Njësitë administrative të Norvegjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Norvegjia ka 18 njësi administrative të nivelit të regjioneve të quajtura fylke (fylker njëjës: fylke) dhe 422 njësi të nivelit komunal të quajtura kommunar.[1] Njësit e nivelit të lartë kanë një funksion në mes të qeverisjes qendrore dhe asaj lokale.

Krahas rajoneve administrative ka edhe rajone të tjera statike që nuk janë të orientuare me detyrim me kufijtë e provincave. Për rajonin Midt-Norge (sq.: Norwegjia e Mesme) numërohen të dy provincat Trøndelag dhe Møre og Romsdal. Grupi ishullor Svalbard nuk njihet nga ana administrative në Nord-Norge (sq.: Norvegjia e Veriut) por varet direkt nga Prefekti (Sysselmann), që infromon në ministrinë e drejtësisë ,ndërsa kryetarët e rretheve (Fylkesmannen) informojnë në ministrinë e admisnistrimit. Ka tendenca për refomë që të ketë 7 rajone ku të do përfshihet dhe një rajon i madh i kryeqytetit Oslo.

  1. ^ https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/startskudd-for-nye-sandefjord-kommune/id2525378/