on the 18th and 19th Centuries. Brooklyn College Press. fq. 312. ISBN 978-0-930888-04-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Radoslav M. Raspopović (1996). Дипломатија Црне Горе: 1711-1918. Историјски институт Црне Горе. fq. 32. ISBN 9788670150089. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Čedo Vuković; Radomir V. Ivanović (1984). Mihailu Laliću u počast: zbornik radova. Prosveta. fq. 14. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b Институт славяноведения (Российская академия наук) (2003). Славянские народы Юго-Восточной Европы и Россия в XVIII в. Наука. ISBN 9785020088542. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Matkovski, Aleksandar (1985). Makedonskiot polk vo Ukraina. Misla. fq. 164. За остварување на оваа цел Јован „Албанез" бил испратен во Унгарија да врбува граничари и имал доста успех {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Đorđević 1912.
 9. ^ Istorijski institut SR Crne Gore 1951.
 10. ^ SANU (1971). Glas. Vëll. 280–281. Naučno delo; SANU. fq. 253. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Popović 1994.
 12. ^ Lalić 2005.
 13. ^ Дашић, Миомир (2005). Сеоба срба у Руско царство половином 18. века. Српско-украјинско друштво. fq. 76. ISBN 9788690249930. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b Cerović, Ljubivoje (2002). Srbi u Ukrajini. Muzej Vojvodine. fq. 30. ISBN 9788682077169. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ a b c Istorija srpskog naroda: knj. Srbi u XVIII veku (2 v.). Srpska književna zadruga. 1986. fq. 234, 235. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)