Jump to content

Ministria e Luftës (Perandoria Osmane)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

E themeluar në vitin 1826 pas Incidentit Fatkeq, 'Ministria e Luftës zgjati deri në shpërbërjen e Perandorisë Osmane. Në kuadër të ministrisë kishte zyra për prokurim, armë luftarake, punë ushtarake në kohë paqeje, mobilizim dhe promovime.

Lista e ministrave të luftës që nga viti 1908

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Ministri i Luftës Mori detyrën U largua nga zyra Koha në zyrë
1
Ömer Rüşdü Paşa [tr]
Rüşdü, ÖmerÖmer Rüşdü Paşa [tr]
(1843–1922)
23 korrik 19087 gusht 190815 ditë
2
Rexhep Pasha Mati
Pasha, RexhepRexhep Pasha Mati
(1842–1908)
7 gusht 190821 gusht 1908 †14 ditë
3
Ali Rıza Pasha
Rıza, AliAli Rıza Pasha
(1842–1908)
21 gusht 190828 prill 1909250 ditë
4
Salih Hulusi Pasha
Hulusi, SalihSalih Hulusi Pasha
(1864–1939)
28 prill 190912 janar 1910259 ditë
5
Mahmud Şevket Pasha
Şevket, MahmudMahmud Şevket Pasha
(1856–1913)
12 janar 191029 korrik 19122 vjet, 199 ditë
6
Nazim Pasha
Pasha, NazimNazim Pasha
(1848–1913)
29 korrik 191222 janar 1913177 ditë
(5)
Mahmud Şevket Pasha
Şevket, MahmudMahmud Şevket Pasha
(1856–1913)
23 janar 191311 qershor 1913140 ditë
7
Ahmed Izzet Pasha
Izzet, AhmedAhmed Izzet Pasha
(1864–1937)
18 qershor 19135 tetor 1913109 ditë
8
Çürüksulu Mahmud Pasha
Mahmud, ÇürüksuluÇürüksulu Mahmud Pasha
(1864–1931)
5 tetor 19133 janar 191490 ditë
9
Enver Pasha
Pasha, EnverEnver Pasha
(1881–1922)
3 janar 19144 tetor 19184 vjet, 274 ditë
(7)
Ahmed Izzet Pasha
Izzet, AhmedAhmed Izzet Pasha
(1864–1937)
14 October 191811 November 191828 ditë
10
Kölemen Abdullah Pasha
Abdullah, KölemenKölemen Abdullah Pasha
(1846–1937)
11 nëntor 191819 dhjetor 191838 ditë
11
Cevat Çobanlı
Çobanlı, CevatCevat Çobanlı
(1870–1938)
19 dhjetor 191813 janar 191925 ditë
12
Ömer Yaver Paşa [tr]
Yaver, ÖmerÖmer Yaver Paşa [tr]
(1861–1931)
13 janar 191924 shkurt 191942 ditë
13
Ali Ferid Pasha
Ferid, AliAli Ferid Pasha24 shkurt 19194 mars 19198 ditë
14
Abuk Ahmed Paşa [tr]
Ahmed, AbukAbuk Ahmed Paşa [tr]
(1859–1923)
4 mars 19192 prill 191929 ditë
15
Mehmet Şakir Pasha [tr]
Şakir, MehmetMehmet Şakir Pasha [tr]
(1855–1919)
2 prill 191919 maj 191947 ditë
16
Shevket Turgut Pasha
Turgut, ShevketShevket Turgut Pasha
(1857–1924)
19 maj 191929 qershor 191941 ditë
(13)
Ali Ferid Pasha
Ferid, AliAli Ferid Pasha29 maj 191921 korrik 191922 ditë
(6)
Nazim Pasha
Pasha, NazimNazim Pasha
(1848–1913)
21 korrik 191913 gusht 191923 ditë
17
Süleyman Şefik Pasha
Şefik, SüleymanSüleyman Şefik Pasha
(1860–1946)
13 gusht 19192 tetor 191950 ditë
18
Cemal Mersinli
Mersinli, CemalCemal Mersinli
(1860–1946)
12 tetor 191921 janar 1920101 ditë
(4)
Salih Hulusi Pasha
Hulusi, SalihSalih Hulusi Pasha
(1864–1939)
21 janar 19203 shkurt 192013 ditë
19
Fevzi Çakmak
Çakmak, FevziFevzi Çakmak
(1876–1950)
3 shkurt 19205 prill 192062 ditë
Damat Ferid Pasha
Ferid, DamatDamat Ferid Pasha
(1853–1923)
Acting
5 prill 192010 qershor 192066 ditë
20
Ahmet Hamdi Pasha
Hamdi, AhmetAhmet Hamdi Pasha10 qershor 192030 korrik 192050 ditë
21
Hüseyin Hüsnü Pasha [tr]
Hüsnü, HüseyinHüseyin Hüsnü Pasha [tr]31 korrik 192021 tetor 192082 ditë
22
Çürüksulu Ziya Pasha [tr]
Hüsnü, HüseyinÇürüksulu Ziya Pasha [tr]
(1870–1940)
21 tetor 19204 nëntor 19222 vjet, 14 ditë

