Jump to content

Kekkei genkai

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kekkei genkai (血継限界, aftësi e lindur) është një anomali e ADN-së që lejon që përdoruesi të përdor teknika unike. Emri i një kekkei genkai përshkruan si anomalinë ashtu edhe teknikën që rezulton. Shumica e kekkei genkai kalohen midis brezave të një klani, një përjashtim është Stili i Drurit i Hashirama Senju. Po kështu, shumica e individëve trashëgojnë vetëm një kekkei genkai, por Mei Terumī dihet që posedon natyrshëm dy.

Kekkei genkai i bën përdoruesit e tyre shumë më të fuqishëm se shinobi mesatar. Në kohë lufte ata janë vdekjeprurës në fushën e betejës, dhe shpesh vendosen për të kthyer valën e betejës. Ata janë shumë efektivë në këtë drejtim, por kjo tenton të krijojë çështje për ta pasi përfundon konflikti: të mbijetuarit e betejës që dëshmuan ose që të dashurit e humbur ndaj përdoruesve të kekkei genkai vijnë me frikë dhe i urrejnë për veprimet e tyre. Ata janë përndjekur për shkak të aftësive të tyre, duke i detyruar ata në shkëmbinjtë e poshtëm të shoqërisë ose t'i çojnë ata në fshehje. Edhe fshatrat që i përdorin ato mund t’i stigmatizojnë, duke u mbështetur në to në situata luftarake por duke mos qenë të shqetësuar me mbijetesën e tyre aktuale.

Nëse një individ nuk mund të sigurojë qasje drejtpërdrejt në një kekkei genkai, ai mund të përpiqet të përdorë atë përmes përdoruesit origjinal të kekkei genkai. Sasori mund të hynte në stilin e magnetit të Kazegake të Tretë përmes një kukulli njerëzor të bërë nga trupi i Kazekage. Orochimaru dhe Kabuto përdorin Rimishërimin e Botës së Papastër për të ringjallur të vdekurit - të plotë me ndonjë kekkei genkai që ata posedonin gjatë jetës - të cilat janë plotësisht nën kontrollin e tyre. Kabuto gjithashtu zhvillon një metodë për krijimin e kopjeve pa mend të përdoruesve të kekkei genkai të cilat ai i gjeneron sipas nevojës.

Llojet e Kekkei genkai

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi, ekzistojnë tre lloje kekkei genkai:

 • Dōjutsu janë sy unikë me aftësi të veçantë perceptuese, siç është vizioni me rreze X ose vëmendje e mprehtë ndaj detajeve. Disa dōjutsu, siç janë Byakugan, janë të pranishëm që nga lindja, ndërsa të tjerët, siç është Sharingan, nuk do të zgjohen derisa të përmbushen kushtet specifike. Dōjutsu që trashëgohen vazhdimisht brenda një familje të veçantë, të tilla si fisi Hyūga i Byakugan dhe fisi Uchiha i Sharingan, shpesh bëhen sinonim me klanin.
 • Transformimet e përparuara të natyrës kombinojnë dy natyra themelore në mënyrë që të krijojnë një të re, siç është uji dhe era për të bërë akull ose zjarr dhe tokë për të bërë lavë. Megjithëse është e zakonshme të përdoren më shumë se një natyrë, në fakt kombinimi i tyre kërkon një kekkei genkai. Ndërsa disa natyra shoqërohen zakonisht me një klan të veçantë, siç është akulli me klanin Yuki, të tjerët ndodhin brenda individëve pa asnjë lidhje të njohur, siç janë lavat që përdoren nga vendasit e Iwagakure, Kirigakure dhe Kumogakure.
 • Disa kekkei genkai u japin përdoruesve të tyre mënyra të pakrahasueshme për të përdorur trupat e tyre. Vëllezërit binjakë Sakon dhe Ukon mund të bashkojnë vetë ose trupat e njerëzve që nuk kanë lidhje. Shikotsumyaku i Kimimaro i mundëson atij të manipulojë lirshëm kockat e tij, siç është rritja e një shtylle shtese që ai të funksionojë si kamxhik. Trupi i Jūgo thith pasivisht energjinë natyrore, duke e lejuar atë të përdorë senjutsu pa kërkuar trajnim.

