Masakra e Mejës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Masakra e Mejës ndodhi më 27 prill të vitit 1999 gjatë kohës së luftës në Kosovë në fshatin me po të njëjtin emër në rrethinën e Gjakovës, Kosovë.

Në këtë masakër nga forcat serbe janë masakruar shqiptarët nga Gjakova dhe rrethina e sajë. Trupat e të pajetëve janë shpërndarë në pjesë të ndryshme të Kosovës dhe Serbisë. Pas luftës gjatë 1999-2001 një pjesë e tyre është gjetur në varreza të ndryshme masive në Kosovë dhe për të tjerët janë marrur informata se gjenden në Serbi. Mirëpo edhe përkundër kërkesave nga Qeveria e Kosovës të nxitura nga shoqata të ndryshme humanitare dhe të afërmeve të të ndjerëve organet serbe kanë zhagitur dorëzimin e tyre.

Martirëve të ramë në këtë masakër iu është ngritur Qendra Përkujtimore 27 prilli në Lëndinën e Pikëllimit në fshatin Meje të Gjakovës. Më 18 qershor 2005 është bërë rivarrimi i mbetjeve mortorë të 21 viktimave të masakruar emrat e të cilëve janë:

  • Ardian Hoxha,
  • Blendian Hoxha,
  • Bajram Hoxha,
  • Armend Beqaj,
  • Emin Beqaj,
  • Bedri Beqaj,
  • Tom Prelaj,
  • Driton Prelaj,
  • Ahmet Neziri,
  • Haki Batusha,