Këshilli i Luftës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Shefi i Shtabit të Përgjithshëm Mori detyrën U largua nga zyra Koha në zyrë
1
Ahmed Izzet Pasha
Izzet, AhmedAhmed Izzet Pasha
(1864–1937)
15 gusht 19081 janar 19145 vjet, 139 ditë
2
Enver Pasha
Pasha, EnverEnver Pasha
(1881–1922)
3 janar 19144 tetor 19184 vjet, 274 ditë
(1)
Ahmed Izzet Pasha
Izzet, AhmedAhmed Izzet Pasha
(1864–1937)
4 tetor 19183 nëntor 191830 ditë
3
Cevat Çobanlı
Çobanlı, CevatCevat Çobanlı
(1870–1938)
3 nëntor 191824 dhjetor 191851 ditë
4
Fevzi Çakmak
Çakmak, FevziFevzi Çakmak
(1876–1950)
24 dhjetor 191814 maj 1919141 ditë
(3)
Cevat Çobanlı
Çobanlı, CevatCevat Çobanlı
(1870–1938)
14 maj 19192 gusht 191980 ditë
5
Hadi Pasha
Pasha, HadiHadi Pasha2 gusht 191912 shtator 191941 ditë
6
Ali Fuat Cebesoy
Pasha, HadiAli Fuat Cebesoy
(1882–1968)
12 shtator 19199 tetor 191927 ditë
(3)
Cevat Çobanlı
Çobanlı, CevatCevat Çobanlı
(1870–1938)
9 tetor 191916 shkurt 1920130 ditë
7
Shevket Turgut Pasha
Turgut, ShevketShevket Turgut Pasha
(1857–1924)
16 shkurt 192019 prill 192063 ditë
8
Nazif Pasha
Pasha, NazifNazif Pasha19 prill 19202 maj 192013 ditë
(5)
Hadi Pasha
Pasha, HadiHadi Pasha2 maj 192019 maj 192017 ditë

Misioni Detar Britanik

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Misioni Detar Britanik u drejtua nga:[1]

Misioni i Xhandarmërisë Franceze

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Misioni i Xhandarmërisë Franceze drejtohej nga General Moujen.