Lista e Kekkei genkai

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stili i Akullit (氷遁, Hyōton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i ujit dhe erës. Klani Yuki i Tokës së Ujit kishte frikë për fuqinë e lëshimit të tyre të akullit, duke detyruar anëtarët e tij të fshiheshin për të shpëtuar nga persekutimi.

Stili i Avullit ((沸遁, Futton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i zjarrit dhe ujit. Ndërsa shumica e kekkei genkai janë kryesisht identike midis përdoruesve, stili i avullit ka forma të ndryshme në varësi se kush e përdor atë.

Avulli korroziv është krijuar nga Mei Terumī i Kirigakures. Aciditeti i tij i saktë kontrollohet nga Mei dhe, për shkak se është i gaztë, mund të mbush me shpejtësi zonat e mbyllura. Është e rrezikshme për armiqtë dhe aleatët njëlloj, duke shpërndarë shumicën e substancave edhe pas një ekspozimi të shkurtër. Avulli i krijuar nga ngrohja e çakrës deri në pikën e vlimit përdoret nga pesë bishti Kokuō dhe jinchuriki i tij, Han. Avulli buron nga trupi i përdoruesit, ose për të shkrirë rrethinat e tyre ose për t'i shtyrë ato në një drejtim.

Stili i Baltës 泥遁, Deiton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i ujit dhe tokës. Për shkak se të njëjtat natyra përdoren për të krijuar çlirimin e drurit, dhe për shkak se çlirimi i drurit është aq i famshëm, pak njerëz kanë dëgjuar ndonjëherë për çlirimin e baltës, deri në atë pikë sa që Hidan fillimisht beson se ekzistenca e saj është një gënjeshtër.

Byakugan (白眼, Syri i Bardhë) është kekkei genkai që buron nga Klani Ōtsutsuki,[1] dhe i trashëguar më vonë nga pasardhësit e tyre të largët, Klani Hyuga. Është vlerësuar si një nga "Tre Dōjutsu të Mëdha", të tjerët janë Sharingan dhe Rinnegan.

Stili i Çelikut (鋼遁, Kōton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës. Është e panjohur se cilat elemente sjell kjo natyrë.

Stili i Djegjes (灼遁, Shakuton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës. Kur Sasuke Uchiha dhe Naruto Uzumaki kombinojnë teknikat e tyre të zjarrit dhe të erës, teknika që rezulton është quajtur "Stili i Djegjes".[2] Pakura nga Sunagakure përdor stilin e djegjes për të ngrohur trupin e një objektivi, duke bërë që të gjithë lëngjet në trupin e tyre të avullojnë dhe t'i lënë ato si një kufomë të zbrazur. Në anime, stili i djegjes është i dobët kundër stilit të ujit.[3]

Stili i Drurit' (木遁, Mokuton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i tokës dhe ujit. Ajo u përdor nga Hashirama Senju, dhe në fakt nuk dihet se ka ndodhur natyrshëm në askënd tjetër. Për shkak të fuqisë dhe shkathtësisë së stilit të drurit, ka pasur përpjekje të ndryshme për ta riprodhuar atë pas vdekjes së Hashirama-s.

Stili i Errët (冥遁, Meiton) është një kekkei genkai e kombinuar e transformimit të natyrës që mund të përdoret për të thithur, manipuluar dhe lëshuar çakra të marra nga një kundërshtar.[4] Hiruko përdori teknika të kësaj natyre përmes një shenje në dorën e majtë. Kjo shenjë i ngjan dy diamanteve, njëra mbivendoset tjetra. Çakra thithet përmes pjesës së sipërme, ndërsa lëshohet dhe manipulohet nëpër pjesën e poshtme.

