Jump to content

Kolektiviteti përtejdetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kolektivitetet përtejdetit (collectivité d'outre-mer ose COM), janë ndarje administrative të rendit të parë të Francës, si rajonet franceze, por kanë një status gjysmë autonom. COM përfshijnë disa ish-koloni franceze përtejdetit dhe entitete të tjera franceze përtejdetit me një status të veçantë, të cilat të gjitha u bënë COM me reformën kushtetuese më 28 mars 2003. COM-të ndryshojnë nga rajonet përtejdetit dhe departamentet përtejdetit, të cilat kanë të njëjtin status si Franca metropolitane, por ndodhen jashtë Evropës. Si pjesë integrale e Francës, kolektivitetet përtejdetit përfaqësohen në Asamblenë Kombëtare, Senat dhe Këshillin Ekonomik dhe Social dhe mund të votojnë për të zgjedhur anëtarët e Parlamentit Evropian. COM-të e Paqësorit përdorin frangën CFP, një monedhë e lidhur me euron, ndërsa COM-të e Atlantikut përdorin vetë euron. Deri më 31 mars 2011, kishte pesë COM:

COM-të dhe territoret përtejdetit të mëparshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Majoti ishte një COM nga viti 1976 deri më 31 mars 2011, kur u bë një departament përtejdetit.
  • Kaledonia e Re u klasifikua si një territor përtejdetit duke filluar nga viti 1946, por si rezultat i Marrëveshjes Nouméa të vitit 1998, ai fitoi një status të veçantë (statut particulier ose statut original) në vitin 1999. U krijua një nënshtetësi e Kaledonisë së Re dhe një transferim gradual i pushtetit nga Shteti francez në vetë Kaledoninë e Re filloi të zgjasë nga pesëmbëdhjetë deri në njëzet vjet.