Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Japoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Welterbe.svg UNESCO logo.svg

Japonia e pranoi Konventën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s më 30 qershor të vitit 1992.[1]Që nga korriku 2016, 20 vende janë shkruar në Listën e Trashëgimisë Botërore: gjashtëmbëdhjetë vende kulturore dhe katër vende natyrore.  Nëntë vende të tjera dhe një zgjerim vendesh janë paraqitur për mbishkrimin e ardhshëm dhe aktualisht janë në listën tentativë nga viti 2015..

Vende të Trashëgimisë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Imazhi Vendndodhja Të dhëna nga UNESCO Sipërfaqja: Monumente
Monumente budiste në zonën Hōryū-ji Horyu-ji11s3200.jpg Prefektura Nara 660 (1993) i, ii, iv, vi 586 ha; (570.7 ha) Hōryū-ji, Hokki-ji
Himeji-jō Château de Himeji01.jpg Prefektura Hyōgo 661 (1993) i, iv 107 ha; (143 ha) Kështjella Himeji
Yakushima Shiratani Unsui Gorge 17.jpg Prefektura Kagoshima 662 (1993) vii, ix 10,747 ha Vendi Natyror: pyll i lashtë i ngrohtë
Shirakami-Sanchi Sirakami santi.JPG Prefektura Aomori/Akita 663 (1993) ix 16,939 ha Vendi natyror: pyll i ahut Siebold, malet
Monumentet historike të Kiotos së lashtë Kiyomizu.jpg Prefektura Kyoto/Shiga 688 (1994) ii, iv 1056 ha; (3,579 ha) Kamigamo Jinja, Shimogamo Jinja, Tō-ji, Kiyomizu-dera, Enryaku-ji, Daigo-ji, Ninna-ji, Byōdō-in, Ujigami Jinja, Kōzan-ji, Saihō-ji, Tenryū-ji, Kinkaku-ji, Ginkaku-ji, Ryōan-ji, Nishi Hongan-ji, Nijō-jō
Fshatrat historike të Shirakawa-go dhe Gokayama Shirakawa-go houses 1.jpg Prefektura Gifu/Toyama 734 (1995) iv, v 68 ha; (58,873 ha) Shirakawa-go, Gokayama
Përkujtimorja e paqes në Hiroshima (Genbaku Dome) HiroshimaGembakuDome6747.jpg Prefektura Hiroshima 775 (1996) vi 0.4 ha; (43 ha) Përkujtimorja e bombës atomike
Tempulli Itsukushima Itsukushima torii distance.jpg Prefektura Hiroshima 776 (1996) i, ii, iv, vi 431 ha; (2,634 ha) Itsukushima Jinja
Monumentet historike të Naras së lashtë Kofukuji0411.jpg Prefektura Nara 870 (1998) ii, iii, iv, vi 617 ha; (2,502 ha) Tōdai-ji, Kōfuku-ji, Kasuga Taisha, Gangō-ji, Yakushi-ji, Tōshōdai-ji, Heijō Palace, Kasugayama Primeval Forest
Shenjtorët dhe tempujt në Nikkō Taiyuin nitenmon gate.jpg Prefektura Tochigi 913 (1999) i, iv, vi 51 ha; (373 ha) Futarasan Jinja, Rinnō-ji, Nikkō Tōshō-gū
Gusuku dhe vendet e ngjashme të Mbretërisë së Ryukyu Naha Shuri Castle16s5s3200.jpg Okinawa Prefecture 972 (2000) ii, iii, vi 55 ha; (560 ha) Tamaudun, Sonohyan-utaki Ishimon, Nakijin Castle, Zakimi Castle, Katsuren Castle, Nakagusuku Castle, Shuri Castle, Shikinaen, Seifa-utaki