Mangekyō Sharingan
Mangekyō Sharingan

Mangekyō Sharingan është një formë e përparuar e Sharinganit që është aktivizuar vetëm nga një pjesë e vogël e Uchiha. Ato njihen të jenë "sytë qiellorë që shohin të vërtetën e të gjithë krijimit pa pengesa".

Jōgan (淨眼, Syri i Pastërt) është një dōjutsu unik që njihet vetëm nga Klani Ōtsutsuki, anëtarët e të cilit pretendojnë se është problematik dhe se është një fuqi e trashëguar fort nga klani i tyre. Fillimisht, syri aktivizohej pa urdhërin e Borutos, por siç shihet në betejën e tij kundër Kawaki, Boruto dukej se ka aftësin se si ta aktivizoj.[5]

Stili i Kristalit (晶遁, Shōton) është e vetmja kekkei genkai që shfaqet vetëm në anime.[6] Çfarë elementi përmban kekkei genkai është e panjohur. Përdoruesja e kësaj kekkei genkai është Guren.

Stili i Lavës (溶遁; 熔遁, Yōton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i zjarrit dhe tokës. Ndërsa shumica e kekkei genkai janë kryesisht identike midis përdoruesve, stili i lavës ka një larmi formash në varësi të kush e përdor atë.

Stili i Magnetit (磁遁, Jiton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, që sugjerohet të jetë një kombinim i erës dhe tokës. Përdoruesit e çlirimit të magnetit gjenerojnë një forcë magnetike të cilën ata e aplikojnë për substanca të tjera për qëllime të ndryshme.

Rinnegan (輪廻眼, Syri i Saṃsāra) është vlerësuar si syri më i lartësuar në mesin e "Tre Dujutsu më të Mëdha",[7] të tjerët janë Sharingan dhe Byakugan. Thuhet se në kohë çrregullimi, ai që e mban Rinneganin është zbritur nga qiejt për t'u bërë ose një "Zot i Krijimit", i cili do të qetësojë botën ose një "Zot të shkatërrimit", i cili do të pushtoj gjithçka në hiç. Rinnegan karakterizohet nga një model gurgullues që përhapet mbi zverkun e syrit.

Është e mundur të zgjohet një Rinnegan i ri duke marrë çakrën e Hagoromos, qoftë duke kombinuar çakrën e djemve të tij, Indra dhe Asura, për të rikrijuar të tijën, ose duke marrë direkt atë nga vetë Hagoromo. Zetsu i zi kaloi me shekuj duke u përpjekur të manipulonte rimishërimet e Indrës dhe Asurës në zgjimin e Rinnegan, por nuk mundi deri në kohën e Madara Uchiha - rimishërimi i Indrës - se kjo ishte e suksesshme. Rinnegan ka forma të ndryshme në varësi se kush e përdorë atë.

Sharingan (写輪眼, Syri Rrotullues i Pasqyrës) është dōjutsu kekkei genkai i klanit Uchiha që shfaqet selektivisht midis anëtarëve të saj. Konsiderohet si një nga "Tre Dōjutsu e Madhe", të tjerët janë Byakugan dhe Rinnegan. Ndërsa fuqitë e saj kishin origjinën nga Rinne Sharingan të Kaguya Ōtsutsuki, forma e saj e pavarur u manifestua së pari nga Indra Ōtsutsuki[8] (Hagoromo Ōtsutsuki në anime).[9]

Shikotsumyaku (屍骨脈, Kockat e Vdekura) është një kekkei genkai që i jep përdoruesit të saj mundësinë për të manipuluar kockat e tyre. Shumë rrallë manifestohet brenda anëtarëve të klanit Kaguya, nga të cilët Kimimaro ishte i mbijetuari i fundit.

