Lista e shteteve dhe rajoneve malazeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo është një list e shteteve dhe regjioneve Malazeze nëpër histori.

Entitetet politike historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

██ Shtet i udhëhequr nga Malazezët. ██ Pjesë e një shteti tjetër ku Malazezët janë shumicë absolute, plurale ose pakicë signifikante. ██ Pjesë e një shteti tjetër e udhëhequr nga Malazezët.

Emri Vitet Territorri Shënime
Balsic small COA.svg Principata e Zetës 1360-1421 Mali i Zi, Shqipëri
Coat of arms of the house of Crnojevic.svg Zeta 1431-1498 Mali i Zi
Supposed Flag of the House of Crnojevic.svg Sanxhaku i Malit të Zi 1514-1699 Mali i Zi Sanxhak i Perandorisë Osmane
Flag of the Prince-Bishopric of Montenegro2.svg Principate peshkopale e Mali të Zi 1697–1852 Mali i Zi
Flag of Montenegro (1852–1905).svg Principata e Malit të Zi 1852-1910 Mali i Zi
Flag of Montenegro (1905–1918).svg Mbretëria e Malit të Zi 1910-1918 Mali i Zi, Kosovë, Serbi
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Qarku i Cetinjës 1922-1929 Mali i Zi, Kosovë Qark i Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Banovina e Zetës 1929-1941 Mali i Zi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Serbi, Kroaci, Kosovë Banovinë e Mbretërisë së Jugosllavisë
Flag of Montenegro (1905–1918, 1941–1944).svg Mbretëria e Malit të Zi 1941-1944 Mali i Zi, Serbi Shtet marionetë i Mbretërisë së Italisë (1941–1943) dhe i Gjermanisë Naziste (1943–1944)
Flag of Montenegro (1946–1993).svg Republika Socialiste e Malit të Zi 1943-1992 Mali i Zi Republikë kushtetuese e Jugosllavisë
Flag of Montenegro (1994–2004).svg Republika e Malit të Zi 1992-2006 Mali i Zi Republikë kushtetuese e Serbisë dhe Malit të Zi

Entitetet politike aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

██ Shtet i udhëhequr nga Malazezët. ██ Shteti tjetër ku Malazezët janë popull minoritarë.

Emri Shënime
Flag of Montenegro.svg Mali i Zi Malazezët shumicë pluraliste
Flag of Albania.svg Shqipëria Malazezët popull pakicë
Flag of Serbia.svg Serbia Malazezët popull pakicë
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnja dhe Hercegovina Malazezët popull pakicë
Flag of Croatia.svg Kroacia Malazezët popull pakicë

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]