Vendet e shenjta dhe itineraret e pelegrinazhit në Malin Kii Danjogaran Koyasan12n3200.jpg Wakayama/Nara/Mie Prefecture 1142 (2004) ii, iii, iv, vi 495 ha; (1,137 ha) Seiganto-ji, Kumano Hayatama Taisha, Kongōbu-ji, Niukanshōfu Jinja, Kumano Hongū Taisha, Niutsuhime Jinja, Mount Yoshino, Ōminesan-ji, Kōyasan chōishi-michi, Jison-in, Yoshino Mikumari Jinja, Kinbu Jinja, Kimpusen-ji, Yoshimizu Jinja, Kumano Nachi Taisha, Nachi Falls, Nachi primaeval forest, Fudarakusan-ji, Kumano Kodō
Shiretoko 140829 Ichiko of Shiretoko Goko Lakes Hokkaido Japan01s5.jpg Hokkaidō 1193 (2005) ix, x 71,100 ha Vendi natyror: gadishulli dhe zona detare
Miniera e Argjendit Iwami Ginzan dhe Peizazhi i saj Kulturor 180504 Omori of Iwami Ginzan Silver Mine Oda Shimane pref Japan01bs4.jpg Prefektura Shimane 1246 (2010) ii, iii, v 529 ha; (3,134 ha) Yunotsu, Iwami Ginzan Kaidō Yunotsu-Okidomaridō, Site of Daikansho, Okidomari, Ginzan Sakunouchi, Site of Yataki-jō, Ōmori Ginzan, Miya-no-mae, Iwami Ginzan Kaidō Tomogauradō, Site of Yahazu-jō, Site of Iwami-jō, Kumagaika residence, Rakan-ji Gohyakurakan, Tomogaura
Hiraizumi - tempuj, kopshtet dhe vende arkeologjike përfaqësojnë tokën e pastër budiste Mōtsū-ji Suhama.JPG Prefektura Iwate 1277 (2011) ii, vi 187 ha; (5,998 ha) Chūson-ji, Mōtsū-ji, Kanjizaiō-in, Muryōkō-in, Kinkeizan
Ishujt Ogasawara Minamijima.jpg Tokyo 1362 (2011) ix 7,939 ha Natural Site: Chichi-jima, Haha-jima, Muko-jima, Iwo-jima
Fujisan, vend i shenjtë dhe burim frymëzimi artistik Lake Motosu04.jpg Prefektura Shizuoka/Yamanashi 1418 (2013) ⅲ, ⅵ 20,638 ha; (49,376 ha) Mount Fuji, Fuji Five Lakes, Fujisan Hongū Sengen Shrine, Kitaguchi Hongū Fuji Sengen Shrine, Yamamiya Sengen Shrine, Murayama Sengen Shrine, Suyama Sengen Shrine, Higashiguchi Hongū Fuji Sengen Shrine, Kawaguchi Sengen Shrine, Fuji Omuro Sengen Shrine, Oshino Hakkai, Miho no Matsubara
Mulliri i mëndafshit Tomioka dhe vendet e ngjashme 富岡製糸場・繰糸場.jpg Prefektura Gunma 1149 (2014) ii, iv 7.20 ha; (415 ha) Mulliri i mëndafshit Tomioka
Vendet historike të Revolucionit Industrial të Meiji në Japoni Hagi Reverberatory furnaces.JPG Prefekturat Kyūshū, Yamaguchi, Shizuoka dhe Iwate 1484 (2015) ii, iii, iv 307 ha; (2,408 ha) Miniera e qymyrit Hashima, ish-shtëpia e Glover, Shuseikan, Miniera e qymyrit Miike, Punimet e çelikut të Yawata, Mutsurejima far, furrën e reverberator Hagi, Akademia Shōkasonjuku, qyteti i kështjellës Hagi
Veprat arkitekturore të Le Corbusier, një kontribut i jashtëzakonshëm për Lëvizjen Moderne National museum of western art05s3200.jpg Tokyo 1321 (2016) i, ii, vi 0.93 ha; (116.17 ha) Muzeu Kombëtar i Artit Perëndimor

Vendndodhja e vendeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Japan". UNESCO. Marrë më 2017-05-08. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]