Stili i Shpërthimit (爆遁, Bakuton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, e sugjeruar të jetë një kombinim i tokës dhe rrufesë. Deidara përdor stilin e shpërthimit përmes argjiles. Ai injekton argjilën e tij me çakra shpërthyese, duke krijuar bomba me madhësi dhe forma të ndryshme.[10][11] Gari përdorë shpërthimin me ngrushtat e tij. Dobësia e këtij kekkei genkai është stili i rrufesë.

Stili i Shpejtësisë' (迅遁, Jinton) është një kekkei genkai i transformimit të natyrës që mund të përdoret për të lëvizur me shpejtësi të jashtëzakonshme, duke u bërë asgjë më shumë se turbullirë kur është në lëvizje. Prandaj, taijutsu bëhet i paefektshëm nëse kundërshtari nuk është mjaft i shpejtë.

Stili i Stuhisë (嵐遁, Ranton) është një kekkei genkai e transformimit të natyrës, një kombinim i rrufesë dhe ujit. Përdoret nga disa shinobi nga Kumogakure, veçanërisht Darui.

Tenseigan (転生眼, Syri i Rimëshirimit) është një dōjutsu që u paraqit në The Last: Naruto the Movie. Romanizimi i filmit shpjegon se Tenseigan mund të fitohet kur një Ōtsutsuki transplanton syrin Byakugan e një Hyūga: ky kombinim i çakrave i dy klaneve shndërron Byakugan në Tenseigan.

Kekkei genkai i papërmendur

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Kekkei genkai i fisit Jūgo është një aftësi instinktuale e cila i lejon anëtarët e saj të thithin dhe të përdorin energjinë natyrore pa ndonjë trajnim në senjutsu. Për shkak të marrjes së qëndrueshme, por të vazhdueshme të energjisë natyrore, ata janë të prirur ndaj paqëndrueshmërisë mendore, duke ndjerë në mënyrë sporadike thirrje të papritura dhe të pakontrollueshme për të vrarë. Trupi i përdoruesit gjithashtu mund të sekretojë lëngje speciale të cilat, përmes mjeteve të çakrës Senjutsu, lejojnë që ata të transformojnë pjesë të trupit të tyre.
 • Ryūzetsu kishte një kekkei genkai të papërmendur i cili i jepte aftësi asaj të bëjë teknikën e rimëshirimit. Në kjo teknikë ishte e rrallë apo jo është e panjohur pasi Ryūzetsu ishte e vetmja përdoruese.[12]
 • Sakon dhe Ukon kanë një kekkei genkai të papërmendur të cilat u japin atyre aftësinë unike për të copëtuar trupat e tyre në një nivel molekular. Të dy vëllezërit zakonisht e përdorin këtë aftësi për të ndarë të njëjtin trup, por gjithashtu mund ta përdorin atë për t'u bashkuar me trupat e të tjerëve dhe për të shkatërruar qelizat e nikoqirit nga brenda. Kur Sakon ka nevojë për ndihmë, Ukon mund të nxjerrë disa nga pjesët e trupit të tij për të ndihmuar Sakon në bllokimin ose sulmimin. Krahët dhe këmbët e Ukonit mund të dalin nga ato të Sakon për të rritur forcën dhe sasinë në sulmet e tij fizike.
 1. ^ Naruto Kapitulli 671, faqja 6
 2. ^ Naruto Kapitulli 634, faqe 16
 3. ^ Naruto Shippuden epizodi 285
 4. ^ Naruto Shippūden the Movie: The Will of Fire
 5. ^ Boruto Kapitulli 1
 6. ^ Naruto Shippuden Epizodi 89
 7. ^ Naruto Kapitulli 373, faqe 2
 8. ^ Naruto Kapitulli 670, faqja 12
 9. ^ Naruto Shippuden epizodi 461
 10. ^ Naruto Kapitulli 526, faqja 13
 11. ^ Naruto Kapitulli 513, faqja 13
 12. ^ Naruto the Movie: Blood Prison