Misioni i Ushtrisë Gjermane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga përpjekjet e para të Sulltan Selimit III për të modernizuar ushtrinë osmane, Prusia i ka dhënë asaj njohuri ushtarake.[2][3] Koloneli von Götze, negociator sekret i mbretit prusian dhe atasheut ushtarak, erdhi tashmë në 1798 me ftesë nga Sulltani për të inspektuar njësitë turke.[2][3] Pasi Sulltan Mahmud II (1808-1839), për të njëjtin qëllim, shfuqizoi trupat e jeniçerëve të modës së vjetër në vitin 1826, ishte përsëri Prusia ajo që ndihmoi në reformimin e ushtrisë: Marshalli i flotës sëë ardhshëm Helmuth von Moltke, në atë kohë kapiten i shtabit të përgjithshëm prusian, dhe togeri von Berg nga Regjimenti i Parë Special, u shkëputën në Stamboll në 1835, ku Moltke qëndroi deri në vitin 1839.[2][3] Fama e Moltke çoi në krijimin e një miti rreth rolit të tij në vendosjen e një marrëdhënieje historike midis Turqisë në Gjermani, ku në fakt roli i tij ishte shumë i vogël, vlera e tij kryesore ishte në kujtimet që shkroi dhe që u bë ligjërata kryesore për të gjithë. Oficerët prusianë dhe gjermanë që e ndoqën atë në Perandorinë Osmane.[2] Në 1844, koloneli prusian Kuczkonski [ndoshta një gabim shtypi në burim, në fakt kolonel Fritz von Kuczkowski] mbërriti në Stamboll, ku ai ndihmoi në zbatimin e planeve sekrete të hartuara nga Sulltani dhe që synonin reformimin e policisë në kryeqytetin turk.[3] Sulltanët Abdylmexhiti I (1839-1861) dhe Abdulaziz (1861-1876) vazhduan reformimin e ushtrisë me ndihmën e njohurive prusiane, por ata preferuan të punësonin oficerë në pension që stërvitnin dhe komandonin njësitë turke, kryesisht gjatë Luftës së Krimesë (1853-1856).[2] Më në fund, Sulltan Abdul Hamid II (1876-1908) prezantoi komitetet zyrtare ushtarake prusiane (gjermane) në Perandorinë Osmane.[2] Në kohën e tij dhe të Bismarkut, Gjermania dukej të ishte e vetmja fuqi evropiane që nuk ishte e interesuar të zgjerohej në territorin osman.[2] Pas vitit 1880, Abdulhamidi filloi një politikë të qëndrueshme të sjelljes së oficerëve ushtarakë dhe civilë gjermanë në mbretërinë e tij, dhe për t'i vënë ata në një pozitë udhëheqëse në përpjekjet për reformimin e Ushtrisë.[2] Si rezultat, disa oficerë gjermanë mbërritën midis viteve 1882-83, duke përfshirë kolonelin Kähler si Kryetar i Komisionit, i ndjekur në këtë pozicion midis 1883-1895 nga Major Baron Colmar von der Goltz, i cili do të qëndronte në Perandorinë Osmane pothuajse pa ndërprerje deri në vdekjen e tij në prill 1916 në Bagdad.[2] Kähler, si ndihmës i Sulltanit, si dhe gjermanët e tjerë u bënë oficerë osmanë shumë të paguar, por organi që paguante pagat e tyre kontrollohej nga bankierët evropianë dhe ata shërbyen pa ndërprerë lidhjet e tyre me ushtrinë gjermane.[2] Von der Goltz ishte më me ndikim duke riorganizuar arsimin dhe infrastrukturën ushtarake.[2] Ai ishte i vetmi oficer gjerman që arriti të ndikojë te gjeneralët turq, të cilët e panë me pakënaqësi qëndrimin e përmbajtur të grupit të Kähler.[2] Von der Goltz gjithashtu arriti të ndikojë në vendimet e osmanëve kur bëhej fjalë për marrëveshjet e armëve për blerjen e armëve gjermane dhe jo britanike.[2]

Kontakti fillestar u vendos gjatë Luftërave Ballkanike nga Veziri i Madh Said Halim Pasha dhe Ministri i Luftës Ahmed Izzet Pasha. Kaiser Wilhelm II dërgoi misionin e gjeneralit Colmar Freiherr von der Goltz, i cili shërbeu dy periudha në Turqi brenda dy viteve (gjithsej 8 muaj).

Misioni gjerman u akreditua nga 27 tetor 1913 deri në 1918. Gjenerali Otto Liman von Sanders, më parë komandant i Divizionit të 22-të, u caktua nga Kaiser Wilhelm II në Kostandinopojë.[4] Gjermania e konsideronte një luftë osmano-ruse si të afërt dhe Liman von Sanders ishte një gjeneral me njohuri të shkëlqyera për Ushtrinë Perandorake Ruse.

Perandoria Osmane ishte e pavendosur se cilën anë të merrte në një luftë të ardhshme që përfshin Perandorinë Gjermane, Perandorinë Britanike, Republikën e Tretë Franceze dhe Perandorinë Ruse, duke u bashkuar përfundimisht me Fuqitë Qendrore të udhëhequra nga Perandoria Gjermane.

  1. ^ "The International Significance of British Naval Missions to the Ottoman Empire, 1908–1914" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 maj 2014. Marrë më 1 mars 2015.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l Edip Öncü, The Beginnings of Ottoman-German Partnership: Arkivuar 10 shtator 2022 tek Wayback Machine Diplomatic and Military Relations Between Germany and the Ottoman Empire Before the First World War. A Master’s Thesis. Department of History, Bilkent University, Ankara.
  3. ^ a b c d Orientalismus, Kolonialismus und Moderne: Zum Bild des Orients in der deutschsprachigen Kultur 1900, Springer-Verlag, p. 59, footnote 30, M&P Schriftenreihe, 2016, ISBN 9783476042583.
  4. ^ "Von Sanders Dies. Famous Marshal. German Commander Defended Gallipoli For Turks Against The British. Vanquished In Palestine. Began Reorganization Of Sultan's Armies In 1913. Honored By Former Kaiser". The New York Times (në anglisht). Associated Press. 25 gusht 1929. Marrë më 2010-07-04. Field Marshal Otto K.B. Liman von Sanders, who directed operations against the British in Gallipoli during the World War, died on Thursday in Munich at the age of 74. ...